RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

War on talent: Pieter van der Wielen van publieke omroep naar NRC

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Toen de televisie doorbrak werd gevreesd voor de toekomst van de radio. Het is nog veel te vroeg om die vergelijking te maken voor radio en podcasts. Bovendien gaat het om twee totaal verschillende media. Toch? Al zijn er twee aspecten aan dit verhaal. Qua luisteraars moet het oude medium zich helemaal geen zorgen maken, daar kan je gif op innemen. Anders wordt het als het gaat om de personen die podcasts maken.

De sympathieke, in de huiskamer gemaakte podcasts, zijn snel aan het verdwijnen. Hun plaats wordt nog veel sneller ingenomen door professionele producties. En daar heb je professionele medewerkers voor nodig die niet uit een eindeloze talentenvijver gevist kunnen worden.

In de Lage Landen speelt het fenomeen nog niet echt. In de Verenigde Staten is er inmiddels wel een heuse ‘war on talent’ aan de gang. Een strijd die kan gekaderd worden tussen traditionele radio en de oprukkende podcast-omgevingen. Een zoektocht die blijkbaar toch – zoals steeds in de wereld van de media – ook langzaam bij ons z’n intrede doet. Een eerste bewijs daarvan vinden we bij journalist en presentator Pieter van der Wielen (foto bovenaan – credits: Merlijn Doomernik).

Hij maakt deze zomer de overstap van de Nederlandse publieke omroep naar NRC, de uitgever van onder andere het gelijknamige dagblad. Een mediaconcern dat sedert 2015 in handen is van het Vlaamse Mediahuis (Standaard, Nieuwsblad, Nostalgie, NRJ). Van der Wielen zal vanaf komend najaar een eigen interviewpodcast maken. Momenteel presenteert hij vier dagen per week het culturele nachtprogramma Nooit Meer Slapen (VPRO) op NPO Radio 1.

Over NRC Audio

In 2020 lanceerde NRC met NRC Audio een eigen platform voor de verdere ontwikkeling van audio in de overtuiging dat het op lange termijn onderdeel zal gaan uitmaken van een digitaal aanbod. In 2021 won NRC als eerste niet-omroep ooit de Zilveren Reissmicrofoon voor haar podcasts. Audio vormt nu een essentieel onderdeel van het groeiende digitale journalistieke aanbod.

Met podcast bereikt men een groeiend, overwegend jong publiek voor wie luisteren vaak een eerste kennismaking met journalistiek vormt. Cijfers van het Nationaal Luisteronderzoek tonen aan dat er maandelijks door ongeveer 300.000 mensen naar de verschillende titels van NRC wordt geluisterd. Samen downloaden zij ongeveer drie miljoen afleveringen. Daartoe behoren regelmatige podcasts als “NRC Vandaag”, “NRC Haagse Zaken” en “NRC Onbehaarde Apen” en series zoals “Cocaïnekoorts” en meer recent “Pim: Twintig jaar na de moord.”

Over Pieter van der Wielen

Pieter van der Wielen won in 2015 de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn presentatie van het NPO Radio 1-programma ‘Nooit Meer Slapen’. Sinds 2014 maakt hij vier afleveringen per week. Eerder presenteerde Van der Wielen voor onder meer voor de omroepverenigingen NPS, NOS en VPRO verschillende programma’s als ‘Hoe?Zo!’, ‘Labyrint’ en ‘Met het Oog op Morgen’. Voor televisie maakte hij onder meer het onderzoeksprogramma ‘Goudzoekers’ en presenteerde hij talkshow ‘Op1’. Pieter van der Wielen studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Pieter van der Wielen: “Ik voel me hartelijk welkom geheten bij NRC, ik heb veel zin om met het team van NRC een podcast te ontwikkelen. Het is nieuw en spannend en ik ben er van overtuigd dat het heel goed en bijzonder gaat worden.”

Ook chef audio Anne Moraal ziet uit naar zijn komst: “We hebben al langer de wens om een interviewserie op te starten. Een die onderscheidend is en waarvoor we de lat hoog leggen. Pieter is een fenomenale interviewer en zijn ambities sluiten naadloos aan bij de onze. Ik heb ontzettend veel zin in onze samenwerking.” (TB)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Podcasts: DPG Media haalt de mosterd uit Denemarken

In landen waar het radiobereik te wensen overlaat, is de podcast eerder aan een opmars Lees verder

Spotify lanceert betalende podcasts in België en Nederland

Spotify heeft Podcast Subscriptions nu ook beschikbaar gemaakt voor alle podcasters in België en Nederland. Lees verder

MNM: nog meer podcasts en videoreeksen

MNM breidt het podcast- en videoaanbod sterk uit met heel wat nieuwe reeksen. De jongerenzender Lees verder

Spotify breidt betaalde podcasts uit

Spotify wil zich steeds verder profileren als dé plek waar podcasts te vinden zijn. En Lees verder

Blad 1642: HLN-audionieuws, NRJ, WorldDAB Summit (video)

• HLN-nieuws luisteren, maar waar hoorden we dat nog? • NRJ zoekt uw 2000 favoriete Lees verder

Blad 1639: Anja Daems, Soniq Awards, Mijn DNA Achterna (audio)

• Anja Daems vervangt Peter Verhulst op Radio2 • Op zoek naar de beste audioreclame Lees verder

Blad 1638: Radio 1, Emitel, Spotify

• Radio 1-podcast: een duik in de pleegzorg • Oekraïne: opnieuw radio in Cherson dankzij Lees verder

Blad 1625: RTL België, Agentschap Telecom, Team Talk (audio)

• Wallonië: Frédéric Herbays terug naar RTL • Nederland: nieuwe naam voor Agentschap Telecom • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx