RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

West-Vlaamse (vrije) radiosector nam driemaal afscheid (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De West-Vlaamse (vrije) radiosector is de voorbije dagen bijzonder hard getroffen door het overlijden van niet minder dan drie pioniers uit de prille beginjaren. Twee oud medewerkers van Radio Gemini en een sterkhouder van Radio Kompas zijn overleden. Eén van hen speelde zelfs een bijzondere rol bij… RadioVisie. 

Kompas treurt

Op 1 november stierf radiopionier Willy Vanpraet, geboren als Johan Dumarey in 1958. Hij was één van de allereerste dj’s van Radio Kompas begin jaren 80 van de vorige eeuw. Johan was afkomstig uit Assebroek (Brugge) en wilde aanvankelijk een eigen zender starten in de West-Vlaamse hoofdstad. Uiteindelijk koos hij ervoor om het team van het sterke Kompas uit Koekelare-Oostende te vervoegen.

Tezamen met Dorine, één van de allereerste Vlaamse vrouwelijke dj’s, nam hij heel wat Drive In shows voor zijn rekening. Evenementen die toen razend populair waren en waar menig vrije radio een groot deel van de inkomsten haalde. Later werd Willy ook vaste dj in talloze discotheken in West-Vlaanderen. Tien jaar geleden was hij één van de graag geziene gasten op één de vele Kompas-reünie’s (foto boven). In zijn thuisgemeente organiseerde hij tientallen jaren evenveel vedettenparades.

RadioVisie treurt

Jack van den Broek was zowel op Radio Mi Amigo (1975-1977) als Radio Gemini (1980-1984) te horen. In de beginjaren van dit laatste station presenteerde hij er een oldiesprogramma op de zaterdagmiddag. Alhoewel hij in het Nederlandse Alphen (NB), net onder Breda woonde, kwam hij vaak met de stokoude Mercedes naar de studio in Moeskroen en later in Kortijk, om zijn uurtje live te presenteren. De sfeer, de teamspirit, de kick van het live presenteren… Jack produceerde ook diverse jingles voor Radio Gemini. Hij stierf op 2 november jongstleden en werd slechts 68 jaar jong.

Zijn ‘verschijning’ bij Radio Mi Amigo had dan weer alles te maken met… RadioVisie, in 1974 nog bekend als Vereniging voor Vrije Radio (VVVR). Jack had enkele leuke promospotjes gemaakt voor de organisatie en het bijhorende tijdschrift. Ze werden gedraaid bij diverse landpiraten (o.a. ABC Europe, Radio 227), in de bandenservice van de verenging (een hele vroege voorloper van de… podcast) en bij de RadioInfoon (media-info via de telefoon).

De spotjes werden ook naar Radio Mi Amigo gestuurd onder het motto ‘Je weet maar nooit’. Joop Verhoof die er toen programmaleider was, had een oprecht boontje voor de VVVR en het duurde dan ook niet lang vooraleer de promo’s – af en toe – te horen waren op de zender. En dit voor een miljoenen publiek. Toen de VVVR haar eigen zondagse programma kreeg bij de zeezender opende iedere show steevast met één van Jack’s spotje (hieronder).

Gemini treurt

Ook Philippe Delorge pionierde bij Radio Gemini. Het station, net verhuisd van over de taalgrens (Moeskroen) naar Vlaanderen, was vrij goed op dreef en zocht voortdurend naar nieuwe medewerkers. Philippe kwam erbij als technicus. Net zoals dat bij Radio Kompas het geval was haalde het station een deel van de inkomsten uit externe activiteiten.

Zo werd in 1982 voor de eerste keer een ‘Miss Gemini’ gezocht en gevonden. De slotshow van het evenement vond plaats in het Kuurnse Ring Shopping Center. Philippe was één van de mensen die het evenement in goede banen leidde. Hij bleef een tijd bij de zender als technisch manusje-van-alles. De geboren en getogen Kortijkzaan stief op 4 november jongstleden, exact twee dagen na zijn 62ste verjaardag. (TB, MT, JMD, FS)

° Foto bovenaan: Reporter Het Wekelijks Nieuws, Tom Bremer, Miss Gemini, Philippe Delorge


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1640: Willy Class X, Paula D’Hondt

• Joe Lage Landen ruimt de baan voor Willy CLASS X • Paula D’Hondt maakte Lees verder

Oud-radiomaker Klaas Samplonius overleden (video)

Eind jaren 70 was hij één van de eerste vaste presentatoren van ‘Met het oog Lees verder

De vele Veronica-plaatjes van Vader Abraham

Hans Knot bezorgde ons een lijstje van alle speciale Veronica-plaatjes die Pierre Kartner destijds produceerde.

Blad 1630: Vader Abraham, Cork’s Red FM, Conan O’Brien (audio)

• De radio-avonturen van Vader Abraham • Ierland: Bauer Media koopt Cork’s Red FM • Lees verder

Blad 1627: Music Radio Creative, Will Ferdy, Hein Van Nievelt (video)

• Music Radio Creative over alle grenzen heen • De radioliefde van Will Ferdy • Lees verder

Patrick Van Kerckhoven (Radio Golden Flash) gestorven

Gisteren - maandag 7 november - vernamen we het overlijden van Patrick Van Kerckhoven, de Lees verder

Blad 1620: Dario Monferini, Funiculi Funicula, Scott Shannon (audio)

• DX-wereld verloor Dario Monferini • Funiculi Funicula: nieuwe telg voor de CD-reeks • Scott Lees verder

GenX Radio presentor Tim Gough sterft ‘on air’ (video)

Gough was al een uur aan het presenteren toen de muziek plots stopte. Iets later Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
eric
eric
7 november 2021 - 17:38 17:38

Onze oprechte deelneming aan alle familieleden van onze vrienden. We zullen hen niet vergeten.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx