RadioVisie

  • .
    .

West-Vlaamse (vrije) radiosector nam driemaal afscheid (audio)

De West-Vlaamse (vrije) radiosector is de voorbije dagen bijzonder hard getroffen door het overlijden van niet minder dan drie pioniers uit de prille beginjaren. Twee oud medewerkers van Radio Gemini en een sterkhouder van Radio Kompas zijn overleden. Eén van hen speelde zelfs een bijzondere rol bij… RadioVisie. 

Kompas treurt

Op 1 november stierf radiopionier Willy Vanpraet, geboren als Johan Dumarey in 1958. Hij was één van de allereerste dj’s van Radio Kompas begin jaren 80 van de vorige eeuw. Johan was afkomstig uit Assebroek (Brugge) en wilde aanvankelijk een eigen zender starten in de West-Vlaamse hoofdstad. Uiteindelijk koos hij ervoor om het team van het sterke Kompas uit Koekelare-Oostende te vervoegen.

Tezamen met Dorine, één van de allereerste Vlaamse vrouwelijke dj’s, nam hij heel wat Drive In shows voor zijn rekening. Evenementen die toen razend populair waren en waar menig vrije radio een groot deel van de inkomsten haalde. Later werd Willy ook vaste dj in talloze discotheken in West-Vlaanderen. Tien jaar geleden was hij één van de graag geziene gasten op één de vele Kompas-reünie’s (foto boven). In zijn thuisgemeente organiseerde hij tientallen jaren evenveel vedettenparades.

RadioVisie treurt

Jack van den Broek was zowel op Radio Mi Amigo (1975-1977) als Radio Gemini (1980-1984) te horen. In de beginjaren van dit laatste station presenteerde hij er een oldiesprogramma op de zaterdagmiddag. Alhoewel hij in het Nederlandse Alphen (NB), net onder Breda woonde, kwam hij vaak met de stokoude Mercedes naar de studio in Moeskroen en later in Kortijk, om zijn uurtje live te presenteren. De sfeer, de teamspirit, de kick van het live presenteren… Jack produceerde ook diverse jingles voor Radio Gemini. Hij stierf op 2 november jongstleden en werd slechts 68 jaar jong.

Zijn ‘verschijning’ bij Radio Mi Amigo had dan weer alles te maken met… RadioVisie, in 1974 nog bekend als Vereniging voor Vrije Radio (VVVR). Jack had enkele leuke promospotjes gemaakt voor de organisatie en het bijhorende tijdschrift. Ze werden gedraaid bij diverse landpiraten (o.a. ABC Europe, Radio 227), in de bandenservice van de verenging (een hele vroege voorloper van de… podcast) en bij de RadioInfoon (media-info via de telefoon).

De spotjes werden ook naar Radio Mi Amigo gestuurd onder het motto ‘Je weet maar nooit’. Joop Verhoof die er toen programmaleider was, had een oprecht boontje voor de VVVR en het duurde dan ook niet lang vooraleer de promo’s – af en toe – te horen waren op de zender. En dit voor een miljoenen publiek. Toen de VVVR haar eigen zondagse programma kreeg bij de zeezender opende iedere show steevast met één van Jack’s spotje (hieronder).

Gemini treurt

Ook Philippe Delorge pionierde bij Radio Gemini. Het station, net verhuisd van over de taalgrens (Moeskroen) naar Vlaanderen, was vrij goed op dreef en zocht voortdurend naar nieuwe medewerkers. Philippe kwam erbij als technicus. Net zoals dat bij Radio Kompas het geval was haalde het station een deel van de inkomsten uit externe activiteiten.

Zo werd in 1982 voor de eerste keer een ‘Miss Gemini’ gezocht en gevonden. De slotshow van het evenement vond plaats in het Kuurnse Ring Shopping Center. Philippe was één van de mensen die het evenement in goede banen leidde. Hij bleef een tijd bij de zender als technisch manusje-van-alles. De geboren en getogen Kortijkzaan stief op 4 november jongstleden, exact twee dagen na zijn 62ste verjaardag. (TB, MT, JMD, FS)

° Foto bovenaan: Reporter Het Wekelijks Nieuws, Tom Bremer, Miss Gemini, Philippe Delorge


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Ben Bode zal nooit meer een plaatje draaien (audio)

Zopas bereikte ons het bericht - via Paul Rusling - dat Ben Bode is overleden. Lees verder

Hugo Morrens, oud-radiojournalist BRT, overleden

Op  14 januari is Hugo Morrens overleden. Het nieuws bereikte ons nu pas. Van 1964 Lees verder

Oud-Veronica techneut Maarten van der Harst overleden

Het nieuws raakte nu pas bekend, medio december 2021 reeds is Maarten van der Harst Lees verder

Blad 1360: Hugo Droessaert, ESPN, landpiraten

• Tom Boudeweel verliest zijn radioleermeester • Disney doet zijn radiostations verder van de hand Lees verder

Brits media-icoon Janice Long overleden (video)

De Britse radio- en televisiepersoonlijkheid Janice Long is dit weekend op 66-jarige leeftijd overleden. Long Lees verder

RadioVisie’s dit was 2021: afscheid van 39 radiomakers

Het klinkt wat ironisch, maar we worden stilaan geoefende schrijvers van 'in memoriams'. In 2020 Lees verder

Blad 1359: Christina, Sublime, Jonell Pernula (audio)

• Radio Christina opnieuw in de bres voor de Crazy Kroegentocht • Ook al in Lees verder

Blad 998: Pros Verbruggen, Kicken en Angèle (video)

• Pros Verbruggen, onvergetelijke pionier, overleden • Het verdienmodel van 'Podcast van Kicken' • Ook Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
eric
eric
7 november 2021 - 17:38 17:38

Onze oprechte deelneming aan alle familieleden van onze vrienden. We zullen hen niet vergeten.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x