RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Wallonië: toekomstig nieuwskanaal LN24 wil ook radio

In Brussel en Wallonië worden sinds enkele maanden ernstige plannen gesmeed om het onafhankelijk 24-uur nieuwskanaal LN24 op te richten, zowel via televisie als online en daar komen nu ook concrete radioplannen bij. De Franstalige versie van het economische weekblad Trends/Tendances bracht er afgelopen donderdag een reportage over.

Achter dit nieuwe media-initiatief gaat een trio schuil, bestaande uit Boris Portnoy, ervaren ondernemer en gewezen oprichter van Keynews (een productiehuis voor RTL-TVI), samen met Martin Buxant en Joan Condijts, beiden ex-journalisten van l’Echo. Ze haalden bij de oprichting, in oktober vorig jaar, 4,5 miljoen euro kapitaal op bij vier partners: Belfius Insurance, de vastgoedontwikkelaar Besix, Giles Daoust (CEO van Daoust en Title Media) en Ice-Patrimonial, een vennootschap van Ice Watch-CEO Jean-Pierre Lutgen. Om elk belangenconflict of vermoeden van invloed te weren is de redactionele onafhankelijkheid ingeschreven in het pact met aandeelhouders.

De redactie en studio’s, samen zo’n 700 m2 worden gebouwd in het ‘mediadistrict’ in Brussel, knal aan de overzijde van de kantoren van RTL Belgium. LN24 – waarbij LN staat voor Les News – is van plan ongeveer 30 mensen in dienst te nemen, onder wie een legertje ‘beeldreporters’. Bedoeling is dat die met minimale middelen – een iPhone en wat software om te editen – snel en eenvoudig reportages en interviews kunnen doorsturen. Het crossmediale project wil staan voor ‘toonaangevende politieke en economische informatie, evenals sport en cultuur, zeven dagen per week, 24 uur per dag en met de nadruk op een oplossingsgerichte journalistieke aanpak’. Het belangrijkste doelpubliek is 18-44 jaar.

Oorspronkelijk was het plan om het televisiekanaal nog voor de komende verkiezingen van 26 mei te lanceren, maar dat bleek te kort dag; de start is intussen uitgesteld tot 2 september. Voor de verkiezingen wordt enkel een voorlopige website gelanceerd. LN24 zal, in het kader van de nieuwe Waalse radio-erkenningsronde, ook een dossier indienen om in Wallonië en Brussel een eigen radio-erkenning te krijgen, zowel via FM als DAB+. Of dat zal lukken weten we pas midden juli als de Waalse radiofrequenties worden (her)verdeeld.

Volgens Condijts kwamen er liefst 250 sollicitaties binnen om beeldreporter te worden. Vijftien van hen krijgen een vast contract en een intensieve opleiding onder leiding van Buxant. De rest van de staf zijn technische en administratieve functies. Stéphane Rosenblatt, voormalig nummer 2 van RTL Belgium, werd aangetrokken als adviseur.

Het nieuwskanaal komt gratis op de kabel – de onderhandelingen met de operatoren zijn lopende – wat maakt dat in hoofdzaak volgens het reclamemodel zal worden gewerkt. Al hoopt men ook op inkomsten via de doorverkoop van content of de organisatie van evenementen waar de technische kennis of de journalistieke vaardigheden van het team van pas komen.

RTL Belgium onderzocht enkele jaren geleden al eens de mogelijkheid om een continu nieuwskanaal te lanceren. Toen bleek dat hiervoor een jaarlijks budget van 5 miljoen euro nodig was, werd deze oefening snel begraven. Volgens Portnoy werkt LN24 echter met een heel ander en veel goedkoper concept. LN24 slot voor de reclamewerving intussen een contract af met RMB, de reclameregie van de RTBF, waar ze wel lijken te geloven in de slaagkansen van het concept. Volgens Trends is er in de advertentiemarkt echter niet meteen veel enthousiasme voor het nieuwe project. Met het startkapitaal zou LN24 het naar eigen zeggen maximaal twee jaar kunnen uitzingen.

https://www.facebook.com/LN24LesNews24/posts/2295526324035176

Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1381: Vlaamse erkenningen, Waalse Nostalgie en een modetip

• Landelijke FM-erkenningen: Deloitte adviseerde minister Dalle • Waalse Nostalgie beloont de telewerkers • Julie Lees verder

Blad 1378: Spotify, Bel RTL, Radio Liberty

• Spotify: quotering voor podcasts • BEL RTL doet er nog een half dozijn webstreams Lees verder

Blad 1370: RTBF, M fm, NPO Sterren NL (audio)

• Factcheck: RTBF gaat FM-zenders nog niet uitzetten • M fm brengt Carnaval Zottegem (opnieuw) Lees verder

Blad 1369: Waver, StuBru, MNM, Radio 2

• RTBF wil zonnepanelenpark in zenderpark Waver • Beweging in de avondprogramma’s bij StuBru en Lees verder

Wallonië: BX1+ krijgt regionaal plekje op DAB+

De Brusselse gesubsidieerde internetradio BX1+, het radiozusje van de Brusselse regionale tv-zender BX1, krijgt een Lees verder

Blad 1358: Deevo, VivaCité, Patrick Kicken (video)

• Het F-woord op de (Canadese) radio zeggen, zo doe je dat • Sanctie voor Lees verder

Viva For Life haalt 7.512.346 euro op

Vermits de schrijnende kinderarmoede, extra gevoed door COVID-19 en de stijgende energieprijzen voor sociale en Lees verder

Blad 1357: Radio Roem, RTBF, StuBru (video)

• Radio ROEM in het teken van De Warmste Week • Alle RTBF-radiostations met eenzelfde Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x