RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

‘Wij zijn wettelijk’, zegt baas Sylvain Tack

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De zomer van 1976 staat voor de deur. In de Lage Landen is Radio Mi Amigo niet enkel als enige zeezender nog steeds in de lucht, maar bovenal ook nog eens super populair. Enkele maanden eerder werd verhuisd van een villa op de flanken van de Mas Nou naar het centrum van Playa de Aro. De studio’s zijn nieuw. Het in die periode erg populaire (muziek)weekblad Joepie stuurde een reporter naar de Spaanse badplaats voor een babbel met de grote baas van dit commerciële radiostation; Sylvain Tack. Dit is de transcriptie van het gesprek. De foto’s zijn uit onze eigen archieven en werden achteraf, toegevoegd.

Joepie nummer 118, 22 juni 1976

Mi Amigo is wettelijk en Mi Amigo blijft dus!

Vrije radio-voorvechter Sylvain Tack: “Het moet nu maar eens gedaan zijn met dat piratengelul”, had hij ons vooraf op het hart gedrukt, en zijn meestrijders deejay’s zien de toekomst in Playa de Aro rooskleuriger dan ooit voorheen tegemoet. Dat optimisme heeft er toe geleid dat ze in het hartje van de toeristische trekpleister uiterst moderne studio’s in beslag hebben genomen, met alle technische snufjes die nodig zijn om eigentijdse en swingende radio te maken.

Het staat er in koeienletters aangekondigd aan de voorgevel, Mi Amigo. Een gastvrij oord, waar straks weer, met de zomerse trek aan de voordeur, de dorpel wordt platgelopen door toeristen, sympathisanten, nieuwsgierigen, vrije radio-freaks en showlui, die de Mi Amigo-bannelingen nog meer moed komen inpompen en van de gelegenheid gebruik maken om zelf hun radiogroeten voor familie en vrienden thuis in de ether te zenden. “Die mensen, die ons allemaal steeds weer hun steun komen betuigen, dat doet goed”, geeft de Mi Amigo-troep volmondig toe.

“En wij blijven voor hen vechten, met nog meer wapens dan voorheen, daar mogen ze op rekenen”. Wie er intussen het meest in de wolken is met de verhuizing van de studio’s van de steile flanken van de Mas Nou naar het centrum van het dorp, is de brievenbesteller. De nieuwe studio’s liggen immers pal naast het postkantoor, waardoor hij niet langer dag aan dag met een karrenvracht brieven en zendingen bergop naar het radiostation moet zeulen. Want ook de luisteraars in België en Nederland en zelfs uit alle hoeken van Europa blijven trouw hun stapels post, hun steun en meeleven aan alle radiomensen van Mi Amigo betuigen.

Lovende litanieën

Sylvain Tack dankt zijn huidige topvorm aan het sprankeltje hoop dat de jongste tijd gerezen is in verband met het voortbestaan van Mi Amigo. Daar komt nog bij dat hij door heel Playa de Aro met de burgemeester op kop, door een boel showmensen uit noord en zuid en door alle luisteraars letterlijk en figuurlijk op de handen wordt gedragen en dat schenkt vleugels. George Baker schonk hem zijn gouden plaat die hij destijds ontving voor de verkoopcijfers van ‘Una Paloma Blanca’, waarmee hij duidelijk wou stellen dat Mi Amigo en niets anders daarvoor gezorgd had.

Tijdens ‘De week van de liefde’, een toeristische stunt die elk voorjaar door het gemeentebestuur van Playa de Aro op touw wordt gezet en waarop alle verliefden van Europa welkom zijn, moest Sylvain getuige zijn voor een Vlaams paar dat daar huwde. En tenslotte is er nog de berg persoonlijke post, stuk voor stuk brieven van luisteraars die hem met lovende litanieën bedanken voor het muzikaal geluk dat hij dag aan dag in de huiskamers brengt.

“Het is hoog tijd dat we de zaak forceren”, lacht hij met de levendigheid die van hem een niet te vermurwen doorbijter heeft gemaakt. “Hoe dat gaat gebeuren, weet ik voorlopig nog niet, maar er zijn toch enkele aanwijzingen, die de te volgen weg kunnen aantonen. Er zijn bijvoorbeeld de recente uitspraken van eerste minister Tindemans, waarin hij het opneemt voor een commerciële zender die het staatsmonopolie moet doorbreken. Wat de premier dus wil, brengen wij al geruime tijd, namelijk vrij radio”.

“Dan is er het voorbeeld Veronica in Nederland, het radiostation dat tot 1974 een piraat is geweest, en een officieel statuut kreeg als de Veronica Omroep Organisatie en een plaats naast de andere officiële radio- en tv-zenders in dat land verwierf. Dat moet toch voor Mi Amigo ook mogelijk zijn. Maar nee, bij ons zegt de eerste minister van het land dat een commercieel station wenselijk is, terwijl op dat zelfde ogenblijk een aldus werkend Belgisch station buiten de wet geplaatst is, en de mensen die eraan meewerken in de gevangenis gestopt worden als de grootste misdadigers. Zulke ongerijmdheden kan je natuurlijk alleen in ons land vinden”.

Een stukje van de wereld zien

Sylvain Tack vindt die ‘heksenjacht’ op zijn mensen nog altijd even erg maar hij kan zich er niet meer overmatig over opwinden. Met die mensen valt immers toch niet te praten, zegt hij een tikkeltje bitter. Overigens heb ik niet zoveel zin meer om naar mijn geboorteland terug te keren, ik ben 42 en het leven in Playa de Aro is goed. Misschien trek ik mij wel uit het zakenleven terug en ga ik ook eens aan mijzelf denken. Met het drukke leven dat ik achter de rug heb, vergat ik haast dat er voor mezelf ook nog wat anders bestaat dan van de ene zakelijke bijeenkomst naar de andere te snellen en dat 24 uren op 24”. En terwijl een verlichte plastic bol door zijn handen glijdt, voegt hij er schertsend aan toe: “Ik denk dat ik wat ga reizen, een stukje van de wereld zien. Hawai, Thailand, Java, de States… Er is zoveel van onze planeet te bezien en te bekijken. Hoe heb ik dat al die jaren uit het oog kunnen verliezen?”

Een stommiteit

Maar Sylvain Tack zou Sylvain Tack niet meer zijn, mocht hij aan het einde van zijn piraten-geschiedenis voor geen orgelpunt zorgen. Alles blijft dus mogelijk, en hij onthult met dat ondeugend uitdagend grijnslachje van hem: “Ik geloof bovendien dat ik een ‘gat’ in de Belgische wetgeving heb gevonden waaruit blijkt dat Mi Amigo wettelijk is en het gerecht ons in de toekomst met rust zal moeten laten. Er is daar in de eerste plaats het feit dat ons zendschip vanuit de territoriale wateren opereert en dus buiten de bevoegdheid van ons land valt en dat wij in Spanje zitten en met goedkeuring van de Spaanse overheid werken, die het anti piratenverdrag niet heeft ondertekend”.

“Maar daar komt vooral bij dat op grond van een wet (van 14 mei 1930 gewijzigd door de wet van 18 december 1962, nvdr) de uitvoerende macht het recht gekregen heeft vreemdelingen, die in het buitenland bij een zogenaamde Belgische piraat betrokken zijn als deejay, bemanningslid of wat dan ook, te straffen als ze daarna in België ‘gevonden’ worden. In een studie destijds in opdracht van Radio Veronica gemaakt, wordt dat kortweg een stommiteit genoemd omdat de Belgische staat ten aanzien van deze buitenlander en het buitenlandse grondgebied, in dit geval Spanje, waar hij het feit pleegde op dat ogenblik geen enkele bevoegdheid heeft en niet achteraf dat feit strafbaar kan gaan stellen omdat deze buitenlander in België wordt ‘gevonden’.”

“In feite komt het hier dus op neer dat het Belgische gerecht geen enkele vat heeft op een radiostation dat werkt vanuit een land dat de anti piratenwet niet heeft ondertekend en evenmin op de buitenlanders die daaraan meewerken, ook al vertoeven ze in ons land. Mi Amigo kan dus vanuit Spanje en met Spanjaarden volkomen in de wettelijkheid werken en dat moeten ze in ons land maar eens gaan snappen. Ik heb mijn advocaat in elk geval opdracht gegeven de zaak aanhangig te maken bij het hof van Straatsburg.”

En hij glundert bij de gedachte van het mogelijke slot: “Wat zullen ze bij jullie daar nogal raar staan kijken als we in Straatsburg het recht deze keer aan onze kant krijgen hé?”

° Meer foto’s uit 1975 – Credits: Douwe Dijkstra


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
23 juni 2018 - 10:09 10:09

Men zou kunnen zeggen dat vrije radio in Vlaanderen nog altijd verboden is. Vrije lokale radiostations worden maar op een zodanig kleine schaal toegelaten en worden technisch zo zwaar benadeeld ten opzichte van de landelijke (politiek bevriende) radiostations, dat ze in feite nauwelijks iets voorstellen…

Eric
Eric
22 juni 2018 - 18:03 18:03

Zonder Sylvain zouden we nooit de vrije radio zoals we hem nu kennen, mogen kennen.
Ik heb er altijd volle respect voor gehad.
Jammer dat hij niet meer onder ons is.
Sylvain velen denken nog steeds aan u en uw Radio Mi Amigo.
Bedankt dat we mochten meegenieten.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx