RadioVisie

  • .
    .

Wie begint een radiostation in het treinstation Bockstael?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Welk Brussels radiostation, nieuw of bestaand, is voor zijn studio op zoek naar een visuele locatie? De NMBS zoekt naar een ‘radio-uitbater’ om een oppervlakte van 54,55 m2 ‘uit te baten’ in het stationsgebouw Bockstael.

Het gaat voor alle duidelijkheid niét om een stationsradio, maar om een radiostation. Het NMBS-station van Bockstael wordt bediend door de voorstedelijke S-verbindingen S3, S4 en S10. Volgens de laatste tellingen passeren er zo’n 9.762 reizigers per week.

“We willen vooral de vrije ruimte openstellen voor een nieuwe stadsgerichte radiozender, misschien op het internet, maar het uiteindelijke recept laten we mensen bepalen die er meer van kennen”, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols aan BRUZZ.

Het radioconcept kadert in de plannen voor de opwaardering van de Brusselse treinstations. Stations zijn volgens de NMBS plaatsen waar meer dan alleen de trein genomen wordt. Het is de bedoeling dat ze ‘gevarieerde serviceplekken’ worden. Een radiostation past volgens de spoorwegmaatschappij perfect binnen die filosofie.

Geïnteresseerden kunnen via de website van de NMBS tot 31 maart een huurbod uitbrengen. De concessie biedt een totale oppervlakte van 54,55 m2 en een begeleid bezoek aan de ruimtes is mogelijk op afspraak. De radio-uitzendingen starten mogelijk al in juli en het huurcontract loopt voor acht jaar.

WRLR achterna?

Zelf kennen we in de wereld momenteel maar één voorbeeld van een treinstation van waaruit ook een radiostation opereert. Het gaat om WRLR 98.3 FM, een lokaal community-radiostation in Round Lake Beach, iets ten noorden van Chicago, in de Amerikaanse staat Illinois. Daar werd begin 2019 het loketkantoor van het Metra-station omgebouwd tot radiostudio. Het treinstation werd in de jaren ‘90 gebouwd als onderdeel van de ‘North Central Service commuter line’, maar het loketkantoor werd nooit in gebruik genomen.

WRLR 98.3 FM vond het best charmant dat je, als de micro open staat, op de achtergrond ook de ‘kedeng-kedeng’ van de treinen hoort of de aankondigingen van ‘the next train’ via de luidspreker. Het loket heeft nog een ouderwets schuifraam, dat naar boven gaat als er live-programma’s zijn.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx