fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Weinig licht in de Gentse radioduisternis

RadioVisie wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. 

Weinig licht in de Gentse radioduisternis

Vorige week reed ik van Aalst naar Hasselt, onderweg de FM-band scannend om de nieuwe werken van Gatz & Co, Thomas-gewijs zelf te ervaren. U kon mijn verslagje en navenante ontgoocheling al lezen op 30 januari. Deze week reed ik van Gent naar Aalst. Ideaal om na te gaan wat de ‘fiere stede’ tegenwoordig te bieden heeft. Een beetje gedwongen ook, want plots had ik tijd zat. Ik verzeilde in een file.

Nog voor het aanbreken van de laatste werkdag stuurde een kleine kettingbotsing op de snelweg alles in de war. Voer voor kijklustige die spontaan op de rem stonden niet beseffende welke obstakels ze opwierpen. Ik zat vast érgens tussen het bruisende Aalst en de fel besproken Ghelamco Arena.

Het Gezongen Radiodagblad

In het voorgeborchte van Gent overlappen de stiltes en de lege dozen elkaar. De gruwel waarmee onze minister voor cultuur en media een streep trok door tal van kleinschalige vrijetijdsondernemingen, laat ook hier pijnlijke sporen na. Om nog te zwijgen van het niveau van de winnaars die in grote getallen kiezen voor improvisatie en geknoei. Tijd voor een meer gedetailleerde evaluatie.

Toch tast de file mijn humeur nauwelijks aan want Oilst Mjoziek op 105.1 MHz spuit de carnavaleske humor onafgebroken in het rond. Niemand uit het lokale politieke leven wordt gespaard en zelfs het repertoire van Mika, Marco Borsato en The Venga Boys wordt een doelwit bij het uiten van kritiek op de lokale actualiteit. Voeg daarbij de presentatoren, die zonder dralen met hun beste dialect jongleren en mijn lachspieren worden voortdurend op de proef gesteld. Prettig  gestoorde radio als alternatief voor het verdriet van deze wereld.
 
De familiale lege dozen club

Flashback naar een paar weken geleden: aprilvissen in voorbestelling blijken dus toch te bestaan. Zeker wanneer Queen, Wham en The Carpenters ook na nieuwjaar op Club FM nog steeds in kerstfeest laten baden. ‘Thank God It’s Christmas’ is ruim elf maanden te vroeg! (Of dàgen te laat?). Uiteindelijk grijpt een wakkere technicus in en wordt verder onheil in de kiem gesmoord. Ik mis het perfect georchestreerde Sky Radio waarbij iedere seconde, elke song en de vormgeving gekoesterd worden. Dertig jaar lang met de bekende successen en prima resultaten tot gevolg. Bij FamiliyRadio vindt een presentator het absoluut noodzakelijk om pseudo-intellectuele en wellicht van papier afgelezen interventies te serveren.
 
Een cocktail van beeld en geluid

Terwijl de presentaties bij Stadsradio Vlaanderen bijna totaal onverstaanbaar door ‘Fresh’ van Kool & The Gang worden overstemd, zorgt Zen FM voor verademing. Niet gemakkelijk voor een erkend station dat door de verregaande ingrepen van minister Sven Gatz plotseling tussen de mastodonten van het Nederlandse NPO Radio 1 op 104.4 MHz en het Waalse Classic 21 op 104.6 MHz gekneld werd. Gelukkig bleef de schade minimaal waardoor men het luistercomfort ruimschoots kon handhaven.

Het duurt daarom niet lang vooraleer de lounge-gerichte-set met onder meer ‘Smooth Operator’ van de Nigeriaanse Sadé rust en puur muzikaal genot uitstrooit. Mijn gedachten dwalen spontaan af naar strandwandelingen onder een hemel vol met sterren en naar het befaamde Café Del Mar waar modieuze Casanova’s bij gedempt licht de jacht openen op het vrouwelijk schoon dat compleet lak heeft aan de #Me Too beweging. Het nieuws op Radio 1 wenkt maar het aantrekkelijke Zen-aanbod weerhoudt me om uit te wijken.
 
De dansende held gat op FM

De toekenning van de voormalige frequentie van Radio Beiaard aan ‘Tros FM zorgde voor hysterische discussies bij Facebook. Na een lange dagtaak en net voor de thuiskomst meldt de voormalige Dendermondse afdeling van het deels ontmantelde TOPrado zich luid en duidelijk op 106.3 MHz. De vergelijkingen met Grand Prix Radio en Slam FM bij onze noorderburen duiken op. Het format waarbij trendy hits, r’n’b en dance primeren, klinkt best bekoorlijk en uitermate consumentvriendelijk. Even dreigt de pret te ontaarden wanneer een nieuwslezeres van Belga met haar taalgebruik alle regels van het ABN schaamteloos overtreedt. Net zo erg als een bevoegde politicus die alle respect voor de lokale radio aan zijn laars lapt.

Maar ik overleef.

Is getekend Filip Van Molle


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in lokale radio, netwerkradio
De doorstart van Radio Noorderkempen

Wel of geen extra DAB+ kavel voor de zomer?

Het Radioblad van 3 februari – weekend (audio)

VRM: zo hou je 30 dagen programma’s bij

VRM herinnert aan ‘decretale bepalingen’

Het Radioblad van vrijdag 2 februari

Sluiten