RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Wat was die Top 2000 toch weer een aanfluiting!

Het is het paradepaardje van de NPO. En alle NPO Radio 2 jocks willen er maar wat graag aan meewerken. Want hey, je komt weer met je smoel op TV. Het is voor de zender die heerlijke luistertijdverlenger en marketingmachine waar ze zo lekker op kunnen teren en de komende maanden zelfs een pieptoon kunnen uitzenden en ze staan nog in de top drie van de luistercijfers. Die oneerlijke concurrentie (NPO staat voor Publieke Omroep) met staatssubsidie richting alle partijen die keihard moeten knokken irriteert me al decennia, maar deze editie maakten onze overbetaalde ambtenaren er wel een heel groot potje van.

Dat het niet makkelijk is om zonder publiek er iets van te maken in zo’n Top 2000 café dat snap ik ook wel. Maar doe het dan in een versoberde versie. Iedereen zit in de lockdown, we mogen niks en je kunt dingen beter niet doen dan half doen. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik het steeds niet langer dan een kwartier kon aanzien, die open deuren TV uit dat café, maar wat ik zag daar ging ik echt van walgen bijna. Giel Beelen die aan een fles rode wijn staat te lurken bij Red Red Wine van UB40. Jeroen van Inkel en eerdergenoemde met een OPBLAASBARE GITAAR tijdens een gitaarsolo. Rick van Velthuysen die gaat proosten tegen een computermonitor aan.

Mensen, er worden hier honderdduizenden zoniet een miljoen euro in gestopt… en dan is dit waar je mee komt? Ik snap wel dat Staverman zich ziek heeft gemeld die laatste dagen, dit zou ik ook niet uit vrije wil willen doen. Laat ze toch gewoon radiomaken man, een mooi theater in het hoofd van de luisteraar creeëren. Dit maakt de magie van radio kapot. En dat zodat al die overbodige mananagers in een boardmeeting maar kunnen zeggen: ‘Kijk die cijfers van dit NPO beeldkanaal! En de videostreams gaan ook door het dak’. Wat zijn wij toch goed bezig!

Wat moeten die discjockeys dan gaan doen terwijl de muziek loopt, Kicken? Gewoon op hun luie reet gaan zitten en wachten tot ze mogen zeggen ‘dit was nummertje 1200’? Wat dacht je van gewoon op je tekst concentreren daar iets bijzonders van maken, in plaats van zeggen dat Alanis Morissette uit Canada komt en Eternal Flame van The Bangles naakt ingezongen is. En nee, het hoeft niet te gaan lijken op de eerste jaren van ‘kijk radio’ maar wat er nu van gemaakt wordt is gewoon lokale omroepniveau. Het leken wel een stel dronken gasten die weggelopen waren van de kerstborrel ‘en maar wat gingen zitten doen op gevoel’ met allemaal artikelen uit de feestwinkel.

Mag het soms een beetje klasse hebben? En dat Top 2000 café was juist leuk omdat je zag hoeveel plezier het aanwezige publiek had in alle muziek, onder leiding van de deejay. Ik hoef geen goedkope toneelstukjes te zien met carnavalsartikelen, uitgevoerd door een B-artiest die je niet eens op een kinderfeestje uit zou nodigen, al kreeg je er geld bij. En dat alles in een LEEG CAFE. Hoeveel lampen en schermen vol vage types je ook ophangt, het ziet er niet uit, heeft geen sfeer en is niet de moeite om naar te kijken. Al staat daar onze koning Willem-Alexander te hossen, in zijn eentje.

NPO DJ Frank van ‘t Hof, man van 538 baas Coco van ‘t Hof

Dat aftelmoment ook, vlak voor twaalven op NPO 1, heb je dat gezien? Een hoop gebral, opgeklopt gedoe, met allerlei schermen door elkaar heen, Wout en Frank die als twee hijgende herten om de microfoon staan te vechten. Herman de Schermman met zijn cynisch toontje die opgewonden staat te acteren. Met de nummer een van de Top 2000, Bohemian Rhapsody OP DE ACHTERGROND ER DOORHEEN! Jonge jonge. Doe dan maar gewoon weer een aftelklok. Of zendt gewoon de clip uit van de nummer 1. Het aloude adagium ‘schoenmaker blijf bij je leest’ komt hier weer goed van pas: radiomakers zijn geen TV makers!

Weet waar je goed in bent en doe dat, weet wat je niet kan en doe dat niet! Zou dit soort legendarisch slechte televisie nou ook achteraf geëvalueerd worden of doen we daar niet aan bij de NPO? Dit was echt alleen maar omdat die drie het zo geil vinden om op TV te komen. Vraag daar dan toch gewoon mensen voor die dat kunnen dragen, Paul de Leeuw desnoods. Ik snap die psychologische behoefte van de meeste deejays om naast gehoord ook gezien te worden wel, maar wat hebben wij als kijker/luisteraar daar aan?

Wat me ook steeds meer irriteert is hoe de Top 2000 geclaimd wordt als uitvinding van de NPO. Wat natuurlijk onzin is, Veronica doet en deed al jaren de Top 1000. Het is al belachelijk dat ze hetzelfde zitten te doen als bijna alle commerciële zenders in Nederland, een publieke omroep zou -juist- moeten zeggen: we doen iets anders, iets wat bij onze taak past. Eigenlijk zo’n beetje wat Stenders nu zit te doen op het (commerciële) kavel van Talpa’s Veronica: jong talent een kans geven, de zender een week aan de luisteraar doneren, dingen uitproberen, niet te zeer aan luistercijfers tillen. Is het je opgevallen hoeveel publiek geld er dit jaar naar grote social media campagnes en torenhoge billboards langs de snelweg is gegaan? Sinds wanneer is meer luisteraars het primaire doel van een publieke radiozender?

Nu ik Beelen en Van Velthuysen weer zo in actie heb gezien tijdens de Top 2000 hou ik m’n hart vast wat er straks vijf uur lang, vanaf 22:00 uur tot 03:00 uur, te horen gaat zijn op NPO Radio 2 (en te zien!): weer meer van dit puberale gedoe? Weer alleen maar bellers in dit uitzending die roepen ‘Heyyyyyy Gieltjeeeeeee’ of ‘ Heyyyyyy Rickieeeeeee’. Een hoop onintelligent, ondoordacht gebazel. Hoeren in de studio (Giel heeft nog wel wat telefoonnummers uit zijn 3FM tijd). Etc. etc. En het dan maar gek vinden dat er geen intelligent mens meer naar de radio wil luisteren? Terwijl als je Giel en Rick in hun beider podcasts hoort je ineens aangenaam verrast wordt en denkt ‘Hey, die gasten kunnen best goed interviewen.

Een doordachte vraag stellen’. Waarom moet het op de (landelijke, door de overheid gesubsidieerde publieke! omroep) dan toch altijd zo puberaal en beneden alle peil?

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

NPO Radio 2 Top 2000: Volgende editie liefst mét café

Geen eindejaarssfeer zonder de gebruikelijke reis door het muzikale geheugen. Kwestie om de resterende 168 Lees verder

De Top 2000 is gestart in Nederland (video)

Met de kerstmaaltijd min of meer achter de rug werd er met buitengewone bestelling naar de Lees verder

Nederland: Queen en Peter R. De Vries domineren Top 2000

De jaarlijkse stembusgang voor de kersverse Top 2000 is sinds gisteren, vrijdag 3 december, afgelopen. Lees verder

NPO Radio 2: Emmely, Jeroen en Danny kleuren sfeerloze Top 2000 (video)

Geen lange rijen wachtende nieuwsgierigen voor een blik in het Top 2000 Café in het Lees verder

Vermeend misbruik bij de Nederlandse radio

Nou, we hebben eindelijk iets anders om ons druk over te maken dan corona hé? Lees verder

Wat ik zo goed vind aan Giel Beelen (audio)

Het was weer eens zover deze week: het grote Giel Beelen (foto bovenaan) bashen was Lees verder

‘Angst regeert bij Radio 538’ (audio)

Dat was nog eens een klappertje hé, waarmee we het jaar uitgingen. Die arme Frank Lees verder

538: Velen passen ervoor om ook maar één dag te werken voor zo’n onveilig bedrijf

De enige logische stap die Radio 538 nog kan proberen om het tij te keren Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x