fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Week van de digitale radio: Vlaming pikt DAB+ snel op

Vandaag start de ‘Belgische’ Week van de Digitale Radio. Werd de eerste editie vorig jaar enkel in Vlaanderen georganiseerd, dan is ook Wallonië dit keer van de partij. Tijdens deze week promoten de zenders de kwaliteit en voordelen van DAB+ met verschillende campagnes en acties.

In Vlaanderen wordt vandaag alvast de aftrap gegeven met nieuwe cijfers over het digitaal luisteren. Uit een onderzoek door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de Vlaamse overheid, blijkt dat het totale digitale luistervolume voor radio in Vlaanderen op een jaar tijd is gestegen van 21 naar 26 procent.

De winst is volledig voor rekening van DAB+, dat van 3 procent vorig jaar stijgt naar 9 procent dit jaar. Het aantal Vlamingen dat reeds een DAB+ toestel bezit steeg in dezelfde periode van 7 naar 16 procent. Nog eens 12 procent heeft een ‘aankoopintentie’ (1 procent meer dan vorig jaar).

De spontane bekendheid van DAB+ steeg op een jaar tijd van 25 naar 39 procent. Met wat hulp ligt dat bekendheidscijfer zelfs al op meer dan de helft van de Vlaamse bevolking (55 procent). Ondertussen zijn er in België al ruim 841.000 toestellen verkocht die DAB+ kunnen ontvangen. Er wordt ook steeds vaker in de auto geluisterd naar DAB+. Uit de recentste cijfers blijkt dat in de eerste helft van 2019, in 39 procent van de nieuw verkochte wagens DAB+ standaard aan boord zit, vorig jaar was dit over een heel jaar 31 procent (bron: JATO Dynamics en GfK).

Dit aantal kan vanaf nu enkel maar sterk stijgen, aangezien er vanuit de Europese Commissie een richtlijn is uitgevaardigd die bepaalt dat autofabrikanten en importeurs verplicht zijn om vanaf 20 december 2020 DAB+ standaard aan boord te hebben in elke nieuw verkochte wagen. België moet die richtlijn wel nog omzetten in een wet.

Uit de Ipsos-enquête blijkt ook dat het radioluisteren via online net als vorig jaar op 12 procent blijft. Het radioluisteren via de digitale tv daalde van 6 naar 5 procent.

Benjamin Dalle, de nieuwe Vlaamse minister van Brussel, Media en Jeugd is tevreden dat niet alleen de kennis over DAB+, maar ook het luisteren via DAB+ en het aantal toestellen zo snel gegroeid is. “Dit bewijst meer dan ooit dat DAB+ de toekomst van radio is: betere kwaliteit, groter gebruiksgemak, ruimer aanbod, zuiniger qua energie,… De Vlaamse regering trekt dan ook resoluut de kaart van DAB+ en ik ben blij dat de volledige sector een succes wil maken van de transitie van FM naar DAB+,” aldus Dalle.

“De mediawereld is in volle transitie. Ook internationaal willen we die boot niet missen. Ikzelf zal dan ook zowel inhoudelijk als financieel dit project blijven ondersteunen door mijn volle medewerking binnen de stuurgroep Digitale Radio Vlaanderen verder te zetten.”

Meer informatie is te vinden op dabplus.be/nl.


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-03

Ierland: nieuwe poging op commerciële DAB+ mux Zweden: SR verliest nationale licentie Noorwegen: lokale omroepen Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-02

DAB+ voortaan verplicht in Italië en Frankrijk Navarra: oproep voor digitale radio Thüringen: zeven kandidaturen Lees verder

Blad 374: Ruben, Jan, NPO1 en Tineke (audio & video)

Als u Jan van Willy's nog niet kent, dan zal dat niet lang meer duren, Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-01

UK (I): muxen toegewezen in Cumbria UK (II): Virgin Radio Groove beleeft comeback via DAB+ Lees verder

Blad 372: DJ-transfers, storingen en Minerva (video)

Als de wereld blijft draaien, als iedereen zich aan de reguliere verwachtingen en andere exploten Lees verder

Het beste van DAB-touristique

Het DAB+ weekrapport neemt een eindejaarsbreak. Voor de gelegenheid zetten we een reeks toeristische tips Lees verder

DAB+ toestellen kiezen: de selectie van RadioVisie

Het DAB+ weekrapport neemt een eindejaarsbreak. In de plaats krijgt u deze week en volgende Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (42)

Oostenrijk: ORF probeerde DAB+ politiek te torpederen Duitsland: nieuwe zendersites voor NDR, BR en SWR Lees verder

8
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
6 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
HaveveRudy De SaedeleirPieter Van Banden Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Hugo Van Vlaenderen
Lid

Dit is een schoolvoorbeeld van manipulatie van gegevens, onder het motto ‘het doel heiligt de middelen’. Ik heb bij de vorige ‘meting’ de details van onderzoek opgevraagd aan het kabinet Gatz, ik heb echter niets concreet ontvangen. Waar en hoe is die ‘luistertijd’ gemeten? Verder is het veel ‘would be’: bekendheid van DAB+, de intentie om te kopen, bla bla bla. Als het aantal verkochte toestellen onderhands wordt meegerekend, dan zijn USB en Blue Tooth (niet-radio) ook gestegen, want die staan ook op de meeste toestellen. Bullshit is nog steeds een gevolg van (overdadig?) eten.

Pieter Van Banden
Lid

Volledig mee eens.Maar…ik denk dat eerder de DAB+ radiootjes die verkocht worden draagbare toestelletjes zijn.Soms in combinatie met FM of met internet.Die zijn al goed betaalbaar.Denk niet dat men meteen ook een nieuwe stereo installatie zal aanschaffen in huis de eerste jaren.

Meer in Actueel
From Studio Sherlock to Radio Holmes – 9 (audio)

Dit was RadioVisie’s week 44 in 2019

Blad 316: La France, TOPradio en de tram (audio)

Oorlog op de kortegolf: Turkije jamt Vlaams-Koerdische radio

Qmusic ‘shinet’ op Facebook en Qmusic

Blad 315: zekerheden, oude gloriën en oude remedies

Sluiten