fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Wallonië: toekomstig nieuwskanaal LN24 wil ook radio

In Brussel en Wallonië worden sinds enkele maanden ernstige plannen gesmeed om het onafhankelijk 24-uur nieuwskanaal LN24 op te richten, zowel via televisie als online en daar komen nu ook concrete radioplannen bij. De Franstalige versie van het economische weekblad Trends/Tendances bracht er afgelopen donderdag een reportage over.

Achter dit nieuwe media-initiatief gaat een trio schuil, bestaande uit Boris Portnoy, ervaren ondernemer en gewezen oprichter van Keynews (een productiehuis voor RTL-TVI), samen met Martin Buxant en Joan Condijts, beiden ex-journalisten van l’Echo. Ze haalden bij de oprichting, in oktober vorig jaar, 4,5 miljoen euro kapitaal op bij vier partners: Belfius Insurance, de vastgoedontwikkelaar Besix, Giles Daoust (CEO van Daoust en Title Media) en Ice-Patrimonial, een vennootschap van Ice Watch-CEO Jean-Pierre Lutgen. Om elk belangenconflict of vermoeden van invloed te weren is de redactionele onafhankelijkheid ingeschreven in het pact met aandeelhouders.

De redactie en studio’s, samen zo’n 700 m2 worden gebouwd in het ‘mediadistrict’ in Brussel, knal aan de overzijde van de kantoren van RTL Belgium. LN24 – waarbij LN staat voor Les News – is van plan ongeveer 30 mensen in dienst te nemen, onder wie een legertje ‘beeldreporters’. Bedoeling is dat die met minimale middelen – een iPhone en wat software om te editen – snel en eenvoudig reportages en interviews kunnen doorsturen. Het crossmediale project wil staan voor ‘toonaangevende politieke en economische informatie, evenals sport en cultuur, zeven dagen per week, 24 uur per dag en met de nadruk op een oplossingsgerichte journalistieke aanpak’. Het belangrijkste doelpubliek is 18-44 jaar.

Oorspronkelijk was het plan om het televisiekanaal nog voor de komende verkiezingen van 26 mei te lanceren, maar dat bleek te kort dag; de start is intussen uitgesteld tot 2 september. Voor de verkiezingen wordt enkel een voorlopige website gelanceerd. LN24 zal, in het kader van de nieuwe Waalse radio-erkenningsronde, ook een dossier indienen om in Wallonië en Brussel een eigen radio-erkenning te krijgen, zowel via FM als DAB+. Of dat zal lukken weten we pas midden juli als de Waalse radiofrequenties worden (her)verdeeld.

Volgens Condijts kwamen er liefst 250 sollicitaties binnen om beeldreporter te worden. Vijftien van hen krijgen een vast contract en een intensieve opleiding onder leiding van Buxant. De rest van de staf zijn technische en administratieve functies. Stéphane Rosenblatt, voormalig nummer 2 van RTL Belgium, werd aangetrokken als adviseur.

Het nieuwskanaal komt gratis op de kabel – de onderhandelingen met de operatoren zijn lopende – wat maakt dat in hoofdzaak volgens het reclamemodel zal worden gewerkt. Al hoopt men ook op inkomsten via de doorverkoop van content of de organisatie van evenementen waar de technische kennis of de journalistieke vaardigheden van het team van pas komen.

RTL Belgium onderzocht enkele jaren geleden al eens de mogelijkheid om een continu nieuwskanaal te lanceren. Toen bleek dat hiervoor een jaarlijks budget van 5 miljoen euro nodig was, werd deze oefening snel begraven. Volgens Portnoy werkt LN24 echter met een heel ander en veel goedkoper concept. LN24 slot voor de reclamewerving intussen een contract af met RMB, de reclameregie van de RTBF, waar ze wel lijken te geloven in de slaagkansen van het concept. Volgens Trends is er in de advertentiemarkt echter niet meteen veel enthousiasme voor het nieuwe project. Met het startkapitaal zou LN24 het naar eigen zeggen maximaal twee jaar kunnen uitzingen.

Faire vivre le débat démocratique, ça passe aussi par la radio. Le groupe LN24 est candidat à l’obtention d’une fréquence FM. #RadioLN24Le communiqué : http://bit.ly/CommuniquéLN24140219

Geplaatst door LN24 op Donderdag 14 februari 2019

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het Avondblad van 28 februari (audio)

M fm voor de klas Tijdens het project ‘ROP’, Reporter Op Pad, ging beroepsreporter, Guy Lees verder

Norkring lanceert DAB+ mux 5A/5D

Tomorrowland had het vorige week al min of meer verklapt en sinds 13 uur lijkt Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (5)

Cijfers uit Duitsland, een flink hoofdstuk Polen plus heel veel smalltalk RadioVisie brengt u wekelijks Lees verder

Dick is (nog steeds) radio-actief – 24 (video)

 Commerciële TV in Nederland In oktober 1953 ging de Nederlandse publieke televisie van start. Zonder Lees verder

Muziekquotum op komst in Italië?

In Vlaanderen kennen we het fenomeen maar al te goed… Met de regelmaat van de Lees verder

Het Avondblad van 27 februari (video)

Komt Apple Music naar de Google Home? Goed nieuws voor zij die een smart speaker Lees verder

Radio is betrouwbaarste nieuwsmedium

Ruim acht op de tien Vlamingen volgde in 2018 minstens één keer per week het Lees verder

Retro ‘Mi Amigo Top 50’ met Ferry Eden

Zaterdag aanstaande 2 maart, is via foutemuziekradio.nl de ‘Mi Amigo Top 50’ van 18 maart Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in pers, wallonië
Het Avondblad van 14 februari (video)

DAB+ in Wallonië: (nog) onbekend en onbemind

Luistercijfers Wallonië: Nostalgie een vol jaar op 1

Het Ochtendblad van 31 januari (video)

Het Avondblad van 30 januari (video)

Boekrecensie: Is anybody there? (video)

Sluiten