Vandaag start de ‘Belgische’ Week van de Digitale Radio. Werd de eerste editie vorig jaar enkel in Vlaanderen georganiseerd, dan is ook Wallonië dit keer van de partij. Tijdens deze week promoten de zenders de kwaliteit en voordelen van DAB+ met verschillende campagnes en acties.
In Vlaanderen wordt vandaag alvast de aftrap gegeven met nieuwe cijfers over het digitaal luisteren. Uit een onderzoek door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de Vlaamse overheid, blijkt dat het totale digitale luistervolume voor radio in Vlaanderen op een jaar tijd is gestegen van 21 naar 26 procent.
De winst is volledig voor rekening van DAB+, dat van 3 procent vorig jaar stijgt naar 9 procent dit jaar. Het aantal Vlamingen dat reeds een DAB+ toestel bezit steeg in dezelfde periode van 7 naar 16 procent. Nog eens 12 procent heeft een ‘aankoopintentie’ (1 procent meer dan vorig jaar).
De spontane bekendheid van DAB+ steeg op een jaar tijd van 25 naar 39 procent. Met wat hulp ligt dat bekendheidscijfer zelfs al op meer dan de helft van de Vlaamse bevolking (55 procent). Ondertussen zijn er in België al ruim 841.000 toestellen verkocht die DAB+ kunnen ontvangen. Er wordt ook steeds vaker in de auto geluisterd naar DAB+. Uit de recentste cijfers blijkt dat in de eerste helft van 2019, in 39 procent van de nieuw verkochte wagens DAB+ standaard aan boord zit, vorig jaar was dit over een heel jaar 31 procent (bron: JATO Dynamics en GfK).
Dit aantal kan vanaf nu enkel maar sterk stijgen, aangezien er vanuit de Europese Commissie een richtlijn is uitgevaardigd die bepaalt dat autofabrikanten en importeurs verplicht zijn om vanaf 20 december 2020 DAB+ standaard aan boord te hebben in elke nieuw verkochte wagen. België moet die richtlijn wel nog omzetten in een wet.
Uit de Ipsos-enquête blijkt ook dat het radioluisteren via online net als vorig jaar op 12 procent blijft. Het radioluisteren via de digitale tv daalde van 6 naar 5 procent.
Benjamin Dalle, de nieuwe Vlaamse minister van Brussel, Media en Jeugd is tevreden dat niet alleen de kennis over DAB+, maar ook het luisteren via DAB+ en het aantal toestellen zo snel gegroeid is. “Dit bewijst meer dan ooit dat DAB+ de toekomst van radio is: betere kwaliteit, groter gebruiksgemak, ruimer aanbod, zuiniger qua energie,… De Vlaamse regering trekt dan ook resoluut de kaart van DAB+ en ik ben blij dat de volledige sector een succes wil maken van de transitie van FM naar DAB+,” aldus Dalle.
“De mediawereld is in volle transitie. Ook internationaal willen we die boot niet missen. Ikzelf zal dan ook zowel inhoudelijk als financieel dit project blijven ondersteunen door mijn volle medewerking binnen de stuurgroep Digitale Radio Vlaanderen verder te zetten.”
Meer informatie is te vinden op dabplus.be/nl.
Dit is een schoolvoorbeeld van manipulatie van gegevens, onder het motto ‘het doel heiligt de middelen’. Ik heb bij de vorige ‘meting’ de details van onderzoek opgevraagd aan het kabinet Gatz, ik heb echter niets concreet ontvangen. Waar en hoe is die ‘luistertijd’ gemeten? Verder is het veel ‘would be’: bekendheid van DAB+, de intentie om te kopen, bla bla bla. Als het aantal verkochte toestellen onderhands wordt meegerekend, dan zijn USB en Blue Tooth (niet-radio) ook gestegen, want die staan ook op de meeste toestellen. Bullshit is nog steeds een gevolg van (overdadig?) eten.
Toch even aanstippen dat de resultaten van de zogenaamde nulmeting van vorig jaar (https://radiovisie.eu/nulmeting-digitale-radio-de-details/), waar je naar refereert, drie maand later behoorlijk goed werden bevestigd in de jaarlijkse Vlaamse Digimeter (https://radiovisie.eu/digimeter-2018-meer-digitale-radio-maar-fm-houdt-stand/). Afspraak dus in de loop van februari 2020 wanneer de resultaten van de Digimeter 2019 bekend zullen worden.
@RDS: Dat is een veronderstelling, want de aard en wijze van het onderzoek wordt achtergehouden en dan kan men mensen wijsmaken wat men wil.
Van de Imec Digimeter is de werkwijze in elk geval volledig transparant. Wat dit Ipsos-onderzoek betreft: de Vlaamse overheid werkt met aanbestedingen waarin de bureaus moeten kunnen aantonen dat ze in staat zijn om objectieve onderzoeken uit te voeren met een minimale foutenmarge en volgens wetenschappelijk verantwoorde methodes. Dat men hier de “aard en wijze” zou achterhouden is relatief: voor de methodologie zie pagina’s 4 t/m 8 van deze pdf. Om dan zomaar te spreken van een ‘een schoolvoorbeeld van manipulatie van gegevens’ lijkt me in deze wel heel kort door de bocht.
@RDS: dus voor Ipsos (en voor u) is het o.a. genoeg als het bureau kan aantonen dat ze ‘objectief kunnen zijn, met minimale foutmarge’? Waar staan in uw ‘pdf-bewijs’ voor 2018 dan: de gegevens van de onderzoekers – de locaties van onderzoek (van de bevraagden) – manier van uitkiezen telefoonnummers – tijdstip van bevraging – gestelde vragen – enz.? Waarom staat op bladzijde 11 plots ‘n=509’, terwijl er voor de survey ‘n=2000’ was? Voor diezelfde bladzijde geldt waarschijnlijk dat 509 de 25% is, maar daarvan had slechts 73% een ‘correcte uitleg’. Voor 27% van die 25% (of effectief voor zo’n 5%) wordt dan blijkbaar ‘niet correcte uitleg’ ook meegerekend als ‘notie hebben van’, maar daardoor zou het cijfer van 25% dan weer niet correct zijn. Enz. Dergelijke gegevens kan men enkel juist inschatten met een volledig bekendmaken van de werkwijze en uitwerking van de survey, niet met een samengevat (en goedgekeurd?) persbericht. In dat opzicht zijn zelfs de delen die CIM publiek maakt duidelijker dan dit.
Het is nochtans niet zo moeilijk hoor. In de conclusie bovenaan de pagina 11 staat letterlijk “25% van de Vlamingen beweert dat ze DAB+ kennen. Bijna 3 op 4 onder hen kan spontaan iets correct vertellen over DAB+” Enquêtes peilen nu eenmaal in hoofdzaak naar wat mensen “beweren”. De enquête verbergt ook nergens dat 1 op 4 van de mensen die “beweren” DAB+ te kennen, niet zomaar een correcte uitleg konden geven.
@RDS: Les Wiskunde: 73% van 509 = 372 (personen). 372 = 18,6% (van 2000). Er staat ten onrechte ‘25%’, ook al beweert men dat ‘bijna 3 op 4 spontaan iets correct kan vertellen’ (die 3 op 4 slaat immers op de verhouding tot 509, en niet op de verhouding tot 2000). Het moet immers 18,6% zijn en dat is een heel ander beeld (6,4% minder). Wie zo’n rekenfouten maakt (toelaat) in gegevens, verliest een bepaald vertrouwen in dergelijke enquêtes (omdat er dan waarschijnlijk ook andere gemaakt worden) en is ‘een schoolvoorbeeld van manipulatie’. Wie het ook geweest is, want in een uiteindelijke publieke versie is zowel de klant als het bureau bepalend.
Volledig mee eens.Maar…ik denk dat eerder de DAB+ radiootjes die verkocht worden draagbare toestelletjes zijn.Soms in combinatie met FM of met internet.Die zijn al goed betaalbaar.Denk niet dat men meteen ook een nieuwe stereo installatie zal aanschaffen in huis de eerste jaren.