RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Wat als we Klara herverkavelen?

Een tijd geleden werden alle middengolfzenders van de VRT uitgezet omdat er te weinig interesse voor was. Iedereen luisterde immers al via FM, DAB, DAB+ of internet. Ook de DVB-T zenders gingen op zwart omdat er onvoldoende mensen naar keken.  “Daar zit logica in”, zegt Geert uit Brussel, die hieronder zijn opinie aan u voorstelt. “Als je het elektriciteitsverbruik en die onderhoudskosten moet maken voor dat handje vol luisteraars en kijkers, dan is die beslissing snel genomen.”

6.230.000 Vlamingen betalen voor elite van 124.600 personen. 

Klara – het klassieke radioproduct van de VRT – haalt in de CIM cijfers, golf na golf, rond de 2% luisteraars. Ocharme toch: TWWWEEEE  procent!  Volgens Wikipedia wonen er in Vlaanderen 6.230.000 Vlamingen. Twee procent daarvan komt dus neer op 124.600 luisteraars voor Klara. Dat is niet volledig correct onder andere omdat niet elke Vlaming radio luistert, maar hopelijk volgt u de redenering.

Klara FM zenders uitzetten

Klara heeft voor een totaal vermogen van 124.000 Watt aan zenders in de lucht. Dus evenveel vermogen als dat er luisteraars zijn, oftewel: 1 Watt per luisteraar. Tenminste als die allemaal enkel en alleen via FM zouden luisteren en dus niemand via stream of DAB+.  Als je de lijn van de redenering van het begin van het artikel over middengolf en DVB-T doortrekt, wordt het dan niet stilaan tijd om die Klara zenders uit te zetten, of er tenminste iets zinnigs mee te doen?  Radiofrequenties zijn immers een schaars goed, remember!

Er zijn anno 2019 zoveel alternatieven voor de Klara luisteraars, zoals overschakelen naar perfecte kwaliteit via DAB+. Gezien het hogere opleidingsprofiel van de gemiddelde Klara luisteraar, moet het zeker lukken om een (duurdere) DAB+ ontvanger aan te schaffen. De overheid heeft Jan Modaal die in zijn caravan nog via DVB-T keek ook een ontvanger laten kopen. Iedereen die het deed was na enkele jaren goed ‘gejost’ want die dingen kunnen nu in de vuilnisbak. Maar we wijken af, terug naar de radio.

Herverkaveling Klara zenders

6.230.000 Vlamingen betalen het vermogen voor de uitzendingen van een elite van 124.600 personen. Moest de VRT niet besparen? We weten ook wel dat je de frequenties van Klara niet zomaar aan een andere radio-omroep kan geven want de VRT zenders zitten nu eenmaal gebetonneerd in de grondwet. Maar laat ons hieronder even freewheelen.

Stel dat we dat minister van media zat voeren met Brugse Zot en dat we hem zover krijgen dat hij Klara verplicht om over te schakelen van FM naar DAB+. Wat dan te doen met die vrijgekomen FM zenders? Herverdeel ze onder de nu bestaande spelers, richt ere zeker geen bijkomende nationale zender mee op. Dat is echt niet nodig in Vlaanderen.

Voorbeeld 1: Nostalgie moet het in Limburg doen met een lappendeken van 100 Watt zenders. Geef de Klara zender in Limburg aan Nostalgie dan kunnen al die kleintjes die vrijkomen terug naar lokale initiatieven. Daarmee zouden we veel echt lokale radio’s die eind 2017 moesten stoppen, een groot plezier mee doen (onder andere Ariane, Holiday, ..).

Voorbeeld 2 : Joe is rond Brussel nergens goed te ontvangen, je kan de Brusselse ring echt niet rond met Joe. Geef hem daarom de Klara zender van Sint-Pieters Leeuw. Dan komen rond Brussel interessante frequenties vrij voor lokale initiatieven. En dat is nodig want vandaag telt Brussel welgeteld één enkele echte lokale radio.

Heynen

Voorbeeld 3: Transfereer een Klara zender aan (één van) de vier netwerken. De netwerkradio’s gebruiken in een aantal steden ook heel wat kleinere frequenties, die we kunnen recupereren als het netwerk met één zender een hele provincie zou kunnen bereiken. Op die manier kunnen de netwerken hun bereik zeker verbeteren. Ik ken een radiobaas – Geert Bollé om geen namen te noemen – die dik tevreden zou zijn, met die 1 kW in Antwerpen of die 3 kW van Klara uit Schoten in plaats van de twee babyfoontjes waarmee hij nu Antwerpen moet bedienen.

Enkel maar voordelen

Mits wat wissels zou het vermoedelijk wel kunnen lukken om iedereen iets van die koek te geven. Resultaat: elke radiomaker in Vlaanderen wat contenter en meer lokale initiatieven, dus goed voor meer diversiteit. Dat wou de minister toch?

En nog  voordelen: De belastingbetaler betaalt minder, de commerciële jongens kunnen meer reclame omzet verwerven, die 124.600 luisteraars van Klara kopen allemaal een DAB+ ontvanger. Laat de economie maar draaien. Dat moet toch als muziek klinken in de oren van een liberale minister!

Uitsmijter:  Als je de berekening van 1 Watt per luisteraar doortrekt naar de lokale radio’s met gemiddeld 100W ERP, dan zouden er per lokale radio honderd mensen luisteren.  Alle lokale radio’s in Vlaanderen samen hebben iets van een  30.000 Watt, dat zijn dus alles samen 30.000 luisteraars. Oesje, is dat alles? (’t Is komkommertijd zeker?)

° De auteur is bekend bij de redactie


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Klara
Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
16 juli 2019 - 17:48 17:48

Ineens heel het Klara netwerk naar Nostalgie, Gent 103.5 naar Radio 2 O-Vl en de overige Nostalgie frequenties + Egem 98.6 verdelen onder de 4 netwerken.

Wilfried
Wilfried
16 juli 2019 - 14:19 14:19

Gewoon de klara frequenties + 89.00 naar mnm geven. De mnm frequenties plus klara antw en schoten verdelen onder de ketens en lokale radios.

Timo
Timo
16 juli 2019 - 17:17 17:17
Antwoord aan  Wilfried

Lijkt me inderdaad nog beter. Van MNM kun je Egem 101.5, St-P-Leeuw 97.0 (laag vermogen), Genk (93 en 102.0) nemen en van Klara Antwerpen (92) en Schoten (96.4). Ook Brussel 88.3 en Veltem 94.8 zouden kunnen verdeeld worden.

Dan hou je een VRT-pakket over met Egem (90.4), Schoten (89.0), St-P-Leeuw (89.5) en Genk (89.9), die allemaal zo sterk zijn dat ze geen steunzenders nodig hebben.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx