Wel of geen extra DAB+ kavel voor de zomer? Uitsluiten lokale radio voor DAB+ is juridisch niet houdbaar

Leestijd: 2 minuten

Radio Nostalgie heeft nog steeds geen distributie via DAB+. Ook de netwerkradio’s krijgen deze verplichting vanaf 1 januari 2019 opgelegd. De Norkring frequentie zit inmiddels helemaal vol. De drie resterende plekjes zijn niet echt leeg. Er wordt reeds voor betaald. Minister Gatz hoopt om de schaarste op te heffen door nog voor de zomer een extra DAB+ kavel aan te besteden. Wie gaat daar het slachtoffer van worden?

Om te beginnen de lokale radio en de netwerken. Met de aanbesteding van dit kavel zijn de digitale mogelijkheden uitgeput. Norkring heeft nog extra frequentie capaciteit, maar die wordt gebruikt voor DVB-T-uitzendingen. Volgens de regels kunnen de Noren deze licentie in 2024 nog eens met vijftien jaar verlengen. Dus onderzoeken of lokale radio een digitale plaats verdient is weinig zinvol.


Lees verder onder de advertentie


Gaan de lokale radio’s zich zomaar laten doen?

Het businessmodel van lokale radio en netwerkradio’s is gebaseerd op regionale reclame. Het is dus ook in het belang van deze laatste groep dat er regionale kavels komen. Alleen dan zijn hun inkomsten op termijn gegarandeerd. Er valt dus wederom juridisch vuurwerk te verwachten.

Wat zijn de mogelijkheden? Om te beginnen moet de overheid een bevraging organiseren over de frequentie-aanbesteding. Bovendien is ook advies van de SARC vereist. Het betreft hier toch een belangrijke beleidskeuze. Er moet nog een wetgevend kader geschapen worden en ook nog eens ter advies voorgelegd aan de Raad Van State. Gebeurt dit niet, dan wordt niet voldaan aan de Europese richtlijn. Doen ze dat wel dan wordt Pasen 2018 zeker niet meer gehaald. Trouwens, het definitief uitsluiten van lokale radio voor DAB+ is moeilijk juridisch overeind te houden.

Technisch uitsluiten is een vorm van discriminatie van spelers. Het Grondwettelijk Hof zal daar niet mee kunnen lachen. De kans dat een dergelijke beslissing succesvol aangevochten wordt, is groot. Zijn er dan geen goede oplossingen te bedenken? Natuurlijk wel. De overheid had regels kunnen maken over het aantal nationale digitale DAB+ programma’s per uitzendgerechtigde. Dat is het geval voor FM-uitzendingen.

Het ‘geval’ Radio 2

Bovendien zou er nagedacht kunnen worden over het aantal programma’s van de VRT. Het zou logisch zijn om Radio 2 via het regionale kavel te verspreiden. Enig verder nadenken maakt duidelijk dat er dan ineens plaats genoeg is. Het kavel dat nu nationaal wordt aanbesteed kan daarna opgesplitst worden in regionale kavels. Dan is iedereen bediend en spreken we van een eerlijke digitale start voor iedereen.

De minister van Media bepaalt in de komende maanden het definitieve lot van onze sector. Indien hij voet bij stuk houdt rest de lokale radio een langzame zwanenzang. Want uitzenden op een frequentieband die straks niemand meer gebruikt dat is dan de toekomst. 2018 wordt een beslissend jaar.Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radiostemmen uit het hiernamaals Mogen programma's van overleden radiomakers doorverkocht ... Opmerkelijk artikel vandaag in Het Nieuwsblad, waarbij het onderwerp eigenlijk verder gaat dan de pure feiten. Want mag een radioprogramma dat gemaakt werd voor Radio A nog worden ...
Nederland: 13 procent bezit een DAB+ Amper twee procent meer dan in 2017 Volgens de nieuwste cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft ongeveer 13 procent van de Nederlanders momenteel een radio in huis met DAB+. Het gaa...
Het Weekendblad van 17 & 18 november (video) Maandag 19 november is er opnieuw een Av... Linde verliefd, Maarten wederom papa Mocht u het perse willen weten en daar gaat Linde Merckpoel zelf van uit, want ze maakte ‘het nieuws’ eigenhandig bekend; de StuBru stem- en...
DAB+ in Frankrijk: mijlpaal in zicht (video) Vanaf 2019 verplicht digitale capaciteit in a... Op 5 december gaat in Frankrijk DAB+ van start in de regio’s van Straatsburg en Lyon. Dat brengt het totaal op zes regio’s, na Parijs, Marseille en Nice waar ze al sinds 2014 DAB+ ...
Radio 2 Limburg wandelde naar nieuwe stek Via Media werd na 14 jaar ingeruild voor gerenov... De redactie van Radio 2 Limburg verhuisde vrijdag naar haar nieuwe stek. Dat gebeurde officieel tijdens de middaguitzending met een live uitgezonden ‘gezonde wandeling’ van de Via ...
Het Avondblad van 16 november (video’s) We reizen om te leren en blijven binnen om t... De radio neemt u mee, letterlijk Op reis met de radio? Niks ongewoon. Maar de radio die met u op reis gaat, da’s minder evident. Klara gaat volgende zomer naar Italië en doet da...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

7
Reageer op dit artikel

avatar
7 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
6 Personen die reageerden
MaartenEric De MeyereJozef Verheyenvictor olsenXtof Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Ronny
Gast
Ronny

Dit is toch wel een heel negatieve visie voor de lokale radio. Door het wegvallen van de hoogvermogenzenders op fm komen er bij de luisteraars vrije posities op de voorkeurselecties in de radiotoestellen o.a. in de auto. Dit is het ogenblik waarop luisteraars de fm-band gaan scannen op zoek naar een andere zender. Dit is het moment dat de lokale radio terug in de aandacht komt en de kans om op een voorkeurselectie te geraken.

Vertel mij eens wat de meerwaarde van DAB+ is voor een lokale radio als er plaats genoeg is op fm ?
Hoe groot moeten de lokale kavels zijn op DAB+ ? Moet de L-band ook gebruikt worden zoals in Italië ? Wil er wel iemand die gebruiken ? Het is toch wel heel vreemd dat de radiosector zelf de fm-band wil opgeven om te laten gebruiken voor andere toepassingen.

Xtof
Gast
Xtof

Gatz zal voet bij stuk houden. De overheid probeert al 40 jaar de lokale radio sector om zeep te helpen. Gatz heeft in dat proces een flinke stap vooruit gezet. Een volgende stap is het financieel droogleggen van de lokale radio’s en dan is het zogenaamde probleem van de regionale kavels opgelost. Er zullen dan immers geen kandidaten meer zijn.

victor olsen
Gast
victor olsen

Ronny,

Ik ken iemand in het buitenland met een DAB+ radio.
Die gebruikt geen FM meer.
Er is immers veel meer keuze.
De minister heeft gelijk: “Het is zoals van AM naar FM,zoals zwart-wit naar kleuren tv”.
Pas wanneer 90% digitaal luistert gaat de VRT af.
Want de kansarmen moeten natuurlijk zonder kosten naar de VRT kunnen blijven luisteren.
De openbare omroep moet iedereen kunnen blijven bereiken.
Pas onlangs werd de AM afgezet.
Dromen van grote zenders in de FM is voorlopig wishful thinking.
En de dag dat je ze krijgt dan stelt de beluistering niets meer voor.

victor olsen
Gast
victor olsen

Hoe groot moeten de kavels zijn?
Wat dacht je van een kilometer of 20 in dezelfde norm als de VRT.
Dus binnenhuis ontvangst.
Niemand wil die gebruiken?
Mensen die die ambitie niet hebben kunnen er beter vandaag mee stoppen.
De vraag is niet wie er ambitie heeft van de bestaande spelers.
Men heeft alle goede fm frequenties in netwerk radio’s gestoken.
Daar alleen al mee maakt men lokale radio financieel onmogelijk.
Ga maar in gevecht met een netwerkradio met 2 KW terwijl jezelf 30 watt hebt gekregen plus één gehucht erbij.
De vraag is schaft men niet nationale radio op termijn technisch af?
De voorzet op FM is al gegeven.
Dat is wat er aan het gebeuren is.

Jozef Verheyen
Gast
Jozef Verheyen

In NL zou men dit nooit toelaten, helaas loopt hier geen Martin Banga, Lex of De Zwart rond. In NL waren er ook nooit FM frequenties beschikbaar voor de commercielen, tot deze heren zich ermee gemoeid hebben. Arm vlaanderen, het is ongezien radiozenders met 2,3,5,10,20,30 watt op zender en tussen de 8 en 100w erp anno 2018. Schaars goed ! Een granaat uit de 1ste wereldoorlog is ook een schaars goed.

Eric De Meyere
Gast
Eric De Meyere

Misschien is dit de verkeerde plaats,
Laat de VRT gewoon de debiele zenders MNM en studiodinges uit de lucht halen en er is plaats genoeg

Maarten
Gast
Maarten

Er is helemaal geen schaarste van DAB frequenties. Men is gewoon zo dom geweest om VHF kanaal 10 bij in de DVB-T(2) pakketten van Norkring te steken. Dit kanaal is in de praktijk amper bruikbaar en daarom dus nog nooit gebruikt.
Als de vlaamse regering (of de VRM) deze frequentie eindelijk eens afneemt, zoals ze met alle ongebruikte frequenties kan doen, kunnen hier verschillende dingen mee gedaan worden:
* ofwel worden daar maximum 4 volledig landelijke DAB+ kanalen van gemaakt (capaciteit in totaal 50-80 radio’s afhankelijk van de geluidskwaliteit)
* ofwel worden die zodanig ingepland dat er overal minstens 1 lokaal of regionaal DAB+ kanaal beschikbaar is (met telkens 15-20 radiozenders)
* of een oplossing die daar een beetje tussenin ligt, eventueel in combinatie met de 5A en 5D
Het enige probleem is dat er geen politieke wil is om de machtspositie van Medialaan/VRT(+SBS) aan het wankelen te brengen.

Meer in Actueel
Het Radioblad van 3 februari – weekend (audio)
De Top 888 uit de jaren 80 van Joe
Groeispurt voor DAB+ in Duitsland (video)
VRM: zo hou je 30 dagen programma’s bij
VRM herinnert aan ‘decretale bepalingen’
Het Radioblad van vrijdag 2 februari (audio)
Sluiten