RadioVisie

  • .
    .

Wereldwijd ruim 71 miljoen DAB-ontvangers

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

“Of het Vlaamse publiek al vertrouwd is met het digitale radioluisteren?”, dat wilden de heren en dames, vorige week, wel eens horen uit de mond van minister van Media Sven Gatz. Bijzonder enthousiast was hij niet. Hij beseft dat een doorgroei een werk van meerdere jaren zal zijn.

“Daarom zullen we een strak sensibiliseringsbeleid voeren om de uitrol te stimuleren. We zullen met onze partners uit de stuurgroep nog heel wat initiatieven uitwerken, zoals bijzondere acties rond de feestdagen en tijdens de komende Autosalons. Ook de organisatie van een ‘Dag van de digitale radio’ staat op het programma.”

Maar hoe zit het inmiddels in de rest van de wereld?  Wereldwijd gingen er, volgens WorldDAB, reeds 71 miljoen digitale ontvangers, van allerlei pluimage, over de toonbank. Het cijfer is een combinatie van de ‘gewone’ DAB-toestellen en de ontvangers met een ‘plusje’ meer; DAB+, dus.

‘Wereldwijd’ moet weliswaar herleid worden tot twee continenten; Europa, Azië en één land; Australië. De rest van de planeet doet nog niet mee, of is nog aan het testen.  De verkoop zit overigens behoorlijk in de lift. In dezelfde periode in 2017 stond de teller op 58 miljoen stuks. Op één jaar kwamen er dik 12 miljoen exemplaren bij. Niet slecht. In dat cijfer worden o.m. ook de digitale autoradio’s meegeteld die standaard in de nieuw verkochte auto’s zitten. 

De toekomst is aan de ‘combi’

In Nederland werden ruim één miljoen DAB+-ontvangers verkocht. Noorwegen zag de verkoop stijgen tot zes miljoen eenheden. Niet onlogisch, want eind 2017 werden alle landelijk te ontvangen analoge zenders er afgeschakeld. De meeste radiostations zijn nu enkel nog digitaal te ontvangen. In Duitsland staat de verkoop op twaalf miljoen toestellen, wat neerkomt op zeventien procent van de huishoudens die minstens één digitaal radiotoestel bezitten.

Voor België wordt het aantal verkochte toestellen momenteel geschat op 540.000, zowel huishoudtoestellen als autoradio’s. Dat is toch een stijging met liefst 150.000 toestellen op één jaar tijd. Het gaat voor ons land wel enkel om toestellen met DAB+ die werden verkocht vanaf 2013. Bij de nieuw verkochte auto’s in België heeft 30 procent momenteel standaard DAB+ aan boord. 

klik op beeld om te vergroten

Zal DAB+ ooit de FM-band vervangen? Eigenlijk niet, waarnemers zien meer een meer een evolutie naar een combinatie tussen DAB+ (broadcast) en internet (metadata). Volgens de radiosector optimaal voor gebruik met slimme luidsprekers en in auto’s (met internet). Door het gebruik van internetdata kan er extra informatie worden meegezonden en zijn meer interactieve toepassingen mogelijk.

Alle informatie over de verkoopcijfers van digitale radio’s van WorldDAB vind je hier. Het nieuwste rapport kun je hier vinden in pdf.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1559: De Laatste Tournee, One World Radio, BBC Radio 1Xtra

• Bruno maakte voor zijn 40ste een audio-sitcom • Tomorrowland One World Radio nu ook Lees verder

Italië: Frequentieplan DAB+ eindelijk goedgekeurd

Voor het land betekent dat een enorme stap voorwaarts, want de sector was al twintig Lees verder

Blad 1549: TikTok Music, Sublime, DAB+ in Kroatië (audio)

• Broedt TikTok op eigen muziekstreamingservice? • Nederland: One’sy Muller naar Sublime • Kroatië: eerste Lees verder

Nostalgie nu ook in Nederland (én op DAB+)

Het wordt een digitale non-stopzender die vandaag via de Nederlandse DAB+ het plekje inpikt van Lees verder

Blad 1544: Le Figaro, Asian FX, Sunlite Radio

• Frankrijk: Le Figaro gaat Times Radio achterna • Londen: Asian FX verdwenen van de Lees verder

Blad 1542: DAB+ in Nederland, Facebook, Hilversum 3

• Nederland: reorganisatie regionale DAB+ • Facebook: creators verdienen geld met muziek • Zo klonk Lees verder

Blad 1540: Radio 10, DAB+ in Frankrijk, Veronica

• Nederland: Radio 10 is minst afhankelijk van FM • Frankrijk: Laatste plekje vacant op Lees verder

Blad 1539: Premium Radio, Grand Prix Radio, Waterstad FM (audio)

• Monaco: Belgische Premium Radio bestaat 1 jaar • Nederland: Grand Prix Radio zet stap Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

11 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Haveve
31 oktober 2018 - 13:41 13:41

Een opgeblazen scheet in een glas. Europa telt 741,4 miljoen inwoners, Azië 4.463 miljoen, en Australië 24,6 miljoen, samen 5.229 miljoen inwoners. Daarvan hebben er nu 1,35% (71 miljoen) een DAB+ toestel, een jaar geleden 1,11% (58 miljoen). Daarover moeten de kranten vol staan! Praise the day! Iedereen weet dat de combiradio internet/DAB+ de betere keuze is, en dat DAB+ slechts aanvullend is en zal blijven. Enkel blinde mollen in medialand zien dat niet.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
31 oktober 2018 - 14:48 14:48
Antwoord aan  Haveve

Het is één manier om het aantal inwoners te delen door het aantal toestellen. Als je per se wilt minimaliseren, dan is dat de ideale manier, want dan tel je ook alle baby’s, kinderen en bejaarden mee. Je kunt natuurlijk ook berekeningen maken op basis van huishoudens, want een radio-ontvanger is toch in de eerste plaats een huishoudelijk toestel, zoals een televisie of een ijskast. België telt actueel 2,8 miljoen huishoudens en volgens dit rapport zijn er in ons land de laatste vijf jaar toch al 540.000 dab+ radio’s verkocht. Dat is toch een behoorlijk straf cijfer, zonder de minste promotiecampagne de afgelopen jaren. Potentieel betekent dit dat maximaal 19 procent van de Belgische huishoudens momenteel al minstens één dab+ in huis of in de auto heeft. Dat is nota bene meer dan Nederland (14% van de huishoudens), waar digitale radio de voorbije jaren toch een pak intensiever wordt gepromoot. Het rapport maakt cijfergewijs bovendien geen onderscheid tussen Vlaanderen en Wallonië, maar gelet op het feit dat in Vlaanderen naast de VRT ook de commerciële mux nu toch al enkele jaren is uitgerold en in Wallonië alles nog moet beginnen, is het niet onredelijk dat de procentuele aanwezigheid van dab+ in Vlaamse huishoudens wellicht hoger ligt dan in de Waalse huishoudens. Volgende week zullen we normaal gezien de cijfers krijgen van de “officiële nulmeting” van digitale radio in Vlaanderen. Laat ons hopen dat ze – zoals in de UK en andere landen – daarin ook een duidelijk onderscheid maken tussen dab+ en internetradio. Zodat we goed kunnen zien wie van de twee aanvullend is.

Haveve
31 oktober 2018 - 16:09 16:09
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

De actieve bevolking (20-64 jaar) is in België 59,68% van het totaal van 11,3 miljoen inwoners. Concreet zijn dat 3,2 miljoen mannen en 3,3 miljoen vrouwen, of samen 6,5 miljoen Belgen. Daarvan hebben er 540.000 DAB+ toestellen, dus heeft 8,3 % een toestel. Een percentage in ‘gezinnen’ uitdrukken (in een tijd dat gezinnen plusmensen hebben op verschillende adressen) is niet ter zake. Het zou ook per straat, of per stad kunnen, je zal zien dat het % altijd stijgt dan. Cijfers dienen niet om aan te tonen wat men graag wil bewezen zien, erger nog is het blindelings uitvergroten en verspreiden van die ‘gegevens’. Dat heet copy-paste. Het originele artikel stond gisteren bij MediaMagazine.nl, het is een aangeven van WorldDAB, en bevat ook de oudere DABtoestellen (dus niét enkel DAB+). In onderstaande statistiek staan voor België 4,9 miljoen huishoudens, dat zou 11 % met één toestel zijn, en dat komt al dichter naar het % via bevolkingscijfer. Uw 2,8 miljoen huishoudens zijn enkel in Vlaanderen…, de 19% toestellen bestaan niet… https://statbel.fgov.be/nl/themas/bevolking/bevolkingsvooruitzichten

Rudy De Saedeleir
Beheerder
31 oktober 2018 - 16:32 16:32
Antwoord aan  Haveve

“Cijfers dienen niet om aan te tonen wat men graag wil bewezen zien”. Goed dat je het zegt, want wie is er hier begonnen met cijfers te goochelen? Je telt zelfs (o.m.) alle Chinezen en Indiërs mee, terwijl in die landen er zelfs geen dab(+) bestaat. Dab(+) is een Europese uitvinding en dus is het logisch dat Europese landen deze technologie trekken. Wat huishoudens betreft: bij de meting van digitale radio in het buitenland, gebeurt dit procentueel steeds in de vorm van huishoudens. Ik vind daar niets uit. En nee, voor België (en Nederland) worden geen oude toestellen meegeteld van voor 2013 (kijk in de pdf naar de kleine lettertjes: “contains only DAB+ sales starting from 2013”)

Haveve
31 oktober 2018 - 19:27 19:27
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Het begon met 71 miljoen, dat zou procentueel ‘niet slecht’ zijn in de door u opgesomde landen. Ik reken dan even na, tel de bevolking van uw landen samen (u schrijft Azië, en niet Oost-Azië, dus we tellen zoals door u gegeven) en ik kom dan aan 1,35%. Uw cijfer (niet het mijne) van 19% voor België klopt ook niet omdat België 4,9 huishoudens heeft (en niet 2,8 miljoen, uw cijfer weer). Er wordt door u te graag richting pro-DAB+ geduwd, er zijn ook minpunten. De Hoera!sfeer mag nog even wachten. Feiten zijn nu eenmaal feiten, verbloemen los niets op. Ieder zijn (recht op) mening.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
31 oktober 2018 - 21:12 21:12
Antwoord aan  Haveve

Sympathiek dat je “u” vermeldt, maar dit artikel is voor alle duidelijkheid niet van mijn hand. Ik zou trouwens Azië noch Oost-Azië hebben vermeld, wegens momenteel is dat continent nog verwaarloosbaar op vlak van DAB+. Alles zit daar nog in experimentele fase. Als je de pdf goed bekijkt dan zal je merken dat die 71 miljoen gewoon de optelsom is van 9 Europese koplopers (waaronder België, weliswaar aan de staart van het koppelotonnetje, hoera!) plus Australië. Met Azië is in dat cijfer geen enkele rekening gehouden, voor zover men daar al ergens over meetbare gegevens zou beschikken. Dus in feite mag je enkel de huishoudens van de tien landen optellen en delen door die 71 miljoen. Bij Frankrijk moet je er ook rekening mee houden dat nog maar 20 procent van de bevolking dekking heeft van DAB+. Bottomline: in landen waar DAB+ degelijk en ernstig wordt uitgerold, verkopen die bijhorende toestellen echt wel behoorlijk vlot. In elk land zijn er wel ergens plus- en minpunten aan DAB+, afhankelijk van de politieke, technische en inhoudelijke aanpak. Puur technologisch valt er echter weinig op af te dingen. Reken daarbij de nakende EU-regels op digitale must-carry voor autoradio’s en het is duidelijk dat in Europa de komende jaren alles op alles zal worden gezet, zeker nu Duitsland en Frankrijk samen hebben beslist om als trekkers te fungeren. De commerciële radiogroepen in beide landen, die DAB+ lang hebben geboycot veelal omwille van hun bestaande luxe-posities op FM, beseffen langzaam maar zeker dat ze hun geweer van schouder moeten veranderen.

Haveve
31 oktober 2018 - 22:32 22:32
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

‘U’ leest uw eigen artikels niet? (citaat artikel) ‘Wereldwijd’ moet weliswaar herleid worden tot twee continenten; Europa, Azië en één land; Australië. (einde citaat artikel). En in de reactie hierboven stelt ‘u’ (citaat reactie) Ik zou trouwens Azië noch Oost-Azië hebben vermeld (einde citaat reactie). Is het nu wel of niet? Het originele artikel noemde ik zelf al in mijn eerste reactie, dat ken ik en ik lees dat op WorldDAB+! Die 71 miljoen zijn zowel DAB als DAB+, ik herhaal nogmaals dat het dan een vertekend beeld geeft. In die 71 miljoen zijn zelfs de ingebouwde autoradio’s inbegrepen (die zijn niet extra gekocht, worden ze dan gebruikt?). Het is een hutsekluts aan gegevens waaruit veralgemeend wordt. Ik wijs er nu bovendien al de derde keer op dat ‘uw’ cijfer huishoudens België niet klopt. Er zijn hier 4,9 miljoen gezinnen, niét 2,8 dat is enkel voor Vlaanderen. ‘Uw’ cijfers kloppen gewoon niet. Mij maakt het niet uit dat iets uit een andere bron komt, het kopiëren doen we zelf. Daar hoort nazien bij.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
31 oktober 2018 - 23:50 23:50
Antwoord aan  Haveve

Nogmaals, ik heb Azië niet vermeld, noch gekopieerd, want dit is niet mijn artikel. Daarom zeg ik ook “ik zou Azië niet hebben vermeld”. Want die 71 miljoen slaat dus voor 0,0 op Azië, zoals gezegd. Wat de oude DAB betreft: enkel voor sommige landen (zoals UK) worden de oude DAB-toestellen meegeteld, maar pertinent niet voor België en Nederland, kijk in de kleine lettertjes van de infografiek. Voor die autoradio’s heb je natuurlijk gelijk. Niemand kan bewijzen dat die DAB+ effectief overal wordt gebruikt, maar ze zijn wel verkocht en ze worden meer en meer standaard. Dit zijn dan ook verkoopcijfers, geen gebruikscijfers, daarvoor dienen luisteronderzoeken. Wat jij een hutsekluts noemt, is een periodieke verzameling van gecontroleerde bronnen uit onderzoeken en industriegegevens. In elk van die tien landen is er een centraal orgaan rond digitale radio operationeel, met een duidelijke strategie en waarin alle actoren deelnemen (fabrikanten, distributeurs, operatoren, overheden, automerken, radiostations, etc.) en die elkaar versterken. Alleen zo kun je iets als DAB+ op een redelijke termijn in de markt zetten. En mijn cijfer van de Belgische huishoudens was dan wel verkeerd gegoogeld, al vind ik die 11% toch ook nog altijd vrij straf in deze fase van de ontwikkeling van digitale radio. Bovendien is dat een cijfer voor België en zal het aandeel in Vlaanderen vrijwel zeker hoger liggen dan in Wallonië. Het tegendeel zou me in elk geval verbazen.

Haveve
1 november 2018 - 00:55 00:55
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Erg hoor. In uw tekst staat Azië wel! Lees het eens eindelijk na. Oude DAB: ik zeg dat het er tussen zit, dat geeft het originele artikel duidelijk weer. En dat moet blijkbaar weer geminimaliseerd worden? Engeland heeft bijna de helft (38 miljoen) van die 71 miljoen, de standaard is er DAB, en de toestellen zijn meegerekend van vóór 2008 (zie kleine lettertjes!!!)! Dan zijn zeker de helft van die 38 miljoen toestellen oude DAB-toestellen, die geen DAB+ ontvangen en dus 0% meetellen in de evolutie vandaag met DAB+. Als dat zo is dan blijven er nog 52 miljoen van de 71 over… Waar zijn we dan in godsnaam mee bezig met dit artikel? Reclame aan ’t maken met een good-news-show (die dan nog eens niet klopt). En uwe hele uitleg van centrale organen, die aanvullen met de industrie en bla bla bla verandert er ook niets aan dat er verschillende gegevens worden samen geduwd om te overtuigen. Ik noem zoiets manipulatie van informatie, al even schandalig (fout) als de 95% en de 5% van minister Gatz.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
1 november 2018 - 08:04 08:04
Antwoord aan  Haveve

Volgens deze (kritische) Britse bron ging het in 2010 om 10 miljoen DAB-radio’s die niet kunnen worden geüpgraded naar DAB+ (dus zeker al geen 19 miljoen). Vanaf 2008 werden normaal gezien weinig of geen toestellen meer geproduceerd met enkel de oude standaard, dus hoger zal dat cijfer wellicht niet echt meer geworden zijn. Het doodgravers-artikel is in zijn geheel trouwens leuk om terug te lezen, in het licht van de Britse marktsituatie 8 jaar later. Het zegt veel over de accuraatheid van dit soort voorspellingen: https://www.theguardian.com/technology/blog/2010/apr/12/dab-radio-problems

Haveve
1 november 2018 - 09:08 09:08
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

En 10 miljoen toestellen, wat een fout (niet een foutmarge!) is van 14 % in het voor dit artikel bepalende cijfer van 71 miljoen, is dan niet belangrijk? Als een cijfer een fout heeft van 14% dan spreek ik van een ramp. Er zitten duidelijk ook ‘estimated’ cijfers tussen, en de juistheid is een vraagteken. Dergelijke cijfers worden altijd geschat, ze zijn te vergelijken met de CIM cijfers: als één derde van 1000 mensen een nieuwe auto koopt mét DAB+toestel, en er zijn 1 miljoen auto’s verkocht (via DIV te meten), dan zijn er waarschijnlijk 300.000 DAB+toestellen verkocht. Waarschijnlijk. Het is het meten van het Radio 2 succes op een lijst van 10 aangeduide zenders, psychologisch wordt dan één van die 10 gekozen, dat weten de onderzoekers ook. Wie in België een DAB+ (met of zonder internet)radio koopt via bolpuntcom, krijgt die vanuit het pakhuis in Nederland toegestuurd. Staan die toestellen bij België of bij Nederland? Ik probeer al de hele tijd aan te tonen dat dergelijke cijfers niet overroepen moeten worden, en dat de duiding hiermee enkel correct is als er objectief ook op het kunst- en vliegwerk gewezen wordt. WorldDAB wil ons het totaal van DAB inprenten om te zeggen hoe succesvol DAB+ plots is. Dat is eigenlijk schijnheilig, niet zozeer in hun cijfers, want zij wijzen er wel op, maar de interpretatie en het uitvergroten van anderen. Ik schreef echter in mijn eerste reactie al: ‘Enkel blinde mollen in medialand zien dat niet’. Ze doen dat uiteraard bewust, want ze willen enkel achter hun eigen vlag aanlopen en willen op die manier ook forceren dat anderen dat doen. Dat is manipulatieve (des-)informatie. Verder heb ik nu geen boodschap aan een oud Brits artikel wat u ‘kritisch’ noemt, dat was de vraag hier niet.

Don`t copy text!
11
0
Deel hier gerust uw gedachtenx