RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Wat ik zo goed vind aan Giel Beelen (audio)

Het was weer eens zover deze week: het grote Giel Beelen (foto bovenaan) bashen was weer begonnen. Al dan niet aangevoerd door beroepsklager Marcel van Roosmalen en zijn hautaine column. Het lijkt maar steeds alsof Beelen niks goed kan doen in de media. Als ie met een nieuw initiatief komt liggen de brave borsten weer op de loer om hem af te fakkelen. Hoog tijd dus om de zaken weer eens om te draaien. Wat is er goed aan Giel Beelen?

Het probleem met de Nederlandse media is natuurlijk dat we allemaal, stuk voor stuk, een stelletje schijterds zijn die alleen maar bang zijn het eigen plekje te verliezen. Als er dus iemand op staat als Giel Beelen, die wel vanalles durft, dan zijn we in eerste instantie wel enthousiast, maar zodra hij eenmaal op zijn hoogtepunt is dan zijn we er als de kippen bij om hem bij de enkels af te zagen. Of ik niet hetzelfde doe in mijn columns? Nee hoor, ik nam het al meerdere malen op voor Giel, net als toen de eerste rel ontstond rondom zijn inmiddels beruchte druppels.

Iemand kwalificeren als idioot, zoals Van Roosmalen doet, zegt eigenlijk alleen maar iets over hoe bang je zelf bent. Bang bent om te experimenteren. Zelf ook inziet dat je al jaren hetzelfde zit te doen, de verveling spat er vanaf bij Marcel. Media Inside was leuk, totdat de ego’s van het duo het toch wel lekker vonden als er publiek bij kwam zitten, voor dat oh zo heerlijke applaus en gelach. Weg intiem sfeertje, veel te veel op het effect spelen, om het tekort aan zelfvertrouwen toch maar weer even te kunnen vergeten door die paar blije gezichten achter de camera.

Ohja, het zou over Giel gaan. Wat Giel goed maakt is allereerst zijn onverschrokken manier van dingen gewoon doen zonder erover na te denken vantevoren. Zo komen we verder. Uitproberen, op je bek gaan, opstaan, nog wat dingen verzinnen en in gang zetten. Ik ken niemand in radioland die zo hard werkt, zo de hele dag ermee bezig is. Ik zou er niet aan moeten denken iedere avond een bandje in de studio te hebben, maar Giel doet het. Uit een honger naar het ontdekken van de volgende Ed Sheeran of Lenny Kravitz. Ook met zijn podcast plus platform loopt hij volop te experimenteren. En dus ook met het proberen zoiets te ‘monetizen’. Een jeukwoord, maar we zullen toch mensen nodig hebben die het voortouw nemen.

Nu ook hoe slim Giel het weer speelt eerst niet te reageren op de Shambala rel, om er vervolgens publiciteit uit te slepen voor zijn nieuwe podcast Off The Record. Zo hoort het. Nadenken hoe iets te draaien in jouw voordeel. Je werkt goddomme niet voor niks in de media. Of mogen politici alleen maar dingen spinnen? We kampen al met een overschot aan deejays die het vooral ‘lollig’ vinden als ze een keer de pers halen met een actie of als iets van hun viral gaat. Er totaal niet mee bezig zijn als ze het maken. Het allemaal maar aan het toeval overlaten. En dus mislukken een hoop (ochtend)shows. Denken dat je, als je inmiddels wat naam gemaakt hebt, het niet meer mis kan gaan: grootste fout.

Beelen heeft door dat het niet uit maakt wát ze over je zeggen, áls ze het maar over je hebben. Petje af Giel. Ook voor wat je allemaal ondergaat voor je podcast. Dan zit je weer in een zweethut, dan doe je weer mee aan een vuurceremonie. Het doet me terugdenken aan de dagen van de Dopeshow, waarin Beelen op vrijdagnacht iedere week een ander soort drug uitprobeerde. Louter om te shockeren? Nee, het had zelfs een educatieve functie.

Het huidige 3FM zou als de sodemieter Beelen in moeten huren om mee te denken over de positionering, interactie, free publicity, muziek: kortom alles wat een succesvolle radiozender nodig heeft. Met met de brave Hendrik uithangen is nog nooit iets of iemand succesvol geworden. Een wijs artiest zei ooit: ‘I don’t know the key to succes, but the key to failure is trying to please everybody’. In plaats van iemand met de juiste drive als Beelen af te fakkelen zouden we zelf eens in de spiegel moeten kijken en denken: ‘waarom durf ik dit eigenlijk allemaal niet wat die Giel zit te doen?’.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

‘Angst regeert bij Radio 538’ (audio)

Dat was nog eens een klappertje hé, waarmee we het jaar uitgingen. Die arme Frank Lees verder

Wat was die Top 2000 toch weer een aanfluiting!

Het is het paradepaardje van de NPO. En alle NPO Radio 2 jocks willen er Lees verder

538: Velen passen ervoor om ook maar één dag te werken voor zo’n onveilig bedrijf

De enige logische stap die Radio 538 nog kan proberen om het tij te keren Lees verder

Heeft de radio nog wel toekomst?

Het is de vraag die me het meest gesteld wordt als ik met collega’s of Lees verder

Vermeend misbruik bij de Nederlandse radio

Nou, we hebben eindelijk iets anders om ons druk over te maken dan corona hé? Lees verder

‘Het lijkt allemaal zo makkelijk, goede radio maken’

Zit je ook zo te genieten van de sfeer met kerst? OK, we mogen nergens Lees verder

Radio Veronica: Tim Klijn opvolger van Wilfred Genee in de ochtend

Niet dat iedereen er nu zo mee bezig is, want de programmering van Radio Veronica Lees verder

De afgang van Sharid Alles bij 3FM

Wat al een half jaartje in de lucht hing en waar al jaren over werd Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x