RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Warner Music Group kiest voor royalty model van SoundCloud

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Muzieksite SoundCloud heeft een heel apart model om artiesten die gebruik maken van hun platform, te belonen: op fans gebaseerde royalties. Daarbij krijgt een artiest elke maand een vergoeding in verhouding tot de tijd die een abonnee naar zijn/haar/hun muziek luisterde.

Het moet wel om een luisteraar met een betaald abonnement gaan of een abonnee die advertenties bekijkt. Van deze som gaat ook een kostenvergoeding voor SoundCloud zelf af. Concreet: als een abonnee 55% van zijn tijd naar de muziek van een bepaalde artiest geluisterd heeft, dan krijgt die 55% van het abonnementsgeld dat werd betaald.

Dit systeem wijkt dus af van het pro-rata model dat Spotify en andere muzieksites toepassen. Daarbij worden alle inkomsten van alle abonnees bijeen geteld, en dan verdeeld over de artiesten in functie van het aantal luisteraars. Een systeem dat vooral de groten bevoordeelt. Hun muziek wordt immers miljoenen keer gespeeld en dat gaat ten nadele van kleinere goden die een minstens even trouwe groep luisteraars hebben.

Dat Warner Music Group nu met SoundCloud een deal tekende, waarbij het de verdelingsmethode van SoundCloud gaat toepassen, is dus voor de muzikanten en zingende medemensen goed nieuws.

De pro-rata methode heeft bijgedragen aan een extreme scheeftrekking van het distributiesysteem en wordt meer en meer gecontesteerd. Het toonaangevende Rolling Stone berekende dat de top 1 procent van de artiesten uiteindelijk 90 procent van de streaming-inkomsten krijgt. Dat komt meestal de grote labels ten goede.

Het is dus nog onduidelijk hoe Warner zelf kan profiteren van het gebruikersgerichte systeem van SoundCloud. Afgezien van zijn megasterren zoals Dua Lipa en Ed Sheeran, heeft het een selectie van B-listers en zijn eigen distributieplatform voor makers, Level. (HVG – Foto: Canaltech)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 172: Heidi, Soundcloud en vooral Brahim (video)

Heidi Van Thielen wil nieuwe werelden verkennenSoundcloud breidt verder uit (In België)Erdoorwurmen worden oorwurmen. Of Lees verder

Radioblad 88: Nepnieuws, BBC en Soundcloud (video)

Echt nieuws of nepnieuws? Alsmaar meer bekende mensen worden het slachtoffer van valse nieuwsberichten, foto’s Lees verder

UK: TuneIn verliest rechtszaak tegen Sony en Warner

De toonaangevende Amerikaanse radioportal TuneIn heeft in Groot-Brittannië een belangrijke rechtszaak wegens inbreuk op de Lees verder

UK: Clash tussen TuneIn en muziekindustrie voor het hof van beroep

In Londen is deze week het hoger beroep gestart van de juridische strijd tussen de Lees verder

Blad 1589: Radio2, Symphony, Veronica Vintage (video)

• Radio2-ochtend: West-Vlaamse provincieraad vervoegt protest • Symphony: de Netflix voor klassieke concerten • Start Lees verder

Blad 1573: We Are Various, Pieter van der Wielen, Bandcamp

• We Are Various, eclectische radio uit Antwerpen • ‘Het Uur met Pieter van der Lees verder

Blad 1560: Radio Minerva, Spotify, DAB+ in Sleeswijk-Holstein

• Drie dagen galabal voor 40 jaar Minerva • Spotify test reacties en ticketverkoop • Lees verder

Blad 1555: KINK-vonnis, Spotify-speeltjes, Madammen-dokter (audio)

• Nederland: Talpa, RadioCorp en BNR vechten KINK-vonnis aan • Speeltjes voor Spotify: Soundtrap en Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx