fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Week van de digitale radio: Vlaming pikt DAB+ snel op

Vandaag start de ‘Belgische’ Week van de Digitale Radio. Werd de eerste editie vorig jaar enkel in Vlaanderen georganiseerd, dan is ook Wallonië dit keer van de partij. Tijdens deze week promoten de zenders de kwaliteit en voordelen van DAB+ met verschillende campagnes en acties.

In Vlaanderen wordt vandaag alvast de aftrap gegeven met nieuwe cijfers over het digitaal luisteren. Uit een onderzoek door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de Vlaamse overheid, blijkt dat het totale digitale luistervolume voor radio in Vlaanderen op een jaar tijd is gestegen van 21 naar 26 procent.

De winst is volledig voor rekening van DAB+, dat van 3 procent vorig jaar stijgt naar 9 procent dit jaar. Het aantal Vlamingen dat reeds een DAB+ toestel bezit steeg in dezelfde periode van 7 naar 16 procent. Nog eens 12 procent heeft een ‘aankoopintentie’ (1 procent meer dan vorig jaar).

De spontane bekendheid van DAB+ steeg op een jaar tijd van 25 naar 39 procent. Met wat hulp ligt dat bekendheidscijfer zelfs al op meer dan de helft van de Vlaamse bevolking (55 procent). Ondertussen zijn er in België al ruim 841.000 toestellen verkocht die DAB+ kunnen ontvangen. Er wordt ook steeds vaker in de auto geluisterd naar DAB+. Uit de recentste cijfers blijkt dat in de eerste helft van 2019, in 39 procent van de nieuw verkochte wagens DAB+ standaard aan boord zit, vorig jaar was dit over een heel jaar 31 procent (bron: JATO Dynamics en GfK).

Dit aantal kan vanaf nu enkel maar sterk stijgen, aangezien er vanuit de Europese Commissie een richtlijn is uitgevaardigd die bepaalt dat autofabrikanten en importeurs verplicht zijn om vanaf 20 december 2020 DAB+ standaard aan boord te hebben in elke nieuw verkochte wagen. België moet die richtlijn wel nog omzetten in een wet.

Uit de Ipsos-enquête blijkt ook dat het radioluisteren via online net als vorig jaar op 12 procent blijft. Het radioluisteren via de digitale tv daalde van 6 naar 5 procent.

Benjamin Dalle, de nieuwe Vlaamse minister van Brussel, Media en Jeugd is tevreden dat niet alleen de kennis over DAB+, maar ook het luisteren via DAB+ en het aantal toestellen zo snel gegroeid is. “Dit bewijst meer dan ooit dat DAB+ de toekomst van radio is: betere kwaliteit, groter gebruiksgemak, ruimer aanbod, zuiniger qua energie,… De Vlaamse regering trekt dan ook resoluut de kaart van DAB+ en ik ben blij dat de volledige sector een succes wil maken van de transitie van FM naar DAB+,” aldus Dalle.

“De mediawereld is in volle transitie. Ook internationaal willen we die boot niet missen. Ikzelf zal dan ook zowel inhoudelijk als financieel dit project blijven ondersteunen door mijn volle medewerking binnen de stuurgroep Digitale Radio Vlaanderen verder te zetten.”

Meer informatie is te vinden op dabplus.be/nl.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
RadioVisie sprak met ‘de radio van Yesterdayland’

Muziekfestival verpopte tot nationaal radiostation Zaterdag 21 maart pikte onze redactie het nieuws op van Lees verder

VBRO Evergreen werd Yesterdayland Radio

In volle corona-crisis is deze middag, op de eerste dag van de lente en om Lees verder

UK: Health Info Radio gelanceerd met COVID-19-updates

In het Verenigd Koninkrijk werd vanaf maandagavond “Health Info Radio” uitgerold over een reeks lokale Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-10

Saarland: nog meer problemen voor landelijke mux GatesAir maakt Maxiva-zenders geschikt voor DAB+ Kathrein introduceert Lees verder

Vergelijkende studie DAB+ en internetradio

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we Lees verder

Zwitserland: publieke zender wordt commercieel

Het publieke digitale en Duitstalige Swiss Pop in… Zwitserland wordt verkocht en gaat verder door Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: wie doet de frequentieoefening?

Een onnozele (parlementaire) vraag verdient een onnozel antwoord, moet Vlaams minister van Media Benjamin Dalle Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-09

Duitsland: samenstelling tweede Bundesmux eind juni bekend Nederland: kandidaturen verwacht voor 22 lokale muxen Italië Lees verder

8
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
6 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
HaveveRudy De SaedeleirPieter Van Banden Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Hugo Van Vlaenderen
Lid

Dit is een schoolvoorbeeld van manipulatie van gegevens, onder het motto ‘het doel heiligt de middelen’. Ik heb bij de vorige ‘meting’ de details van onderzoek opgevraagd aan het kabinet Gatz, ik heb echter niets concreet ontvangen. Waar en hoe is die ‘luistertijd’ gemeten? Verder is het veel ‘would be’: bekendheid van DAB+, de intentie om te kopen, bla bla bla. Als het aantal verkochte toestellen onderhands wordt meegerekend, dan zijn USB en Blue Tooth (niet-radio) ook gestegen, want die staan ook op de meeste toestellen. Bullshit is nog steeds een gevolg van (overdadig?) eten.

Pieter Van Banden
Lid

Volledig mee eens.Maar…ik denk dat eerder de DAB+ radiootjes die verkocht worden draagbare toestelletjes zijn.Soms in combinatie met FM of met internet.Die zijn al goed betaalbaar.Denk niet dat men meteen ook een nieuwe stereo installatie zal aanschaffen in huis de eerste jaren.

Meer in dab+
RadioVisie’s DAB+ weekrapport (36)

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (35)

Wallonië: DAB+ verwelkomt Sud Radio Belgique

2003: DAB: VRT schiet twee keer mis (video)

Oostenrijk: klacht tegen ORF omdat die DAB+ blijft weigeren

Blad 301: DAB+, studioruimte, oorlogsforten (video)

Sluiten