RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Wie geeft de VRM een boete? Deel 3

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wanneer een lokale omroep de toegewezen frequentie niet gebruikt dan wordt de zendvergunning door de VRM ingetrokken. Dit beleid wordt strikt gehanteerd. Een blik op de recente uitspraken van de VRM maakt het meteen duidelijk. Onlangs werd een licentie ingetrokken die nog slechts… tien dagen geldig was.

We zijn overigens erg benieuwd wat men eind van het jaar gaat doen met de omroepen die een deel van het toegewezen frequentiekavel niet in de lucht brengen. Voor sommigen zal de investering immers te hoog liggen. Helaas, een excuus is er niet want de vergunning werd verkregen om alle zenders operationeel te hebben. In de erkende dossiers stond dat dit mogelijk zou zijn. Daar werden extra punten voor toegekend. Gebeurt dit niet, dan is de verwachting dat de VRM de complete licentie van de betrokken omroep zal intrekken.

In goed gezelschap

De insteek was immers schaalvergroting van de sector. Dat wisten alle deelnemers toen ze inschreven. Lukt het toch niet, dan zijn de ‘probleemgevallen’ in bijzonder gezelschap. Norkring kreeg zijn DAB+-licentie in 2009. De wetgeving verplichtte hen om binnen de twee jaar het complete kavel on air te hebben. Aan deze verplichting (zie pagina 5, artikel 28) werd absoluut niet voldaan. Waarna de vraag rijst waarom er ambtshalve geen onderzoek werd ingesteld?

Want dat is de norm die geldt voor alle lokale omroepen die niet uitzenden. Terecht want frequentieruimte is schaars. Toch hield Norkring zich niet aan het opgelegde schema. Theoretisch had men hun kavel al lang moeten intrekken. Duidelijk alweer dat de VRM twee maten en twee gewichten hanteert. De kleintjes die zich aan de wet moeten houden en de grote spelers die zelfs op ingetrokken frequenties mogen uitzenden. Of een toegewezen DAB+ kavel zes jaar later mogen opstarten.

De rekbaarheid van een elastiek

Merkwaardig in een rechtsstaat waar iedereen toch gelijk is voor de wet? Wat zou er gebeuren als iemand alsnog klacht neerlegt? Een luisteraar bijvoorbeeld die geen ontvangst heeft. Dat lijkt een goed belang. Wordt de vergunning van Norkring dan alsnog ingetrokken? De wet is immers zeer duidelijk; men moet binnen twee jaar actief zijn. De overtreding kan achteraf niet worden ‘gerepareerd’. De commerciële omroepen Joe, Qmusic en Nostalgie die op een ingetrokken frequentie uitzonden kregen een vergunning. Daar zat dus vooral de VRM juridisch fout.

Maar Norkring is een ander geval. Het Noorse bedrijf is al jaren in overtreding. De VRM weet dat ook en zij dienen zich aan de wet te houden. Wie dient er klacht in? En wanneer de VRM wederom niet optreedt, wie geeft hen dan een boete? Of wordt dit keer de licentie van de VRM ingetrokken? Onder de verantwoordelijkheid van Sven Gatz zijn sommige elastieken erg rekbaar.

° Lees ook: Wie geeft de VRM een boete?
° Lees ook: Wie geeft de VRM een boete? (2)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
29 januari 2018 - 09:48 09:48

Zelfde verhaal in Nederland met Ruud Poeze de “koning van de middengolf” die in 2003 maar liefst zes frequenties kon bemachtigen en waarop op één of twee frequenties na geen enkele muzieknoot te horen was…
Het lijkt mij normaal dat indien je een frequentie kan bemachtigen, er ook muziek
op te horen is !

Urbain De Jonghe
Urbain De Jonghe
29 januari 2018 - 07:13 07:13

Idem dito voor de middengolf. De frequenties die aan Vlaanderen werden toegewezen mogen niet door lokale radio gebruikt worden omdat ze voorbehouden worden aan de openbare omroep. Zo wil toch het kabinet van minister Gatz ons doen geloven.
Sinds 31 december 2011 maakt die openbare omroep echter geen gebruik meer van die middengolffrequenties. Wordt de licentie van de VRT nu ingetrokken?

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx