RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Werkgroep Lokaal Digitaal verkent de Vlaamse markt voor lokale DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Vlaanderen zijn hier en daar al (commerciële) spelers de markt aan het verkennen voor het opzetten van lokale DAB+ muxen. Nu is daar ook de Werkgroep “Lokaal Digitaal” bijgekomen, een groepje vrijwilligers-techneuten die zich al enkele decennia bekommeren om het technische reilen en zeilen bij verschillende lokale radio’s.

De werkgroep stuurde maandag een e-mail rond naar de ruim 100 Vlaamse lokale radio’s (FM en web-only). Daarin stelt de groep zich voor en vraagt ze de medewerking aan een enquête. “Omdat we weten dat lokale radio’s van hun zelfstandigheid willen behouden, denken wij na over scenario’s waarbij lokale radio’s op DAB+ zoveel mogelijk onafhankelijk blijven en ook de kosten in eigen beheer kunnen houden”.

Vooreerst is er een technisch luik. “In de voorbereiding op het wettelijk kader, dat er hopelijk zit aan te komen, hebben we met onze groep een DAB+ mux opgezet. Deze mux draait al enkele weken in test. Bedoeling is meerdere van deze muxen ter beschikking te kunnen stellen voor lokale radio’s. Een DAB+ zendinstallatie gebruikt de output van zo’n mux als ingang van de DAB+ zender. We hebben meerdere locaties waar nu al DAB+ zenders draaien, weliswaar als test in een “labo-omgeving”.”

Lokaal Digitaal zoekt daarnaast contact met de Vlaamse overheid. “In een mail van augustus 2020 vroegen we een onderhoud met minister Dalle. Het antwoord was positief, maar omwille van corona werd dit gesprek uitgesteld. Onlangs werd via mail opnieuw gevraagd naar een gesprek. We gaven ook meer uitleg over ons project “Lokaal Digitaal”.”

“Lokale DAB+ kan enkel succesvol zijn als het een samenwerking wordt van verschillende lokale radio’s binnen één regio. DAB+ is immers een multiplex van meerdere radiostations die wordt uitgezonden met één of meer DAB+ zenders. Elke lokale radio zijn eigen DAB+ zender met enkel het eigen radioprogramma is niet haalbaar en zal volgens ons nooit worden toegelaten.”

Dat laatste is uiteraard evident, al kan het wellicht geen kwaad om dat ook eens duidelijk te maken aan sommige lokale radio’s. De mail geeft voorts een (theoretisch) technisch voorbeeld van een lokale mux met vier steunzenders.

Wie is de Werkgroep “Lokaal Digitaal”?

  • Geert Herbots (Technisch medewerker bij Radio Victoria in Halle, zaakvoerder van Hergee – een bedrijf dat technische ondersteuning geeft aan lokale en regionale radiostations; gewezen technisch medewerker bij Top FM in Brussel en de Radio Contact groep)
  • Steven Vandenput (Radioamateur sinds 1996 (ON4CLC), technisch medewerker bij carnaval radio ENKAAVEE in Ninove; gewezen technisch medewerker bij Radio MIG/SU FM in Geraardsbergen/Ninove/Zottegem, Radio Beiaard in Dendermonde en Radio Zoniën in Hoeilaart)
  • Eddy Cordeyn (IT/technisch medewerker bij Radio Victoria in Halle; gewezen technisch medewerker bij Top FM in Brussel)
  • Marc Van Laethem (Industrieel ingenieur elektronica, technisch medewerker bij carnaval radio ENKAAVEE in Ninove; gewezen technisch medewerker bij Radio MIG/SU FM in Geraardsbergen/Ninove/Zottegem

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1516: Koen Fillet, Qmusic, DAB+ in Frankrijk

• Koen Fillet krijgt een minder dwingend plekje bij Radio 1 • Aftellen naar opening Lees verder

Duitsland: Media Broadcast hoopt op derde Bundesmux

Arnold Stender, CEO van Media Broadcast, liet deze week voor het eerst een ballonnetje op Lees verder

Vlaamse DAB+spot opgenomen in Abbey Road studio’s (audio)

Reclamebureau Lucy maakte in opdracht van Digitale Radio Vlaanderen een nieuw spotje over DAB+.

Blad 1511: Tomorrowland One World Radio, Oost West, Radio Maria

• Tomorrowland One World Radio ook op DAB+ in UK, Malta en Spanje • Mi Lees verder

Tsjechië: sterke cijfers voor openbare radio (mede dankzij DAB+)

Actualiteitenzender ČRo Radiožurnál verstevigde zijn leiderspositie in de nieuwste luistercijfers.

Blad 1506: Voicemod, TIPIK, GOD Radio

• Voicemod: spreek eens met een andere stem • PURE stak TIPIK in een nieuw Lees verder

De wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen (5): 2019

We sluiten onze reeks over de wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen in 2019, een jaar Lees verder

Blad 1505: Radiohelden, Qmusic, hits & commercials (video)

• Dominique Crommen lanceert podcast (Vlaamse) Radiohelden • Nederland: Qmusic Foute Uur op DAB+ • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx