RadioVisie

  • .
    .

Wel of geen band met de gemeenschap?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De laatste dagen zijn veel radiobazen erg gespannen. De vraag die overal voor veel zenuwen zorgt is: ”Wie gaat de vergunning krijgen?” De minister roept zo hard als hij kan dat alles eerlijk gaat. Maar wat is eerlijk? Het zal in ieder geval kloppen volgens de theorie. Weliswaar een theorie die niet vooraf bekend was. Het is duidelijk dat de overheid zoveel mogelijk processen wil voorkomen. Zou men toch wat schrik hebben over al die Raad van State procedures?

Ik dacht héél stout; ‘laat ik me eens verplaatsen in de positie van de administratie’. Wat wil je dan? Zo min mogelijk gezeur. Je wil dat degene met de meeste politieke vrienden in elk geval bediend worden. Dat lijkt minder moeilijk dan het is. De onderdelen in de dossiers over techniek, programmering en het financieel luik waren allemaal belangrijker dan de band met de lokale gemeenschap. Die stond oorspronkelijk niet meer in het decreet. Maar op het laatste moment verscheen ze toch weer in de tekst.

Nu begint me iets erg op te vallen. Over de band met de gemeenschap kun je het meeste vormtechnisch kwijt in je dossier. De beroemde infokiosk, waar langs kandidaten hun dossiers moesten indienen, beperkt je in ruimte. Liefst acht bijlagen mag je uploaden zonder beperking van het aantal woorden. Dat is sterk voor een onderdeel dat maar 5% doorweegt in het geheel. Maar dan komt de aap pas echt uit de mouw. Zou het zo zijn dat de subvragen over de andere onderdelen heel eenvoudig zijn geworden? Dan scoort bijna iedereen 100% op die vragen. En ja hoor, dan bepaalt ‘de band’ wie de vergunning krijgt.

Over veel vragen kun je ook veel subvragen bedenken. Dat worden dus cijfers tot in detail achter de komma. De insteek was nochtans een professionalisering van de sector. ‘De band’ heeft niets te maken met hoe goed een zender functioneert. ‘De band’ heeft veel meer te maken met hoeveel vrienden een omroepbaas heeft. En hoe lang een omroep al bestaat. Als nieuwkomer een band bewijzen is onmogelijk. En mensen met veel vrienden kunnen meer last bezorgen. Je stelt dan ook meer kiezers teleur. Een kleine ondernemer die gewoon radio maakt zorgt voor minder commotie dan een vereniging met zestig leden.

Ik begrijp de politiek wel. Maar het is sterk dat je het doel van een decreet zomaar kunt herschrijven via de administratieve procedure. Juridisch gaat dit niet standhouden. Vrij eenvoudig zal je kunnen aantonen dat je de kans wordt ontnomen om beter te scoren op onderdelen als techniek, programmering en het financieel luik. Door de eenvoudige vraagstelling scoor je daar ook met een matig dossier het maximaal aantal punten.

Bovendien is de band met de gemeenschap duidelijk een afscherming van de markt. In theorie leven we in één Europa en moet een Franse ondernemer evenveel kans maken als een Vlaamse. We weten sinds vorige week dat onze minister daar een andere mening over heeft. En zelfs trots is dat hij RTL buiten de deur houdt. Zoals hij ook trots is dat de radiomarkt niet opengebroken wordt. Hij stelt letterlijk dat er geen zero base gekomen is omdat de tv-omroepen hun tv-programma’s financieren met hun radioafdeling.

Hij laat restfrequenties zomaar in de lade liggen.Maar roept overal dat hij geen frequenties kan toveren. Nu ik heb nieuws voor hem. Hij hoeft helemaal niet te toveren. Ze zijn er! Je zal maar in een stad zitten en te horen krijgen dat je niet meer verder mag. Ondertussen ligt er een gecoördineerde frequentie vrij. Dat is toch niet meer van deze tijd. Nee, dit verhaal is nog niet voorbij. Ook in 2018 zullen we nog volop bezig zijn met het radiodossier.

Langer dan de heren politici voorspeld hadden. Wordt vervolgd dus…

Is getekend Victor Olsen


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx