RadioVisie

  • .
    .

Wallonië: tevreden CSA in jaarverslag 2019

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA), de mediaregulator van de Federatie Wallonië-Brussel, publiceerde zijn jaarverslag van 2019.

De CSA behandelde vorig jaar 285 klachten, een daling met 75 klachten ten opzichte van 2018. Televisie is goed voor 75 procent van de klachten (57 procent in 2018), 12 procent van de klachten gingen over radio (27 procent in 2018) en 6 procent ging over online content op het internet en op de sociale netwerken (11 procent in 2018).

Bij de radioklachten ging de helft over de RTBF (zie grafiekje). Opmerkelijk hier is de 28,5 procent voor Bel RTL, maar volgens de CSA moet dat in perspectief worden geplaatst. “Er waren 36 klachten die betrekking hadden op hetzelfde nieuwsbericht. Er zijn dus geen significante meervoudige klachten over Bel RTL”, aldus de CSA.

Globaal is Karim Ibourki, voorzitter van de CSA, tevreden over de situatie in het Waalse medialandschap: “De media respecteren hun verplichtingen steeds beter. Het is een constante die we vaststellen in de verschillende sectorale beoordelingen. Dat uit zich ook in een vermindering van het aantal klachten gericht aan de CSA, met name tijdens de verkiezingen. De huidige corona-lockdown lijkt die afname trouwens te bevestigen. We hadden een toename van klachten kunnen zien, maar het tegendeel is waar.”

DAB+

Voor de radiosector in de Federatie Wallonië-Brussel zal 2019 worden gekenmerkt door de lancering van DAB+. Sinds 4 november 2019 zijn er maar liefst 25 radio’s beschikbaar op DAB+, waaronder 10 puur digitale diensten. Alle netwerkuitgevers kwamen overeen de RTBF aan te wijzen als operator, een aanwijzing die het ‘Collège d’autorisation et de controle’ onmiddellijk bekrachtigde.

Het DAB+-radio-aanbod zal in de loop van 2020 evolueren met de geleidelijke lancering van lokale pakketten die door onafhankelijke operatoren zullen worden geïmplementeerd. Onafhankelijke radiostations zullen een grotere geografische dekking hebben waardoor ze een breder publiek kunnen bereiken. In sommige regio’s zullen luisteraars een soms aanzienlijke toename zien van het aantal beschikbare diensten vaststellen op hun digitale ontvanger.

Frequentieplan

De erkenningsprocedure, die in januari werd gelanceerd, had tot doel de overgrote meerderheid van de FM-frequenties weer toe te wijzen en opende voor het eerst de toegang tot het recht om digitale radiofrequenties via DAB+ te gebruiken. Er werden in totaal 126 aanvragen ontvangen, waarvan er 123 dossiers ontvankelijk werden verklaard.

Het ‘Collège d’autorisation et de controle’ rondde zijn werkzaamheden af op 11 juli 2019 met de erkenning van 72 onafhankelijke FM-radio’s, 4 gemengde provinciale netwerken (FM en DAB+) en 6 gemengde gemeenschaps- en stedelijke netwerken (FM en DAB+). Door de komst van DAB + konden meer radio’s worden goedgekeurd, veel kandidaten hadden zich zowel aangemeld voor FM als DAB+. 75 onafhankelijke stations kregen rechten om te opereren binnen een lokale ​​multiplex en 4 exclusieve DAB+-netwerken (één DAB+-netwerk is in dit stadium nog niet toegewezen).

Tegen de beslissingen van het Collège zijn vier beroepsprocedures ingesteld bij de Raad van State. Voorts werd op 12 augustus 2019 in het Belgisch Staatsblad een nieuwe gedeeltelijke aanbesteding gepubliceerd, die tot doel had de uitzendmachtigingen voor 5 FM-frequenties voor onafhankelijke uitgevers in Wallonië te verlengen. Op 29 november 2019, bij het sluiten van de aanbesteding, werden in totaal 8 aanvraagdossiers ontvangen. Zeven van deze dossiers werden op 19 december 2019 als ontvankelijk beschouwd. De toewijzing is momenteel nog niet gebeurd.

Het integrale jaarverslag van 2019 van de CSA kun je hier downloaden.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Wallonië: lokale radio’s slaken digitale noodkreet

Radio Z, een federatie van 46 onafhankelijke radiostations in de Federatie Wallonië-Brussel, lanceerde donderdag de Lees verder

‘Selfop-tafel’ Hilversum III in ere hersteld

Hulde, de eerste mono-tafel van Hilversum III, die jaren in de kelders stond bij het Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: (proef)kogel is door de kerk

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle heeft dinsdagnamiddag in een zoom-meeting met de Vlaamse lokale Lees verder

DAB+ in Duitsland: de toestand per deelstaat

In Duitsland is het DAB+-landschap nog heel divers. Naast de twee grote Bundesmuxen heeft elke Lees verder

40 Rock Radio voor 40+ luisteraars

Paul Weijenberg, de voormalige eigenaar van de Desmet Studio’s in Amsterdam, heeft het online kanaal Lees verder

Analyse: Studio 100 aast op het vel van Nostalgie

De Vlaamse kranten deden gisteren allemaal hun rondje in de erkenningsprocedure voor de drie landelijke Lees verder

Vier dossiers strijden om drie commerciële FM-pakketten

De strijd om de drie landelijke commerciële FM-pakketten zal uiteindelijk worden beslecht met slechts vier Lees verder

Studio 100 komt piepen op de radio: 100 Crooners op DAB+

Het lijkt er op dat Studio 100 stilaan boven water komt met zijn radioplannen. Op Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx