fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Week van de digitale radio: Waalse DAB+ officieel gelanceerd

De zowat voltallige Waalse radiowereld tekende gisterochtend present op de zetel van de CSA, de Waalse mediaregulator, voor het officiële lanceringsmoment van DAB+ in Wallonië en Brussel.

“De overgang naar digitale radio is historisch voor Wallonië en Brussel”, sprak CSA-voorzitter Karim Ibourki. “Allereerst voor alle luisteraars, die nu kunnen genieten van een betere geluids- en ontvangstkwaliteit, meer radio’s, een verrijkt multimedia-aanbod en de continuïteit van een gratis digitaal radio-aanbod. Het is ook voor het eerst dat alle radio’s een gelijkmatige dekking hebben.”

Jean Vanbraekel van de technologieafdeling van RTBF kondigde, als netwerkoperator van de twee muxen, aan dat er een dekking is van 98 procent buitenshuis en 75 procent binnenshuis, wat volgens hem al beter is dan FM.

De momenteel 23 kanalen – sinds vandaag is ook Nostalgie+ opgenomen in de mux 6A-6B-6C-6D – zijn in handen van tien verschillende spelers. De N-group is met vier stations de grootste private speler. Met de twee BRF-radio’s en de vier provinciale spelers meegeteld zijn er nu 24 radiokanalen in de Waalse DAB+, waarvan tien die exclusief digitaal zijn. Op de afloop van de zaak rond DH Radio en de start van LN24 is het voorlopig nog even wachten.

In Wallonië komt 81 procent van het luistervolume naar de radio momenteel nog via FM,tegenover 74 procent in Vlaanderen.

Nicolas Bresou, Project Manger van het overkoepelende maRadio.be, gaf details bij de lancering van de multimediacampagne, ondersteund door een indrukwekkend mediaplan voor tv, radio en digitale spots, ter (publicitaire) waarde van 1,2 miljoen euro. De campagne startte gisteren en loopt tot 22 december en mag rekenen op de medewerking van 15 FM-netwerken en RTL België en RTBF met hun 6 tv-zenders, evenals RTBF Auvio en RTL Play.

Naast de video- en audiospots, gemaakt met de medewerking van 10 bekende Waalse radiofiguren werd ook een verklarende video van de DAB+ gelanceerd (zie onder), plus wordt een kleurrijke folder op 17.000 exemplaren verspreid in de winkels, om de verkopers en hun klanten te helpen bij de introductie van deze radiotechnologie in Wallonië en Brussel (zie ook ons DAB+ weekrapport 36).

Op de foto boven van links naar rechts: Eric Adelbrecht (Maximum Fm en Must FM), Gregory Finn (FUN Radio), Philippe Deraymaeker (DH Radio), Maria-Eva Jauregui (Antipode), Marc Vossen (FM Cherry, Nostalgia, Nostalgie + en NRJ), Natacha Delvallée (South Radio en South Radio Belgium), Jacques Galloy (1RCF), Emmanuel Mestag (Bel RTL), Xavier Huberland (RTBF: Classic 21, Jam, La1ère, Musiq’3, Pure, Tarmac, VivaCité, Viva + en RTBF-Mix in Vlaanderen), Stéphane Gilbert (radiocontact) en Francis Goffin (maRadio.be).


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Wallonië: DAB+ verwelkomt Sud Radio Belgique

Op de Waalse landelijke DAB+ is maandag ook Sud Radio Belgique van start gegaan, het Lees verder

Wallonië: DH Radio wint ook tweede veldslag tegen CSA

In Wallonië heeft de IPM-groep (van de kranten La Dernière Heure en La Libre Belgique) Lees verder

Wallonië: ‘Nostalgie +’ start tijdens Week van de Digitale Radio

Wallonië krijgt vanaf 4 november een nieuw nationaal radiostation via DAB+ en online. De N-Group Lees verder

Wallonië: Chérie FM nu ook op DAB+

Chérie FM is als eerste nieuw erkende Waalse radio toegevoegd aan de Waalse landelijke mux Lees verder

Week van de digitale radio: DPG Media lanceert Joe Christmas

Joe lanceert morgen, 5 november - precies 50 dagen voor kerst - het 24/7 kerstkanaal Lees verder

Week van de digitale radio: Vlaming pikt DAB+ snel op

Vandaag start de 'Belgische' Week van de Digitale Radio. Werd de eerste editie vorig jaar Lees verder

Het radiodagboek van 29 november – 332 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 27 november – 330 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
TuneIn: Brits vonnis is “no big deal”

Kicken op radio en zo (57)

France: Triest eindejaar voor Europe 1?

Sluiten