RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Werkgroep Lokaal Digitaal verkent de Vlaamse markt voor lokale DAB+

In Vlaanderen zijn hier en daar al (commerciële) spelers de markt aan het verkennen voor het opzetten van lokale DAB+ muxen. Nu is daar ook de Werkgroep “Lokaal Digitaal” bijgekomen, een groepje vrijwilligers-techneuten die zich al enkele decennia bekommeren om het technische reilen en zeilen bij verschillende lokale radio’s.

De werkgroep stuurde maandag een e-mail rond naar de ruim 100 Vlaamse lokale radio’s (FM en web-only). Daarin stelt de groep zich voor en vraagt ze de medewerking aan een enquête. “Omdat we weten dat lokale radio’s van hun zelfstandigheid willen behouden, denken wij na over scenario’s waarbij lokale radio’s op DAB+ zoveel mogelijk onafhankelijk blijven en ook de kosten in eigen beheer kunnen houden”.

Vooreerst is er een technisch luik. “In de voorbereiding op het wettelijk kader, dat er hopelijk zit aan te komen, hebben we met onze groep een DAB+ mux opgezet. Deze mux draait al enkele weken in test. Bedoeling is meerdere van deze muxen ter beschikking te kunnen stellen voor lokale radio’s. Een DAB+ zendinstallatie gebruikt de output van zo’n mux als ingang van de DAB+ zender. We hebben meerdere locaties waar nu al DAB+ zenders draaien, weliswaar als test in een “labo-omgeving”.”

Lokaal Digitaal zoekt daarnaast contact met de Vlaamse overheid. “In een mail van augustus 2020 vroegen we een onderhoud met minister Dalle. Het antwoord was positief, maar omwille van corona werd dit gesprek uitgesteld. Onlangs werd via mail opnieuw gevraagd naar een gesprek. We gaven ook meer uitleg over ons project “Lokaal Digitaal”.”

“Lokale DAB+ kan enkel succesvol zijn als het een samenwerking wordt van verschillende lokale radio’s binnen één regio. DAB+ is immers een multiplex van meerdere radiostations die wordt uitgezonden met één of meer DAB+ zenders. Elke lokale radio zijn eigen DAB+ zender met enkel het eigen radioprogramma is niet haalbaar en zal volgens ons nooit worden toegelaten.”

Dat laatste is uiteraard evident, al kan het wellicht geen kwaad om dat ook eens duidelijk te maken aan sommige lokale radio’s. De mail geeft voorts een (theoretisch) technisch voorbeeld van een lokale mux met vier steunzenders.

Wie is de Werkgroep “Lokaal Digitaal”?

  • Geert Herbots (Technisch medewerker bij Radio Victoria in Halle, zaakvoerder van Hergee – een bedrijf dat technische ondersteuning geeft aan lokale en regionale radiostations; gewezen technisch medewerker bij Top FM in Brussel en de Radio Contact groep)
  • Steven Vandenput (Radioamateur sinds 1996 (ON4CLC), technisch medewerker bij carnaval radio ENKAAVEE in Ninove; gewezen technisch medewerker bij Radio MIG/SU FM in Geraardsbergen/Ninove/Zottegem, Radio Beiaard in Dendermonde en Radio Zoniën in Hoeilaart)
  • Eddy Cordeyn (IT/technisch medewerker bij Radio Victoria in Halle; gewezen technisch medewerker bij Top FM in Brussel)
  • Marc Van Laethem (Industrieel ingenieur elektronica, technisch medewerker bij carnaval radio ENKAAVEE in Ninove; gewezen technisch medewerker bij Radio MIG/SU FM in Geraardsbergen/Ninove/Zottegem

Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

POTZ is er aan begonnen

Sinds dinsdagavond is Vlaanderen alweer een radiostation rijker via DAB+. Met POTZ wordt de digitale Lees verder

‘Devices’ en luistergedrag, en de radio?

Sinds 2020 omvat de CIM Radio Audience Measurement (RAM) benchmarkstudie een reeks vragen over audiogewoonten. Lees verder

Blad 978: DAB+ proeven, Lex Harding, Giel Beelen

• Lokale DAB+ in Vlaanderen: eerste proefprojecten krijgen vorm • Schijnwerper op de man die Lees verder

Blad 972: Zaki, Spotify, troposfeer (video)

• Zaki zes dagen te gast op Joe 60's & 70's • Geen ingebeelde liedjesteksten Lees verder

Blad 971: Studio 100, Veronica, KINK

• Studio 100 komt nog wat meer piepen op de radio (online) • Black van Lees verder

Onderzoek digitale radio Vlaanderen 2021: de details

In opdracht van de Vlaamse overheid deed het onderzoeksbureau Ipsos voor het vierde jaar op Lees verder

Week van de Digitale Radio, of wat er moet voor doorgaan

Vandaag start de vierde Week van de Digitale Radio. Een 'Belgische' week durven we het Lees verder

DAB+ rapport: Saarland, Berlijn, WorldDAB, Polen, Tsjechië

• Saarland: Private mux start op 15 november • Berlijn: verschuivingen in de digitale ether Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x