RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Week van de Digitale Radio, of wat er moet voor doorgaan

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vandaag start de vierde Week van de Digitale Radio. Een ‘Belgische’ week durven we het niet echt noemen, hoewel de actie opnieuw tegelijk in Vlaanderen én Wallonië loopt, want ieder gewest doet gewoon zijn eigen ding.

Belangrijkste weetje bij de start van deze Week van de Digitale Radio – hoewel het nog wachten is op de precieze details – is dat in Vlaanderen het totale luistervolume van digitale radio is gestegen van 38 naar 41 procent. Dat leert de nieuwe, door Ipsos uitgevoerde telefonische enquête bij 2.000 respondenten (12+), in opdracht van de Vlaamse overheid.

Vorig jaar maakte digitale radio tijdens de lockdown een flinke sprong vooruit en die wordt nu bevestigd. 19 procent van de luistertijd gebeurt via DAB+, gevolgd door 14 procent voor internetradio, 6 procent via digitale televisie en 2 procent via kabel (coax). FM houdt momenteel dus nog 59 procent over.

Hoezo, kabel?

Vooreerst een woordje uitleg bij de 2 procent voor ‘kabel (coax)’, want dat is in dit digitale overzicht de wat onduidelijke en minder gekende nieuwkomer. Met ‘kabel (coax)’ wordt in feite DVB-C bedoeld. Dat is niet (helemaal) hetzelfde als radio luisteren via de digitale televisie. Zoals u misschien nog weet zette Telenet in april 2020 de doorgave van analoge radio via de kabel volledig stop – net zoals ook het einde van analoge tv via de kabel er nu snel aankomt.

Het radio-alternatief via de kabel – voor wie dus enkel nog een ‘gewoon’ kabelabonnement heeft en geen digitale televisie (digibox of digicorder) – bestaat uit DVB-C, zeg maar het kabelbroertje van DAB+. De meeste nieuwe tv-toestellen van de laatste tien jaar hebben zo’n DVB-C-ontvanger aan boord. Telenet verdeelt via DVB-C een basispakket van (momenteel in Vlaanderen) 42 radiostations (binnen- en buitenlandse). De radioselectie via DVB-C is dus groter dan het vroegere analoge radioaanbod, maar kleiner dan de 61 radiostations die Telenet aanbiedt via de eigen decoders.

Slechts 16 van de 42 zenders zijn Vlaams (waarbij dan nog 5 keer Radio 2). Stations als TOPradio, One World Radio of Stadsradio Vlaanderen ontvang je niét via DVB-C. NRJ Vlaanderen wel, hoewel het juridisch statuut van NRJ, TOPradio en SRV identiek zijn. De reden van deze uitzondering hoef je niet ver te zoeken: Telenet is zelf voor de helft aandeelhouder van de Vlaamse NRJ.

Voorts is die DVB-C wel een prima manier om stabiel te luisteren naar de openbare omroepen van onze buurlanden (Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië), zonder dat je ze moet gaan streamen. Daarnaast leert de enquête al enkele jaren dat veruit de meeste van dit soort kabel-luisteraars vooral 55-plussers zijn. Bottomline: wie luistert via kabel was tot vorig jaar een analoge luisteraar, maar wordt vanaf dit jaar dus ook meegeteld als een digitale luisteraar.

Automobilist ontdekt DAB+

Dit gezegd zijnde is de groei van digitale radio in Vlaanderen de voorbije twaalf maanden toch minder denderend dan ze door Digitale Radio Vlaanderen wordt voorgesteld. Enkel DAB+ gaat twee procent vooruit, terwijl het radioluisteren via internet en digitale televisie ter plaatse blijft trappelen. Wel is in de leeftijdsgroep 25-54 het digitale luistervolume al gestegen naar 50 procent.

Ook is het luistervolume via DAB+ in de auto op een jaar tijd gestegen van 26 naar 34 procent. Die groei van 8 procent is zo goed als volledig toe te schrijven aan de nieuwe EECC (European Electronic Communications Code) wetgeving, die eind 2020 in voege trad. Hierdoor zit er nu in elke nieuw verkochte wagen automatisch een DAB+ radio.

BV’s promoten digitale radio

Inhoudelijk lijkt de nieuwe campagne voor de ‘Week van de Digitale Radio’ maar weinig om het lijf te hebben. Het thema is “Voor elke mood, elke muzieksmaak, elk moment… digitale radio”. “Radio is er voor in de wagen, thuis, op kantoor of onderweg. Naar gelang de mood, wisselen luisteraars al wel eens van muziekgenre: van populaire hits naar dance muziek, klassieke muziek, R&B, hip hop, Nederlandstalige muziek of het meest recente nieuwsbulletin. Ongeacht de mood, het moment of de muzieksmaak; als je digitaal naar radio luistert, is het altijd raak!”

Om die grote(re) verscheidenheid in de verf te zetten werden drie BV’s voor de kar gespannen: Metejoor, Tatyana Beloy en Grace Khuabi (foto’s © Dirk Leunis/Hurae). Deze week wordt van hen een reeks foto’s verspreid waarin ze zich uitleven in verschillende muziekgenres, met als doel hiermee de aandacht te vestigen op digitale radio.

Voor de rest blijft Digitale Radio Vlaanderen – een clubje waarin enkel de VRT, DPG Media en Mediahuis het beheer uitmaken en het woord mogen voeren – hardnekkig proberen om ook hun eigen Radioplayer.be als een zogezegde standaard voor te stellen, hoewel intussen duidelijk is dat die app amper wordt opgepikt.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

13 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jean-Pierre
Jean-Pierre
16 november 2021 - 23:44 23:44

Naast de VISTRON VDR 210 van Telenet is er ook de QUANTIS QE 317 voor Telenet- en Nederlandse DVB-C- kabelluisteraars op de markt. https://quantiselectronics.com/quantis/qe317/ Met beide apparaatjes zijn 51 ongecodeerde radiostations te beluisteren. 10 stations zijn gecodeerd: 912 RADIO MARIA, 913 top radio, 919 ROXX Radio, 929 rfi, 930 FAMILY RADIO, 941 BE ONE, 942 Zen, 944 BNL, 945 Radio Judaïca en 949 ONE WORD RADIO. De parameters om 51 kabelradio-stations (zonder decoder) in Vlaanderen aan de praat te krijgen zijn: Netwerk-ID 22, Frequentie 322,000 MHz, Modulatie 256QAM en Symbol rate 6875 kS/s.

Dimitri
Dimitri
15 november 2021 - 17:59 17:59

Om radio te luisteren via DVB-C moet men de televisie laten draaien. In tijden dat er vanalles te doen is rond energiebevorading lijkt me dat ook niet echt efficiënt.

Danny Adriaensen
Danny Adriaensen
16 november 2021 - 01:10 01:10
Antwoord aan  Dimitri

Je hoeft de televisie niet op te zetten… heb hier thuis de DVB-C ontvanger (gekocht via Telenet) staan, zodoende hoeft de televisie niet gebruikt te worden. Via de Telenet digicorder kan je ook luisteren zonder televisie, enkel via de Telenet TV box heb je de TV nodig, want via dat toestel werkt radio luisteren via een app… niet zo handig dus.

Jean-Pierre
Jean-Pierre
15 november 2021 - 12:43 12:43

DVB-C Telenet: Stadsradio Vlaanderen op nummer 947 is ongecodeerd en dus vrij te ontvangen op de multiplex op 314.000 MHz.

INDI
INDI
15 november 2021 - 17:24 17:24
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

De door Telenet voorgestelde Vistron DVB-C-radiotuner (als analoge radio-alternatief) laat alle FTA (FTC) radiostations door.
Stadsradio Vlaanderen is er perfect op te beluisteren. Geldt ook voor alle Medialaan-themakanalen.

Dit valt evenzeer onder die 2% Kabel (coax).

INDI
INDI
16 november 2021 - 00:52 00:52
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Je bedoelt deze link? Vistron DVB-C digitale radio-ontvanger – Vistron VDR 210 nu aan €49 (telenet.be) Werkt prima hier.

Natuurlijk geef ik gerust toe dat geen tienduizenden mensen dat apparaat in huis hebben, maar dat doet niet echt ter zake.
Het restende aandeel analoge kabelluisteraars was al beperkt (mede dankzij het opzettelijk beperkt gehouden aanbod) en die personen zullen dan ook vaak voor een ander alternatief gekozen hebben, maar toch was er een publiek dat dat apparaat in huis heeft gehaald.

Kabel-FM werd nog vaker bij ouderen ingezet voor hun HiFi-installatie en dan is de Vistron toch een heel betaalbaar alternatief. Een DAB+ en/of internetradio om aan de Hi-Fi te verbinden kost snel meer. Ook op Netweters zag je dat er wel een publiek voor was ten tijde van de switch-off.

In feite heeft Jean-Pierre niets verkeerds verteld en “heeft hij het wel begrepen”.

Het klopt dat Stadsradio Vlaanderen en de DPG Media-themazenders niet in het compact signaal-aanbod aanwezig zijn, maar ze zitten wel degelijk ongecodeerd op de kabel.
Dus als Jean-Pierre een zenderscan doet, ofwel volledig, ofwel scannen op ongecodeerde zenders, dan kan hij naar Stadsradio Vlaanderen luisteren (en valt hij bij die 2%, want het is niet via een Telenet tv-decoder).
Als je de NIT-zenderlijst ophaalt via 290 MHz, dan heb je inderdaad minder radiozenders. Het compact signaal is immers slechts een alternatief voor analoge kabel-tv/fm en mag zeker niet te aantrekkelijk worden. NRJ mag er inderdaad wel bij door de gekende reden.

De Vistron gebruikt inderdaad de standaard 322 MHz als basisfrequentie. Dan haalt die het volledige ongecodeerde radio-aanbod binnen (dus niet het compact signaal-aanbod).

En ’t jah … de benaming tuner/decoder, waar ligt de grens… Natuurlijk is het een decoder. Als je vroeger naar de VRT keek/luisterde via DVB-T deed je dat ook via een decoder (of het kanaal al dan niet FTA was doet daar niet echt toe).
De Vistron kan je een beetje vergelijken met een FTA (FTC) kabeldecoder zonder beeld, maar toch met de eigenschappen van klassieke radio, zo heeft het toestel naast een now-and-next EPG (op alle zenders) ook RDS of eigenlijk DLS RadioText (wel enkel op de VRT-netten, maar ook op bvb. MNM hits en VRT NWS) en het toestel is gebruiksvriendelijk in te stellen, volledig via het display. TV-decoders in deze prijsklasse beschikken hoogstens slechts een 4-cijferig zevensegmentendisplay.

INDI
INDI
16 november 2021 - 11:41 11:41
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Ik ga en wil er geen welles-nietes spelletje van maken, maar mijn reactie was bedoeld om de post van J-P te verdedigen, want Stadsradio Vlaanderen is ongecodeerd, punt.
TOPradio, ROXX, etc. niet, maar zijn dan ook niet te ontvangen via de Vistron.

322 MHz is natuurlijk vooral bedoeld om de complete Telenet-zender lijst op te halen (incl. gecodeerde zenders dus), maar dat verandert niets aan het feit dat SRV daarmee te beluisteren is.

Ik zou zeggen doe zelf de test als je een kabelabonnement in huis hebt en een tv met DVB-C.
Doe een standaard NIT-scan met 322 MHz en deze zal onbruikbaar zijn voor tv (uitgezonderd VRT), maar je zal het volledige ongecodeerde radio-aanbod ter beschikking hebben.
D.w.z. de DPG radiokanalen van 931 t.e.m. 939 en SRV op 947.

De reden waarom Telenet afraadt om zo’n toestel in het buitenland te kopen is vooral voor het feit dat veel zo’n toestellen niet met AAC overweg kunnen, enkel met MPEG-audio.
Dan zou je geen klank hebben op Nostalgie en de buitenlandse zenders.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door INDI
INDI
INDI
16 november 2021 - 22:16 22:16
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Het is niet zozeer een trucje, maar het is eigenlijk de officiële manier om de zenderlijst in te laden voor CI+-kijkers (TV met een kaartje).
Ik had er niet te diep op ingegaan, gezien we ermee nogal afdwalen van het onderwerp.
322 MHz is het ’thuiskanaal’ bij Telenet om hun zenderlijst in te laden, alsook software voor digboxen, digicorders,… wordt hier vandaan gehaald en er zitten ook gewone zenders op deze multiplex.
Ook de Vistron gebruikt 322 MHz als ’thuiskanaal’ vandaar dat de extra DPG-zenders en SRV meegenomen worden.
Dat het ellenlang duurde is wellicht omdat je de procedure niet volledig correct hebt gevolgd.

NIT is de wat nerdy benaming en staat voor Network Information Table. Eigenlijk scan je daarmee niet eens puur naar zenders, maar haal je een index binnen met welk kanaal op welke preselectie zit en op welke frequentie het kanaal zit. Bij een Samsung TV heet dit bijvoorbeeld een ‘Snelscan’ en dan haal je in pakweg zo’n 20 seconden heel die lijst binnen. Bij oudere tv’s is het van belang dat je alle netwerkparameters correct invult. Naast 322 MHz dien je dan ook de Netwerk-ID voor Vlaanderen in te geven (22), de modulatie (256QAM) en de symbool ratio (6875). Eigenlijk bijna dezelfde stappen als het installeren van het ‘Compact signaal’ dus, waar je dan 290 MHz en 32 moet gebruiken.
Bij de Vistron is het allemaal niet zo technisch en volstaat het om 3x op OK te klikken bij de eerste installatie.

Danny Adriaensen
Danny Adriaensen
16 november 2021 - 01:14 01:14
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Paar weken geleden de Vistron nog aangeschaft via de site van Telenet… link heb ik altijd al weten werken… ben wel ingelogd als klant.

https://toestellen.telenet.be/dvb-c-radio-tuner-vdr-210-tn-2075479.html

Don`t copy text!
13
0
Deel hier gerust uw gedachtenx