RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
Heynen

Willy werd sneller volwassen dankzij corona

Voor minstens één Vlaamse radiozender was 2020 geen kommer en kwel: Willy, de digitale alternatieve pop- en rockzender van DPG Media. Luc Janssen, Marcel Vanthilt en Wim Oosterlinck kwamen het dj-team versterken en door de lockdown werd in plaats van enkel op vrijdag al snel elke dag live radio gemaakt.

“Willy was in oktober 2019 bescheiden gestart, met alleen liveprogramma’s op vrijdag. Het was de bedoeling om dit in ieder geval tot het najaar zo te houden, maar bij de eerste lockdown besloten we om meteen in te spelen op de nieuwe situatie”, zegt Annelies Orye, channel manager van Willy.

Samen met Sofie Engelen, presenteerde Annelies het dagelijkse programma ‘Homework’ vanaf de eerste maandag dat de lockdown inging. “Door het thuiswerken bleken veel mensen de radio aan te zetten om hen gezelschap te houden. Dat zagen we meteen in de toename van het aantal digitale luisteraars. Doordat we plots ook dagelijks liveprogramma’s hadden op Willy, kreeg onze zender meteen een enorme boost”, aldus Orye.

Belgian Music Matters

De Belgische alternatieve muziek zit diep in het Willy-DNA. In de eerste maanden van het jaar passeerden vele groepen in de opnamestudio van Willy. “De sluiting van de concertzalen was waarschijnlijk het eerste zichtbare effect dat de pandemie dit jaar op ons leven zou hebben. Onze eerste showcase bij Willy zou de terugkeer van Noordkaap geweest zijn, maar de hele culturele sector kwam plots tot stilstand”, vertelt Kevin Moens, music director bij Willy. “We besloten onze Belgische bands een hart onder de riem te steken door op 1 april een volledige dag alleen hun muziek te draaien onder de noemer ‘Belgian Music Matters’. Daar kwam heel veel positieve reactie op uit de muzieksector.” Daar bleef het niet bij: er werd een exclusieve LP geperst met daarop tien live tracks die Belgische bands het voorbije jaar bij Willy hadden opgenomen. Alle opbrengsten gaan volledig naar GALM, de belangenvereniging van Belgische artiesten.

“Ik ben Marcel Vanthilt en ik wil een programma komen maken”

Marcel Vanthilt en Luc Janssen

Dat presentatoren, zoals Noordkaap-zanger Stijn Meuris en gitarist Cedric Maes (The Sore Losers) volledig carte blanche kregen om hun programma te maken, sprak ook andere radiomakers aan. “Sinds de start van Willy, stond bij mij thuis niks anders meer aan. Toen mijn hele agenda leeg gemaakt werd door de pandemie, heb ik de opper-Willy meteen een mailtje gestuurd dat ik een programma bij hen wou maken”, vertelt Vanthilt. “En tot mijn verrassing zeiden ze meteen ‘ja’.” Marcel Vanthilt maakte deze zomer zijn debuut met ‘Rock Willy’, een dagelijks programma waarin hij vooral muziek draaide van bands die dit jaar op de grote festivals hadden moeten spelen.

Luc Janssen uit pensioen

Met de baseline ‘Music Matters’ maakt Willy meteen duidelijk waar het om draait: muziek, en al de rest is bijzaak. Ook leeftijd bijvoorbeeld, dat bewijst radio-icoon Luc Janssen, die sinds deze zomer terugkwam uit zijn pensioen om wekelijks het programma ‘Janssen & Janssen’ te maken. 

“Eigenlijk had ik geen zin meer om, zoals vroeger, alle nieuwe bands en stromingen in de gaten te houden” zegt Janssen. “Ik stelde als enige voorwaarde dat ik een programma wou maken samen met mijn zoon (en Pukkelpop-programmator) Eppo. En ik moet bekennen dat ik blij ben dat ik dankzij ‘Janssen & Janssen’ dit jaar toch weer veel goeie, nieuwe muziek heb leren ontdekken.” Zowel Luc Janssen als Marcel Vanthilt bleven na de zomervakantie, en maken nu wekelijks een programma op Willy.

Wim Oosterlinck naar Willy

De opmerkelijkste Willy-zet was echter de komst van Wim Oosterlinck, met sinds september een nieuwe ochtendshow op de weekdagen. “Toen mijn bazen vroegen wat ik écht nog graag wilde doen, had ik maar één antwoord: ik wil de ochtendshow op ons nieuwe radiostation Willy maken”, vertelt Wim Oosterlinck geamuseerd. “Dat zagen ze niet meteen aankomen, maar ik keek er enorm naar uit om na al die jaren gewoon nog eens een programma met Rage Against The Machine te openen”.

Heynen

Metal op donderdagmiddag

Met de komst van Andries Beckers (Welcome To The AA, Diablo BLVD) kreeg Willy ook zijn eerste volwaardige metal-programma. Elke donderdag blaast hij vanaf 16 uur in Staalhard alle luisteraars van hun sokken.

Willy in cijfers

Willy is een digitaal station dat te beluisteren is via DAB+, de Willy-website, Radioplayer en Telenet-kanaal 931. Op een jaar tijd verdubbelde niet alleen het aantal dj’s maar ook de luistercijfers gaan de goede kant uit. Over het aantal luisteraars is echter weinig te vertellen omdat de CIM-metingen door corona al maanden stil liggen.

Maar het aantal keer dat mensen per week op Willy afstemmen is sinds de start meer dan verdubbeld. Sinds oktober heeft Willy wekelijks meer dan 100.000 stream starts. Tijdens de New Wave 100 bereikte de zender zelfs 160.000 stream starts.

“Dankzij de uitgebreide programmatie en enkele sterke acties zoals de de Riff Top 100 en de New Wave 100, weet Willy steeds meer nieuwe luisteraars aan zich te binden. In 2021 wil Willy inzetten op een eigen app zodat mensen nog makkelijker naar Willy kunnen luisteren”, aldus Orye. 


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Willy
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx