Dit is het publieke forum van RadioVisie, waarin iedereen zijn persoonlijke standpunt kwijt kan over een relevant onderwerp uit de media. De verantwoordelijkheid van de tekst ligt bij de schrijver. De redactie behoudt zich het recht voor om de ingestuurde e-mails in te korten en/of te redigeren. Uiteraard wordt hierbij niet geraakt aan de essentie van de tekst.
Wie vertegenwoordigt de VRRO?
Via een bevriende relatie zag ik vandaag de ledenwerf-brief van de VRRO. Je kunt hem hieronder downloaden. Wat valt mij op? De VRRO vraagt om gratis lid te worden en een verklaring van lidmaatschap te tekenen.
Vooraleer je dit dat als radio doet zou je je misschien enkele zaken kunnen afvragen: Waarom heeft de VRRO de hoogvermogen frequenties van de stadsradio’s in de grote steden niet verdedigd? En waarom heeft de VRRO geen vergaderingen belegd om de standpunten van haar leden te polsen.
De beide bestuursleden hebben hun buit binnen gehaald. De ene sleepte maar liefst vijf frequenties in de wacht voor FM Goud en FM Goud Plus. Men zou bijna denken dat dit een miniketen is. De voorwaarden destijds om lid te worden was om maximaal drie frequenties bezitten. Er wordt dus niet voldaan aan de eigen voorwaarden van lidmaatschap. Er is ook gekoketteerd met het feit dat van de vier hoogvermogenzenders voor heel Vlaanderen, er eentje is binnengehaald. Misschien had de VRRO iets meer het belang van de hele branche in het oog kunnen houden?
Waarom schrijf ik dit nu? Misschien kunnen de radiostations die mee willen doen met deze vereniging eens aan het volgende denken vooraleer ze direct tekenen: Wat zijn de standpunten van de VRRRO? Komt er nu een echt democratische structuur? Wordt er samen beslist over de statuten en komt er dan een echte bestuursverkiezing? Vooraleer deze club jouw belangen vertegenwoordigt is het geen overbodige luxe om te weten wat ze willen en of die standpunten bij jou passen.
Tekenen betekent immers dat je de club legitimeert. Hebben ze die macht en dat aanzien wel verdiend? De meeste lokale radio’s hadden graag meer zendgebied gehad. Graag met één sterkere frequentie. Ook de stadsradio’s wilden de beschikking houden over de hoogvermogen zenders. Niemand had zin in clusters van mini zenders. Is de lokale radiosector echt zo goed verdedigd? Of heeft het bestuur van de VRRO vooral zijn eigen belang goed geregeld?
Wat zou jij denken over een vakbondsvoorzitter die elke dag de FB-posts van de minister van economie zou liken? Een branchevereniging moet niet de schoothond van de administratie en minister spelen. Een echte bond van radio’s stelt eisen en verdedigt zijn leden keihard. Stof om over na te denken alvorens je even snel tekent.
Is getekend Thierry Masschelein
Allez, als ik jou reactie goed interpreteer ben jij voor het verdwijnen van de lokale radio’s?
Dit verhaal klopt en ik vraag me af: Hoe kan een voorzitter van een club die de minister ‘adviseert’ met twee petten op zelf aanvragen indienen en dan ten koste van andere stations zoveel frquenties binnen halen.
Het is jammer dat er op deze manier gewerkt wordt. De mensen binnen deze belangenorganisatie hebben goed voor zichzelf gezorgd, zoals blijkt. De bedoelingen waren wellicht goed, maar de schijn is nu tegen.
Is het Vlaamse radiolandschap er nu beter door geworden? De tijd zal het moeten leren. Ketens zijn inderdaad weg, dat was één van de zaken die belangrijk waren, daarnaast ook het lokale nieuws. Of dat bij kleinere radiostations zal gaan lopen is twijfelachtig. Vol goede moed wordt daar door stations aan gewerkt, maar ben benieuwd of dit over een jaar ook nog zo is.
Daarnaast: Wordt de werking zoals omschreven in het aanvraagdossier ook gecontroleerd?
Ook de vermogens van de zenders is een punt van aandacht. Er zij diverse zenders die met een veelvoud van vermogen uitzenden. Het BiPT zou ook daar eens grondig in moeten gaan controleren.