De eerste dagen van januari worden alweer herleid tot een erg dramatische week voor de radiowereld. Vorig jaar stierf Peter van Dam op 6 januari, 3 januari jongstleden overleed Ron West (Radio Monique) en zopas werd ons het heengaan van Wiet Van Broeckhoven gemeld. Hij stierf vrijdag 4 januari na een lang ziektebed, op 69-jarige leeftijd, thuis in Edegem.
Hij was een legendarische stem van BRT2-Omroep Antwerpen. Wiet had een heel specifieke presentatiestijl waarbij hij muziek afwisselde met humoristische teksten. Zijn woordspelingen, spreuken en aforismen werden zo legendarisch dat ze in een drietal boeken werden gebundeld: De Negende van Beethoven was een jongen (Lannoo, 1990), Leeuwentemmer zoekt getemde leeuw (Lannoo 1991) en Kannibaal bestelt ober (Lannoo, 1995).
Wiet Van ‘Citaten’ Hoven
Wiet Van Broeckhoven (links op de foto, naast Serge Hadermann) presenteerde op zijn eigen onnavolgbare wijze vooral voor Radio 2. Met zijn ietwat lijzige stem reeg hij de oneliners en korte grapjes met dubbele bodems en doordenkertjes aan elkaar. Uit zijn onuitputtelijke collectie haalden we er drie: “Woorden van een valschermspringer wiens valscherm niet opengaat: Verdorie, zou je nu niet doodvallen”. – “De ene helft van het gemeentebestuur is tot niets in staat. De andere helft tot alles”. – “Een echtgenoot maakt dat je het fijn vindt om één van die slaven te zijn die je altijd zo hebt verafschuwd”
° Laatste ‘Njam Njam’ (29/12/1979)
Succes in Humo’s Pop Poll
Wiet haalde regelmatig het podium als ‘Beste Radiofiguur’ tijdens de jaarlijkse Pop Poll van het weekblad Humo. In 1978 en 1979 strandde hij telkens op de tweede plaats na Jan Van Rompaey. In 1982 werd hij derde na respectievelijk Guy Depré en Gust Decoster. In ‘Njam Njam’ werd veel muziek gedraaid. Op twee uur tijd passeerden niet zelden tot vijfentwintig nummers. Muziek-samensteller Etienne Smet koos de liedjes. Het programma werd uitgezonden vlak na de razend populaire BRT Top 30. Omdat in die hitlijst het meest recente hitgeweld werd gedraaid, staken in ‘Njam Njam’ hoofdzakelijk oldies.
Van VRT naar Radio Magdalena
Wiet Van Broeckhoven, niet te scheiden van zijn geheel eigen humor en nog minder van zijn typische Beatles-haartooi, zou nog een hele poos voor de VRT blijven werken, waarbij hij vooral scoorde met zijn programma ‘Hitbox’. Wiet was in 1993 nog betrokken bij de start van Radio Donna. Daar verdween hij eind maart 1997 uit de ether, toen zijn programma ‘Nogal Wietes’, werd ingeruild door D.O.S., Deckers Omroep Stichting met Erwin Deckers. Blijkbaar drong de verjonging zich op. Voor Wiet was het radio-avontuur voorbij bij de publieke omroep.
Begin februari 1999 debuteerde Wiet bij Radio Magdalena, een station dat enkel via de kabel te beluisteren was. Hij presenteerde er op zaterdag en zondag nog enkele jaren eenzelfde soort programma. Oldies en bindteksten waar je je heel even voor moest concentreren, waarna meestal een fijne lach volgde.
° Radio Donna ‘Nogal Wietes’
Ook dit was Wiet
Mede om de brode werkte Wiet van Broeckhoven ook bij het Ministerie van Landbouw in Brussel. Een tijdlang werkte hij als redacteur bij het programma ‘De Pré Historie’. Hij was betrokken bij de start van Donna en was kort politiek actief bij de Europese campagne van Leo Tindemans in 1979.
Eén van de meest opmerkelijke verhalen uit zijn loopbaan beleefde hij met de Roy Orbison Fanclub. Tijdens ‘Njam Njam’, zijn zaterdagse live programma bij Omroep Antwerpen, viel een spitante opmerking over de gebrilde zanger verkeerd bij hen.
Na de uitzending werd hij aan de uitgang van het omroepgebouw aan de Van Rijswijcklaan opgewacht door enkele die hards, waarna hij terug binnen ging en pas heel laat in de avond terug naar buiten durfde. (JLB & PVB)
Wiet was een bevlogen, aangename man en fijne collega. Hij zal gemist worden.
Als tiener luisterde ik naar Hitbox op donderdag Radio 2 omroep Antwerpen. Enkel als het vakantie was! Hij presenteerde het met veel humor erbij. Spijtig dat ik die opnames niet meer heb.
Vele programma’s opgenomen (zelfs bijna elke week!) aan 9,5 cm/sec. indertijd met timer (ik moest ook werken 😉 maar waarschijnlijk heb ik wel van Hitbox nog wat op band staan dat niet gewist werd.Zal het opzoeken.Wiet had inderdaad een eigen unieke presentatiestijl en onnadoenbaar! Zalig om naar te luisteren naar zijn bindteksten.Hij maakte er zijn werk van, van voorbereiding gesproken !
Ik leerde Wiet kennen in 1975 al…meermaals bij hem op bezoek geweest, in de studio én bij hem thuis.Na het (mooie) avontuur bij BRT2 Omroep Antwerpen ging hij naar Radio Donna waar hij o.a. op zondagmiddag het zeer populaire verzoekprogramma ‘Nogal Wietes’ presenteerde.Tot Donna ook aan verjonging ging doen en een paar ‘oudjes’ plaats moesten maken voor jonger talent. Hij vertelde me toen dat een terugkeer naar BRT2 Antwerpen niet mogelijk was…al had hij dat zeer graag gedaan.Hij had een zeer eigen presentiestijl.Wiet was blijkbaar al een tijdje zwaar ziek…De vele bandopnames met programma’s van hem die ik in het bezit heb zullen nooit gewist worden.Het zijn en blijven mooie herinneringen.Wijlen Wiet was van hetzelfde bouwjaar als ikzelf…en dat doet wel wat…
dag Pieter, ik weet dat je een uniek archief aan geluidsmateriaal in uw bezit hebt. Is er geen mogelijkheid om dit te delen? Zelf heb ik ook nog geluidscassettes van Wiet en van allerlei andere programma’s. Eigenlijk toch jammer dat niet meerdere mensen deze kunnen beluisteren. mvg
Dag Luc.Het grote probleem is dat het merendeel allemaal op band én cassette staat…digitaliseren allemaal is een ontzettend groot werk…
Als radio liefhebber waardeerde ik ten zeerste de eigen stijl en spitsvondigheid van Wiet. Neem daar zijn eigen karakteristieke stem bij en zijn presentatie in verzorgde taal …. en je weet dat we een groot radioman verloren zijn. Aan Pieter, wil je enkele opnames digitaal verwerkt krijgen, laat gerust weten. Ik maak er graag tijd & werk om ze (of een deel) te (helpen) digitaliseren en te behoeden van verlies. Je kan me contacteren via seniorencafe@studiobloemof via websitea of via website http://www.studiobloema.be / http://www.facebook.com/seniorenradioSeniorencafe mvg
Stefaan, het zijn opnamen op 38 cm/sec.Weet dus niet of uw bandopnemer deze snelheid aankan (ze zijn gemaakt meestal op de BRT (VRT) zelf dus op het volledig spoor op Agfa.Ik probeer er een paar te digitaliseren tegen de lente.
Dus nog wat geduld…zal wel op RV komen te staan als aandenken aan mijn vriend Wiet.Maar toch dank voor het aanbod van hulp.