RadioVisie

  • .
    .
Heynen

Willy, of willy niet?

Zit de nieuwe rockradio nog niet in het juiste akkoord? 

Qmusic en Joe

Sedert donderdagavond is de kans groot dat bij het googelen van de naam ‘Willy’ een persmededeling van DPG Media over een nieuwe rockzender, of een variant in een artikel, opduikt. Die mededeling liep al achter op de geruchtenmolen, ze liep ook een beetje voor op concrete inhoud. De mediagroep vermeldt op haar website slechts twee omroepen onder de rubriek ‘radio’ (Qmusic en Joe), toch kondigde ze de laatste tijd ook regelmatig ‘nieuwe’ digitale kanalen aan. 

Zo staan er op de website van Joe links naar ‘nu op andere zenders ‘, dat zijn dan Joe Woodstock, Joe Easy, Joe 70’s, Joe 80’s, Joe 90’s, en Top 2000. Helemaal Joe! Bij Qmusic staan er extra Qmusic Maximum Hits, Q Summer, Foute Radio, Workalicious, Favoriete 40, Q Run to You, Shut up and dance. Helemaal Q! Er is echter nog wat synchronisatie nodig tussen de informatie hierover op de website van DPG Media, en op die van Q zelf.   

What’s in a name? 

Deze ‘zenders’ zijn eigenlijk omroepen, zenders zijn elektronische toestellen om radioprogramma’s uit te zenden. What’s in a name? De mediagroep is actief in België, Nederland en Denemarken, en had met haar nieuwe naam, eind mei van dit jaar, trouwens ook al een Europese voorganger: vijftien jaar geleden veranderde het Duitse DPGM (Deutsche  Post Global Mail) in DHL Global Mail, nu is het enkel nog DHL. Nogmaals, what’s in a name? Zeker zolang het toegelaten, en nog vrij van rechten is. 

Al die ‘zenders’ van DPG Media zijn onderdeel van de digitale vernieuwing in ons radiolandschap. Die vernieuwing wordt telkens mee aan DAB+ gelinkt, officieel heet het dat ‘in 2021 meer dan de helft van de Vlamingen digitaal zal luisteren’. Jammer genoeg worden zo’n gegevens nooit gedetailleerd weergegeven, een digitale uitsplitsing in DAB+ en online luisteren zou bijvoorbeeld handig zijn. Alleszins zijn alle ‘zenders’ van DPG Media ook online via een gezamenlijke Radioplayer te beluisteren.  

Cliché, klakkeloos

Donderdag, omstreeks 20:00 uur, kondigde DPG Media de al (groten)deels uitgelekte plannen aan: een nieuwe radiozender in het najaar. Concrete informatie werd echter naar later doorgeschoven. Directeur An Caers had het over een rockzender waar ‘de volumeknop al eens mocht opengedraaid worden’, dat zou echter ook het geval moeten zijn voor een nieuw kanaal met R&B. ‘Prikkelen, verrassen… nog niet grijsgedraaid’, het klonk cliché, al beweerde An dat ze dat net niét wilden zijn.

Waarschijnlijk hebben vele radioliefhebbers dat nog prille bericht niet eens goed, of zelfs volledig gelezen, ondanks het feit dat het klakkeloos in bijna elk artikel achteraf werd afgeschreven. Lezers van berichten zien af in tijden van copy-paste, op het ogenblik dat in alle kranten en tijdschriften hetzelfde bericht opduikt, hebben de meesten het ook al meerdere keren via sociale media gelezen. Even klakkeloos, letterlijk overgenomen. Hooguit zet een enkeling er dan soms nog een oneliner bij. 

‘Een hoek af’

Men zegt wel eens: ‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’. Dat beeld stond er, een vage mensenmassa, vermoedelijk ergens in muzikale sferen, en daarboven de naam van de nieuwe rockzender: Willy. Velen zullen twee keer hebben gekeken, misschien zelfs drie keer, of meer. ‘Willy’? In eerste instantie vraagt men zich dan af: wat, en waarom. De naam Willy is niet meteen iets wat je verwacht in de radiowereld, alhoewel ‘Veronica’ dat destijds ook niet zal geweest zijn.     

Bij de Q van Quality, voor Qmusic, waren bestaande links snel gelegd, en bij Joe (FM) leerde men naamgenoten kennen in Houston, Washington, en met een beetje goede wil zelfs in Essen en Karlsruhe (DL). De naam ‘Willy’ lag wel nog fris in het geheugen door het tragische heengaan van de punklegende Willy Lambregt – Willy Willy – in februari dit jaar. An Caers had het echter over ‘een broertje van Qmusic en Joe’, over ‘een hoek af’ en ‘lak aan de regels’, maar niet over Willy Willy. 

Heynen

Willy en willy 

Velen vermoedden toen een pijnlijk toeval, of zelfs een schaamteloos gebrek aan fantasie, in de naam van de nieuwe radiozender van DPG Media. In de wandelgangen vonden sommigen het zelfs al ‘heiligschennis’ als ze alleen al maar dachten aan een samenhang van de radionaam met de overleden rocklegende, DPG Media bevestigde aanvankelijk ook nergens een samenhang. Het leek een wervelwind, een stofduivel in de radiowereld, de Australische betekenis van ‘een Willy-Willy’. 

De naam Willy stamt af van het (oud)Duitse Wilhelm, van de woorden ‘wil’ en ‘helm’, een vastberaden beschermer. Willy stond bijvoorbeeld, in Amerika, nooit in de Top 1000 van favoriete voornamen. Wie ‘Willy’ googelt komt echter ook uit op websites die vaak verwijzen naar de mannelijkheid, en dat zowel komisch als algemeen informatief. De link tussen die mannelijkheid en het woord ‘willy’ is dan heel duidelijk, zo logisch zelfs dat Google het meteen aangeeft. 

Een ongelofelijke eer

Wie vertrouwd is in Engelstalige kringen kent natuurlijk de grappige vergelijkingen voor zij die toevallig Willy heten. Zelfs in Vlaanderen is die ‘willy’-mannelijkheid niet onbekend: eind 1993 schreven de zusjes Axana en Larissa Cuelemans van Def Dames Dope mee aan een nummer in een campagne voor ‘safe sex’. Het werd een Top 3 in Vlaanderen en stond dertien weken in de hitparade. De tekst liet er geen twijfel over bestaan: ‘Don’t be silly, put a condom on your willy’. 

Toen iedereen zich wou neerleggen bij de opmerkelijke naam van de nieuwe rockzender – eigenlijk dacht de radiowereld al dat ze het zelf maar moesten weten – kwam er vier uur later plots nog een nachtelijk bericht van Scabs Official, het platform van de groep op sociale media. ‘Rockzender Willy is geïnspireerd door gitarist Willy Willy’, dat vonden ze een ‘ontzettend grote’ en ‘ongelofelijke’ eer. Eind goed, al goed? Toch niet…

Geen eerbetoon

In de krant Het Nieuwsblad – niet meteen eerste partner van DPG Media en Radio Willy – stond daarover dan weer dat de naam van de zender ‘geen eerbetoon was aan de man’. Volgens de krant ‘schreef iemand Willy op het bord en dat bleef hangen, ook door het overlijden van gitarist Willy Willy van The Scabs begin dit jaar’. En verder ‘de muziek van The Scabs past wel bij de zender’. Er zou zelfs al een anonieme try-out zijn geweest in een Antwerpse club, met The Sore Losers. 

Volgens Het Nieuwsblad zal er de hele week uitgezonden worden, met een accent van aparte programma’s en presentatoren op vrijdag. Dat laatste zou later wellicht uitgebreid worden. Willy zou ook een ‘zender’ worden voor mannen, een gedurfde omschrijving in tijden van MeToo, en met een open vraag of vrouwen dan geen rockballen zouden kunnen hebben. Luisteren kan op DAB+, via de Radioplayer en smart speakers, en via de website willy.radio waar al een test signaal loopt. 

Knabbelen aan een concurrent 

DPG Media is er zeker al in geslaagd om hilariteit te veroorzaken met de rockradio. Voor de naam ware het beter geweest als er meteen een duidelijke hint (of niet) zou zijn geweest naar de overleden rocklegende. Het zou ook het ‘Def Dames Dope’-effect, dat de naam kon krijgen, handig hebben afgehouden. In de nagedachtenis van gitarist Willy Willy is er trouwens net een unieke datum voor mededeling gepasseerd: op 18 augustus zou Willy immers 60 jaar zijn geworden.  

Kan een digitale Radio Willy tenslotte een concurrent worden van StuBru? DPG Media beweert dat de FM-band vol zit, dat er geen plaats meer zou zijn. Dat betwijfelen velen in de radiowereld. StuBru heeft daar alleszins nog een sterk netwerk, met krachtige zenders. In de wereld van marktaandelen is het echter ook een gekende tactiek om met een gelijkaardig product proberen te knabbelen aan een concurrent die op de hielen zit. Men moet dan wel opletten dat men zichzelf niet zou opeten… (HvV)


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Willy
Inschrijven
Abonneren op
guest

13 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Robert
Robert
1 november 2019 - 21:13 21:13

Dab in belgisch vlaanderen trekt op niets. Het is gewoon frequenties inpalmen: Radio 2 VLB R2 LIM R2 ATWN R2 OW R2WV = R2. QMUSIC Q70 Q80 Q90 JOEFM JOE60 JOE70 JOE80 JOE90 TOPRADIO TOP60 TOP70 TOP80 TOP90 NRJ NRJ60 NRJ70 NRJ80 NRJ90 WILLY 79 80 90… allemaal hetzelfde… Van creativiteit gesproken… En keuzes of herhalingen

Ronny Troubleyn
Ronny Troubleyn
28 augustus 2019 - 17:50 17:50

Zoals de VRT die sinds mensenheugenis het monopolie heeft over het grootste deel van de FM Frequenties in Vlaanderen,lijkt men er bij DPG Media op uit om alle beschikbare DAB+ frequenties in hun bezit te krijgen,spijtig voor radioluisterend Vlaanderen.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
28 augustus 2019 - 17:54 17:54
Antwoord aan  Ronny Troubleyn

DPG Media houdt het op 9 kanalen, hebben ze gezegd. Willy komt wellicht in de plaats van Q-summer.

Haveve
29 augustus 2019 - 10:20 10:20
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

9 kanalen is etherbezetting voor een groep die slechts twee ‘zenders’ heeft, en de derde nog moet bewijzen (en die zelfs maar ‘half’ opstart)

Dick
Dick
29 augustus 2019 - 15:37 15:37
Antwoord aan  Haveve

jaja hugo..; ‘etherbezetting’… uw plaat van Calimero blijft hangen (en is ondertussen grijs gedraaid)

Henri Persoons
Henri Persoons
29 augustus 2019 - 15:57 15:57
Antwoord aan  Haveve

Beste Hugo,

Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar persoonlijk vind ik dat je toch je ochtendkoffe met water zou moeten maken ipv met azijn, hoor.
We weten ondertussen allemaal dat zee- en lokale zenders (want volgens Van Dale is een zender ook een organisatie die radio- of tv-programma’s uitzendt) het summum van goeie radio zijn en elke organisatie die succesvol genoeg is om mensen hun brood te laten verdienen met het schoonste medium op aard zou op staande voet naar de hel moeten verwezen worden.
Wat DPG doet is het geld dat ze verdienen nuttig besteden (misschien niet in jouw ogen, maar wel in de van hen en het is tenslotte hun geld) door mensen te bereiken via nieuwe en spannende technologie. En wie weet komt er in de nabije toekomst wel een mux voor jouw lokale vrienden en kan iedereen in heel vlaanderen genieten van het laatste nieuws uit Wiekevorst of Zwevezele, want daar zitten we ALLEMAAL op te wachten.
Maar doe me tot dan een plezier en wacht nog even af met oordelen tot je het product hebt gehoord.
Dank.

Haveve
29 augustus 2019 - 16:22 16:22
Antwoord aan  Henri Persoons

: die van u ook. @Henri Persoons: recht op mening schrijf je… meteen met een ‘maar’, welk recht dan? En met kritiek op lokale ‘vrienden’ (dat is uw insinuatie, maar die klopt niet), over ‘het laatste nieuws uit…. ‘ dat eveneens nog niet bestaat (terwijl u mij net dat wil verwijten in mijn mening). U spreekt zichzelf dus vierkant tegen.

RadioTraffic
RadioTraffic
29 augustus 2019 - 20:43 20:43
Antwoord aan  Henri Persoons

Ik ben het zelden eens met Haveve maar deze keer heeft hij overschot van gelijk. Je schrijft dat DPG hun geld nuttig besteedt en dat klopt. Om andere spelers zoveel mogelijk buitenspel te zetten en een beetje om de luistercijfers te manipuleren.

Dit soort themakanalen (niet Radio Willy Willy maar de themazenders van “Joe” en “Q”) zullen nooit een cent opleveren. Productie is niet gratis, DAB+capaciteit is duur, auteursrechten moeten worden betaald enz. Daartegenover staat dat het aantal luisteraars relatief klein is en dat DPG niet is ingericht op reclameverkoop voor een klein publiek. Ik verwacht ook niet dat ze veel meer kunnen factureren aan adverteerders als ze een campagne doorprikken op zo’n themakanaal.

Het geld zou dus bijzonder slecht geïnvesteerd zijn ware het niet dat:
– Ze erop rekenen dat een luisteraar van “Joe 70’s” bij een interview van CIM zegt dat hij naar “Joe” heeft geluisterd terwijl het eigenlijk een themakanaal was.
– Ze op deze manier vermijden dat er al te veel nieuwe concurrenten komen door zoveel mogelijk plekken op te kopen en te vullen (omdat dat moet). Dat de 4 nationale netwerken geen potten zullen breken is duidelijk maar er zou zomaar een nieuwe digitale omroep kunnen opstaan die dat wel kan. Stel je voor, een gloednieuw product via DAB+ en online dat erin slaagt een marktaandeel van 7-10% te halen (over enkele jaren, als DAB+ en online echt doorgebroken zijn). Zo moeilijk kan het niet zijn want zoveel stelt de Vlaamse radio nu ook niet meer voor. In elk geval zou zo’n scenario desastreus zijn voor DPG en dat zullen ze ook met alle middelen trachten te voorkomen. Waaronder zeker ook DAB+ vullen met themakanalen, dat is zo klaar als een doos klontjes.

Henri Persoons
Henri Persoons
30 augustus 2019 - 07:32 07:32
Antwoord aan  RadioTraffic

@RadioTraffic: Maar dat is het net: DAB+-capaciteit is inderdaad duur en als DPG het geld daarvoor heeft, wat zou hen dan tegenhouden om daar niet in te investeren? En kijk naar de CIM-cijfers: Joe 80ies haalt op DAB+ alleen 0.14%, terwijl NRJ met FM erbij om 0.17% zit. Beide cijfers zijn inderdaad niet groot, maar ze zijn er wel. En die DAB+ gebruiken ze ook voor innovatie. Kijk niet alleen naar Willy, maar bvb ook naar Q Maximum Hits waar je als luisteraar elke plaat kan kiezen (tussen twee, weliswaar, maar daar zit wel een sterk staaltje tech achter) of naar de themakanalen van Joe waar de ochtendshow ook mee op te horen is met andere muziek. In mijn ogen is dat een meerwaarde. En natuurlijk speelt de concurrentie een hak zetten een rol, maar dat is nu eenmaal de regel van een commerciële omroep. En hierdoor dwing je de concurrentie om op een andere manier te innoveren en da’s nodig, of ben je de BRT van voor 1989 vergeten? 🙂
@Hugo: na die “maar” kwam mijn persoonlijke mening. Dàt recht, dus. En hoe spreek ik mezelf vierkant tegen? Want die voorgaande zin ging nergens heen. Ik ben oprecht curieus.

Haveve
30 augustus 2019 - 13:26 13:26
Antwoord aan  Henri Persoons

@Henri Persoons: 1. het recht op mening (her)bevestigen dient los te staan van een eigen mening. U verbindt dat met een ‘maar’ en dan is het dat recht net belachelijk maken (zoals u ook doet). 2. U, spreekt zichzelf tegen door mij te verwijten niet te wachten op de start van Willy om te oordelen (terwijl ik nergens oordeel over Willy, dit was een Opinie met wat kwinkslagen in, die echter als artikel een eigen leven is gaan leiden), daartegenover maakt u lokale DAB+ hierboven al belachelijk voor het bestaat (màg bestaan,wat trouwens een eventuele verplichting is van een overheid). Daarom. 3. Verder vergeet u blijkbaar maar al te graag dat het niet-beleid van Sven-go-home jarenlang beloofde te onderzoeken of lokale omroepen op DAB+ zouden kunnen. Zonder enige verdere mededeling, en zonder énig ‘resultaat’. Quid? In Wallonië hoeft dat ‘onderzoek’ blijkbaar niet en krijgen ze gewoon een lokale plaats, zoals het hoort. Uiteraard kunnen niet alle lokale omroepen landelijk uitzenden, wat desnoods een optie op eigen kracht zou kunnen zijn, omdat de kosten dan te hoog zijn. Het is volgens mij ook een bewuste tactiek geweest om op DAB+ een aantal vroegere ketens te bannen (door ze niet meer te erkennen), doordat ze de inkomsten uit FM daardoor ook verloren zijn de kosten voor énkel DAB+ – uiteraard – moeilijk draagbaar. De uitgeversomroepen worden dan ook nog eens in een zetel gezet, net als die van de VRT. U hoeft niet akkoord te zijn dat het non-stopkanalen zijn om die mux te vullen, u mag die ‘keuze tussen twee (!) nummers’ een ‘meerwaarde’ noemen, u mag een ochtendprogramma met verschillende muziek ‘een meerwaarde’ noemen… mijn computer doet dat allemaal veel beter, met enkel muziek die ik graag hoor. Daar heb ik geen DAB+kanalen voor nodig. Wat u écht doet is een pleidooi houden voor DPGM, dat zou u mogen, het proberen aan te brengen als eigen mening desnoods ook nog, maar het proberen te verkopen als de enige waarheid is er vierkant over. En dat heeft iedereen wel door.

Dave
Dave
31 augustus 2019 - 19:20 19:20
Antwoord aan  Haveve

Bovenstaand artikel (of opinie) is vooral spijkers op laag water zoeken, Hugo. Uw kwistig gebruik van het woord ‘velen’, lijkt een soort van middeltje om de lezers hier te doen geloven dat het zo is. Om met uw eigen bovenstaande woorden te spreken ’te verkopen als de enige echte waarheid’.

Aan de andere kant zorgen uw stukjes altijd voor de nodige hilareit op de werkvloer bij de landelijke radiostations…

Haveve
1 september 2019 - 01:13 01:13
Antwoord aan  Dave

@Dave: Het ‘kwistig gebruik van het woord velen’ is effectief: 3 keer op (geschat) zo’n 600 woorden, dat is 0,5%. Een eerste keer staat er heel concreet ‘waarschijnlijk’ bij, ik weet echter niet of iemand ‘iets kan doen geloven’ met een veronderstelling. U schrijft gelukkig zelf ook dat het zo ‘lijkt’, en ik kan u gerust stellen: het is helemaal niet de bedoeling om iets als enige waarheid te verkopen, integendeel zelfs. Ten eerste: welke ‘waarheid’ zou dat zijn, in een relaas van gebeurtenissen, waarin ik eveneens stel dat de naam Veronica destijds voor ‘velen’ ook niet zo’n verwachte radionaam was? En uiteraard verneem ik graag welke ‘spijkers op laag water’ u bedoelt, dat is me niet duidelijk. Wat tenslotte de hilariteit betreft: het leven is te kort om triestig (gekleed) te zijn (dat stelde een reclameslogan voor een Frans kledingmerk, in de jaren tachtig).

Koen
Koen
18 september 2019 - 16:59 16:59
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Q-Summer is verdwenen, nu staat er inderdaad “WIlly” op de Mux van Vlaanderen2, er is (nog) geen geluid

Don`t copy text!
13
0
Deel hier gerust uw gedachtenx