RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Werkgroep Lokaal Digitaal verkent de Vlaamse markt voor lokale DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Vlaanderen zijn hier en daar al (commerciële) spelers de markt aan het verkennen voor het opzetten van lokale DAB+ muxen. Nu is daar ook de Werkgroep “Lokaal Digitaal” bijgekomen, een groepje vrijwilligers-techneuten die zich al enkele decennia bekommeren om het technische reilen en zeilen bij verschillende lokale radio’s.

De werkgroep stuurde maandag een e-mail rond naar de ruim 100 Vlaamse lokale radio’s (FM en web-only). Daarin stelt de groep zich voor en vraagt ze de medewerking aan een enquête. “Omdat we weten dat lokale radio’s van hun zelfstandigheid willen behouden, denken wij na over scenario’s waarbij lokale radio’s op DAB+ zoveel mogelijk onafhankelijk blijven en ook de kosten in eigen beheer kunnen houden”.

Vooreerst is er een technisch luik. “In de voorbereiding op het wettelijk kader, dat er hopelijk zit aan te komen, hebben we met onze groep een DAB+ mux opgezet. Deze mux draait al enkele weken in test. Bedoeling is meerdere van deze muxen ter beschikking te kunnen stellen voor lokale radio’s. Een DAB+ zendinstallatie gebruikt de output van zo’n mux als ingang van de DAB+ zender. We hebben meerdere locaties waar nu al DAB+ zenders draaien, weliswaar als test in een “labo-omgeving”.”

Lokaal Digitaal zoekt daarnaast contact met de Vlaamse overheid. “In een mail van augustus 2020 vroegen we een onderhoud met minister Dalle. Het antwoord was positief, maar omwille van corona werd dit gesprek uitgesteld. Onlangs werd via mail opnieuw gevraagd naar een gesprek. We gaven ook meer uitleg over ons project “Lokaal Digitaal”.”

“Lokale DAB+ kan enkel succesvol zijn als het een samenwerking wordt van verschillende lokale radio’s binnen één regio. DAB+ is immers een multiplex van meerdere radiostations die wordt uitgezonden met één of meer DAB+ zenders. Elke lokale radio zijn eigen DAB+ zender met enkel het eigen radioprogramma is niet haalbaar en zal volgens ons nooit worden toegelaten.”

Dat laatste is uiteraard evident, al kan het wellicht geen kwaad om dat ook eens duidelijk te maken aan sommige lokale radio’s. De mail geeft voorts een (theoretisch) technisch voorbeeld van een lokale mux met vier steunzenders.

Wie is de Werkgroep “Lokaal Digitaal”?

  • Geert Herbots (Technisch medewerker bij Radio Victoria in Halle, zaakvoerder van Hergee – een bedrijf dat technische ondersteuning geeft aan lokale en regionale radiostations; gewezen technisch medewerker bij Top FM in Brussel en de Radio Contact groep)
  • Steven Vandenput (Radioamateur sinds 1996 (ON4CLC), technisch medewerker bij carnaval radio ENKAAVEE in Ninove; gewezen technisch medewerker bij Radio MIG/SU FM in Geraardsbergen/Ninove/Zottegem, Radio Beiaard in Dendermonde en Radio Zoniën in Hoeilaart)
  • Eddy Cordeyn (IT/technisch medewerker bij Radio Victoria in Halle; gewezen technisch medewerker bij Top FM in Brussel)
  • Marc Van Laethem (Industrieel ingenieur elektronica, technisch medewerker bij carnaval radio ENKAAVEE in Ninove; gewezen technisch medewerker bij Radio MIG/SU FM in Geraardsbergen/Ninove/Zottegem

TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Frankrijk: hoe één Egyptische zangeres NRJ redde (video)

Belpop Bonanza achterna, is dit één van de minst bekende en zelfs meest onderschatte gebeurtenissen Lees verder

Peter Van de Veire neemt afscheid van MNM

Peter Van de Veire kondigde deze ochtend - donderdag 2 december - aan dat hij Lees verder

POTZ is er aan begonnen

Sinds dinsdagavond is Vlaanderen alweer een radiostation rijker via DAB+. Met POTZ wordt de digitale Lees verder

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer twintig jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, Lees verder

Nieuwe Caroline-zender heeft een Nederlandse geschiedenis

Er komt wat meer duidelijkheid over de herkomst van de nieuwe (tweedehands)zender van Radio Caroline, Lees verder

‘Ik heb het er echt helemaal mee gehad!’

Terug naar november en december 1979. 'Freewave', noem het de Nederlandse tegenhanger van het Vlaamse Lees verder

Radio Caroline knalt met sterkere AM-zender

Radio Caroline is sinds gisteravond laat op de middengolf (648 kHz) overgeschakeld op haar nieuwe Lees verder

1987: De mastbreuk op de Ross Revenge

Na het fiasco van Laser Hot Hits en de verplaatsing van hun zendschip de MV Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx