fbpx

Wanneer zijn (on)rechtstreekse bindingen ‘evenmin’? In de marge: VBRO2 als voorbereiding op ElisaFM

Stil na vijf maanden 

Netwerkradio’s zijn al vijf maanden erkend, hun erkenning ging in op 1 januari en omroeporganisaties hebben daarna een jaar om op te starten. Dat lijkt ook het geval te worden, echt on air zijn ze niet te noemen. Minister Gatz gebruikt die bestaande leegte graag als excuus voor de Vlaamse stilte in een toch behoorlijk Franstalig klinkend Vlaams radiolandschap. Les excuses sont faites pour s’en servir?

De stoelendans 

Een ander aspect zijn de (on)rechtstreekse bindingen tussen omroepen. Gatz wordt in de nieuwe radiowereld wel eens de uitvinder van de nieuwe stoelendans genoemd: als de muziek stopt zet je er een stoel bij i.p.v. één weg te nemen, op een andere stoel mogen de personen zelfs tijdens de dans wisselen. Op die manier konden vroegere ketens en erkende netwerken toch nog meedansen voor een lokale frequentie (en/of omgekeerd). 


Lees verder onder de advertentie


De nieuwe personen op gewisselde stoeltjes in beheerraden stonden in schril contrast met de ontvankelijkheid van de vorige personen. Gelukkig voor de betrokkenen was er de ‘onmogelijkheid om te beslissen’, zodat aanvragers die eigenlijk al nietig waren toch weer lokaal aan boord raakten. Er mochten zelfs zichtbare structuren van netwerken zijn, de minister verklaarde zichzelf wel heilig als uitdrijver van heidense ketenradio’s, hij zondigde vooral zelf tegen zijn eigen gebod. 

Zero sum ‘no’ game 

Op 1 januari liepen dan alle bestaande erkenningen af en moesten omroepen zonder erkenning of met een andere erkenning uit de ether. Zo zou het onverbiddelijk zijn, al deed de minister daar nog snel een halve belofte van geduld, namens de (onafhankelijke) VRM bij. Al draaide het echter in de (verwachtte) soep, en werd er van meet af aan hard opgetreden. Zo leek het toch. 

Anderhalve maand na de officiële erkenning lijken de netwerken nog onbestaand, er wordt vooral medegedeeld dat alles later zal zijn. Het vacuüm op de FM-band is niet enkel (mogelijk) economisch verlies, het is zeker ook verlies aan luisteraars voor de betrokken sector. Een zero sum game, van de ene naar de andere, al is dat niet echt een spel van vrije markt. 

De wachttijd 

Op 15 september werd VBRO erkend als netwerk 2 (Vlaams), de verwachte erkenning voor MENT radio was blijkbaar nog ‘ergens blijven hangen’. De drie kandidaten (VBRO-MENTradio en FamilyRadio) hadden voorkeur 1 aangeduid en volgens de mededeling van de VRM op 30 mei 2017, werden ‘in de hoedanigheid van hun rechtspersoon geen andere aanvragen ingediend’.

Op de website van VBRO staat momenteel; ‘op dit moment wachten we nog voor tal van frequenties op de nodige vergunning van de Vlaamse Regulator voor Media waardoor het op dit moment op bepaalde frequenties nog stil is’. Voor alle duidelijkheid: dat wachten ging in op 15 september van vorig jaar, niet op 1 januari.Geen 50% on air 

Bovendien zou het onverwachte of het tijdsverlies voor een zendvergunning toch in de aanvraag moeten hebben gestaan en een belangrijk onderdeel zijn geweest voor de erkenning. Laten we positief blijven, de lokale radiowereld heeft het al moeilijk genoeg met alles herbeginnen waar landelijk en publiek alles automatisch verder kon en mocht van de minister.

Op dit ogenblik staan er op de website van VBRO van de 17 frequenties 7 actief en 10 andere al een tijd vermeld als ‘(zeer) binnenkort’. Kort en bondig: het netwerk van VBRO is na vijf maanden erkenning, en na anderhalve maand ingang van die erkenning voor 41% on air. Of anders gezegd: het is voor 59% niét on air. Algemeen zijn de netwerken geen 50% on air, op een positieve manier gezien hebben ze daar nog tien-en-een-halve maand voor. In alle (FM) stilte. 

Er is ‘evenmin’ en ‘evenmin’ 

De erkenning van VBRO2 was niet onbesproken. Zoals ook bij ‘overlappingen’ van anderen zaten er officieel niet dezelfde personen meer in dubbele beheerraden. Eén rechtspersoon kon twee erkenningen krijgen, en dan waren er nog de (on)rechtstreekse bindingen. In artikel 143/2 staat dat dergelijke bindingen tussen landelijke organisaties en netwerken ‘er niet toe leiden dat een onderneming of rechtspersoon zeggenschap uitoefent…’. Niet toe leiden. Het mag dus wel? 

Voor de lokale omroepen is dat anders, artikel 145/2a omschrijft dat ‘rechtstreekse of onrechtstreekse bindingen tussen lokale radio-omroeporganisaties …/… (en verder, n.v.d.r.) lokale radio omroeporganisatie enerzijds en anderzijds één of meer landelijke, regionale, of netwerk-omroeporganisaties zijn evenmin toegestaan…’. Evenmin toegestaan. Het mag dus niet? 

Copy-paste?

Verder in hetzelfde artikel staat echter ‘… en leiden er evenmin toe dat een onderneming of rechtspersoon zeggenschap uitoefent…’. Is dat een copy-paste uit een ander artikel dat bij vergetelheid niet werd aangepast? De betekenis van het woord ‘evenmin’ is hier alleszins niet echt duidelijk en kan op meerdere manieren worden geïnterpreteerd. 

Twee lokale kavels 

Op 1 december 2017 werd VBRO2 opnieuw erkend als lokale omroep, en dit tegelijkertijd voor twee kavels: 41 voor Brugge 102.7 MHz, en 42 voor Brugge 105.3 MHz en Knokke-Heist 105.8 MHz. Zoals hierboven omschreven is rechtstreekse of onrechtstreekse binding tussen kavel 41 en 42 onderling en tussen beide kavels (samen of apart) en een netwerk ‘evenmin’ toegestaan. 

Op 1 januari verdween VBRO2 op de frequentie 106.4 MHz. Een paar weken geleden werd op Facebook medegedeeld dat de omroep zou terugkomen als ElisaFM, en even later dat ‘de ploeg achter VBRO2 binnenkort de spreekwoordelijke fakkel doorgeeft aan een gloednieuwe ploeg die zal doorgaan onder een nieuwe naam: ELISAFM. Niet getreurd, het format en de muziek blijft gewoon hetzelfde!’. 

Toch VBRO2 

Kavel 42 werd daarna opgestart in Brugge, nog niet in Knokke-Heist, dat gebeurde echter niet met ElisaFM, maar met VBRO2. De website van VBRO2 was aanvankelijk nog dezelfde, ze verwees naar hetzelfde uitzendadres met ook daar de zetel van de vzw. Ondertussen is die website ‘onder constructie’. 

Op de website van VBRO stond tot voor kort ‘onze andere radiokanalen’, met daaronder de logo’s van Popradio3, VBRO2 en VBRO Evergreen. Dat is ondertussen weggehaald, het uitgezonden signaal is nog wel van ‘VBRO2’ en daarvoor is normaal gezien geen erkenning. 

Uiteraard vraagt iedereen zich af waarom dergelijke mediaconcentratie(s) nog kan, de minister zou dit immers afschaffen en verder voorkomen. Zo beweerde hij zelf, herhaaldelijk. 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Commissie Media: Q & (niet echt een) A Sven Gatz weigert ‘om juridische redenen’  Opnieuw voorleggen Gisteren stelde mediacommissielid Karin Brouwers (CD&V) nog maar eens een vraag om uitleg aan minister...
Het Avondblad van 20 februari (video) Er was vandaag ook een 'Ochtendblad'. Dat kan u hier lezen. Met vele kussen (?) van Ruth en Ayco Radio 1 neemt op 28 februari afscheid, wegens verplicht met pensioen, van ...
Het Avondblad van 18 februari (video) En de winnaar is... Deze ochtend was het behoorlijk druk en vooral heel spannend in de studio van NRJ. In het programma van Michael en Kim (06:00-09:00 uur) streden immers de d...
Het Avondblad van 16 februari (video) Zeg het met Mooye bloemen Ook bij radio MooyZo, in de regio Pajottenland en Dender, hadden ze de kalkoenen prima in de gaten gehouden. Op Valentijn trokken de medewerkers er op...
Het Avondblad van 13 februari (audio) Telenet zonder decoder Met een nieuwe formule zullen Telenet-klanten binnenkort tv kunnen kijken zonder decoder of afstandsbediening. De bundel YUGO is opgebouwd rond een smart...
Herstelbesluit: openbaar onderzoek moet opnieuw Malaise in radioland krijgt nieuw verlengstuk Het lijkt er sterk op dat een herstelbesluit voor het vernietigde frequentieplan opnieuw flinke vertraging zal oplopen. Het kab...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

5
Reageer op dit artikel

avatar
5 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
5 Personen die reageerden
patrick de smitFrankpeterwimFM guru Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
FM guru
Gast
FM guru

VBRO (Vrije Brugse Radio Omroep) wat heeft dit in godsnaam met een Vlaams netwerk te maken? In West Vlaanderen tot daar toe maar heel Vlaanderen? Wijzig tenminste de zendernaam.

wim
Gast
wim

ik denk dat vbro in antwerpen toch niet met 2500watt zit uit te zenden De oostkant van antwerpen
(mortsel ,borsbeek, deurne ) is het ontvangst zeer zwak en byna nul op sommige plaatsen ; als men langs autosnelweg naar brussel rydt dan is het tot parking rumst nog min of meer behoorlyk maar van daar na worden ze gestoord door bel rtl waver gestoord in mechelen is het singaal van bel rtl zelf beter dan vbro ( vroeger kwam fg tot peutie (parking) nog goed binnen

peter
Gast
peter

vbro zit zeker niet aan die 2500watt vermogen op dit moment

Frank
Gast
Frank

Kan ook zijn dat FG altijd met veel te hoog vermogen uitgezonden heeft, lijkt mij trouwens veel aannemelijker.

patrick de smit
Gast

luister al een aantal dagen naar vbro de nederlandstalige zender uit brugge zijn goed bezig mathieu de blauwe goeie ochtendstem weinig gepraat veel muziek spijtig dat deze netwerkradio nog geen zendmasten in gans vlaanderen heeft

Meer in Actueel
NPO Radio 2 is alleenheerser
De DAB+ -tentakels van de publieke omroep
Het Radioblad: woensdag 21 februari (video)
VRM: Klacht CJSM tegen TOPradio ongegrond
De Klara’s zijn er weer
Het Radioblad: dinsdag 20 februari (video)
Sluiten