fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Wel of geen band met de gemeenschap?

De laatste dagen zijn veel radiobazen erg gespannen. De vraag die overal voor veel zenuwen zorgt is: ”Wie gaat de vergunning krijgen?” De minister roept zo hard als hij kan dat alles eerlijk gaat. Maar wat is eerlijk? Het zal in ieder geval kloppen volgens de theorie. Weliswaar een theorie die niet vooraf bekend was. Het is duidelijk dat de overheid zoveel mogelijk processen wil voorkomen. Zou men toch wat schrik hebben over al die Raad van State procedures?

Ik dacht héél stout; ‘laat ik me eens verplaatsen in de positie van de administratie’. Wat wil je dan? Zo min mogelijk gezeur. Je wil dat degene met de meeste politieke vrienden in elk geval bediend worden. Dat lijkt minder moeilijk dan het is. De onderdelen in de dossiers over techniek, programmering en het financieel luik waren allemaal belangrijker dan de band met de lokale gemeenschap. Die stond oorspronkelijk niet meer in het decreet. Maar op het laatste moment verscheen ze toch weer in de tekst.

Nu begint me iets erg op te vallen. Over de band met de gemeenschap kun je het meeste vormtechnisch kwijt in je dossier. De beroemde infokiosk, waar langs kandidaten hun dossiers moesten indienen, beperkt je in ruimte. Liefst acht bijlagen mag je uploaden zonder beperking van het aantal woorden. Dat is sterk voor een onderdeel dat maar 5% doorweegt in het geheel. Maar dan komt de aap pas echt uit de mouw. Zou het zo zijn dat de subvragen over de andere onderdelen heel eenvoudig zijn geworden? Dan scoort bijna iedereen 100% op die vragen. En ja hoor, dan bepaalt ‘de band’ wie de vergunning krijgt.

Over veel vragen kun je ook veel subvragen bedenken. Dat worden dus cijfers tot in detail achter de komma. De insteek was nochtans een professionalisering van de sector. ‘De band’ heeft niets te maken met hoe goed een zender functioneert. ‘De band’ heeft veel meer te maken met hoeveel vrienden een omroepbaas heeft. En hoe lang een omroep al bestaat. Als nieuwkomer een band bewijzen is onmogelijk. En mensen met veel vrienden kunnen meer last bezorgen. Je stelt dan ook meer kiezers teleur. Een kleine ondernemer die gewoon radio maakt zorgt voor minder commotie dan een vereniging met zestig leden.

Ik begrijp de politiek wel. Maar het is sterk dat je het doel van een decreet zomaar kunt herschrijven via de administratieve procedure. Juridisch gaat dit niet standhouden. Vrij eenvoudig zal je kunnen aantonen dat je de kans wordt ontnomen om beter te scoren op onderdelen als techniek, programmering en het financieel luik. Door de eenvoudige vraagstelling scoor je daar ook met een matig dossier het maximaal aantal punten.

Bovendien is de band met de gemeenschap duidelijk een afscherming van de markt. In theorie leven we in één Europa en moet een Franse ondernemer evenveel kans maken als een Vlaamse. We weten sinds vorige week dat onze minister daar een andere mening over heeft. En zelfs trots is dat hij RTL buiten de deur houdt. Zoals hij ook trots is dat de radiomarkt niet opengebroken wordt. Hij stelt letterlijk dat er geen zero base gekomen is omdat de tv-omroepen hun tv-programma’s financieren met hun radioafdeling.

Hij laat restfrequenties zomaar in de lade liggen.Maar roept overal dat hij geen frequenties kan toveren. Nu ik heb nieuws voor hem. Hij hoeft helemaal niet te toveren. Ze zijn er! Je zal maar in een stad zitten en te horen krijgen dat je niet meer verder mag. Ondertussen ligt er een gecoördineerde frequentie vrij. Dat is toch niet meer van deze tijd. Nee, dit verhaal is nog niet voorbij. Ook in 2018 zullen we nog volop bezig zijn met het radiodossier.

Langer dan de heren politici voorspeld hadden. Wordt vervolgd dus…

Is getekend Victor Olsen


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het einde van Laser 558 (audio)

Na de close down van Radio London in augustus 1967 en met de financiële catastrofes Lees verder

2017: Het jaar van de procedures (slot)

Laten we meteen de toon zetten: vele lokale radio’s waren ook op DAB+ gegaan als Lees verder

Het niet gesproken Radioblad op zondag

Vlaanderen is volop FM-frequenties aan het wisselen, aan het uit- en in gang te zetten. Bij Lees verder

De crowdfunding TOPradio succesvol afgerond

TOPradio, de zender voor dance en urban in Vlaanderen die werd verplicht om te stoppen Lees verder

Juridische EHBO-kit bij het nieuwe decreet

OK, het is nu echt voorbij. Na een jaar net doen alsof we lokale radio Lees verder

JLB gaat soms naar zee (4)

Mijn eerste herinneringen? Het mag vreemd lijken maar hoe ouder ik word, hoe duidelijker die Lees verder

De ‘overgang’ van Maeva en Mi Amigo

Het is maar één keer ‘van oud naar nieuw’. Elkaar het beste wensen, een goede Lees verder

Adam Curry wint Marconi Oeuvre Award

De 53-jarige Adam Curry ontvangt op 25 januari 2018 tijdens het jaarlijks radiogala in het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Nieuwe regels voor radio- en tv-content in de EU

Eén Sinterklaas, vele radiobazen

Nieuwsversterking voor Radio Max

Sluiten