RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Wallonië: RTBF stapt over naar DVB-T2 in maart 2023

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De RTBF zal in maart 2023 overschakelen van DVB-T naar DVB-T2. Dat gebeurt in combinatie met de wijziging van kanaal 56 naar kanaal 42. Hoewel de RTBF ‘nadenkt’ over het op termijn uitschakelen van digitale televisie via de ether, is daar de komende vijf jaar nog zeker geen sprake van.

De RTBF is in feite al meerdere jaren bezig met de omschakeling van de vrij te ontvangen uitzendingen via DVB-T naar DVB-T2. De omroep zal hierbij het videocompressieformaat HEVC (H.265) toepassen.

Tot 2013 gebruikte de RTBF in Franstalig België voor de uitzendingen in DVB-T de kanalen 56, 57 en 45, afhankelijk van de regio. Daarna werd het kanaal 56 de frequentie voor heel Wallonië en Brussel. Maar de omroep weet intussen al sinds 2017 dat het uitzenden via kanaal 56 een aflopende zaak is. België moet immers de Europese verplichting van 17 mei 2017 – het ‘tweede digitale dividend’ – nakomen. Daarbij wordt de 700 MHz-band (694-790 MHz) – waarin het kanaal 56 zich bevindt – gereserveerd voor 5G. De einddatum was 30 juni 2020, hoewel afwijkingen mogelijk waren.

De RTBF schreef in dat verband in 2019 een overheidsopdracht uit om het volledige DVB-T-zenderpark te vernieuwen. Dat gebeurde meteen ook in functie van het overschakelen naar DVB-T2, inclusief een nieuwe multiplexer en de vervanging van vier antennes, omdat die niet compatibel waren met het toekomstige kanaal 42. De te vervangen antennes waren Froidmont (Tournai), Mont-Sainte-Geneviève (Anderlues), Rivière (Profondeville) en Vlessart (Léglise). Twee van de vier werden intussen al aangepast.

Maar toen kwam de pandemie en waar de RTBF hoopte om de volledige vernieuwingsoperatie te kunnen afronden in juli 2020, werd die deadline al snel opgeschoven naar ‘het voorjaar van 2021’. Ook de moeilijke federale regeringsvorming na de verkiezingen van 2019 gooide om een aantal administratieve redenen roet in het eten. In oktober 2020 zag de RTBF zich zelfs genoodzaakt om in de provincie Luxemburg te verhuizen naar kanaal 55 om geen storingen te veroorzaken met de (proef)start van 5G in enkele aangrenzende Duitse regio’s.

Na het eerste uitstel volgden nog verschillende uitstellen, die niet altijd gecommuniceerd werden. Intussen staat de startdatum van DVB-T2 op kanaal 42 definitief vast op maart 2023. Vanaf dan zullen de 3 tv-zenders van de RTBF in HD worden aangeboden. Over de andere inhoud van de multiplex “zijn besprekingen gaande”. Op dit moment maakt ook EuroNews gebruik van de ‘free to air’ DVB-T van de RTBF.

Langer uitstellen dan maart 2023 zal sowieso niet meer kunnen, want intussen heeft het BIPT de veiling van de 700 MHz band – als onderdeel van het 5G-spectrum – al volledig afgerond.

Hoezo, uitdoven?

Maar hoe zit dat dan met de geruchten, die al sinds eind vorig jaar hardnekkig circuleren, dat de RTBF de digitale tv-uitzendingen tegen 2027 wil laten uitdoven? Een aantal online-berichten worden daarbij steevast al bron aangewezen. In feite waren die enkel gebaseerd op (beperkte) informatie uit een artikel in Le Soir op 21 december 2021.

De krant had toen de RTBF-visienota ‘Vision 2023-2027’ – een document dat enkel voor intern gebruik is – kunnen inkijken en die bevat denkpistes over het uitdoven van DVB-T en FM. Dat de omroep ‘nadenkt’ over dergelijke uitdoofscenario’s is op zich niet abnormaal, dat gebeurt bij elke omroep in elk land. Al erkent de Waalse omroep tegelijk het enorme belang van uitzendingen via de ether, voor radio én televisie, zeker na de desastreuze overstromingen in Wallonië in juli 2021 toen ook telefonie, kabel en internet zwaar verstoord raakten.

Intussen legt de regering van de Federatie Wallonië-Brussel, weliswaar met de nodige vertraging, de laatste hand aan het beheerscontract 2023-2027 met de RTBF. Het Parlement van de Federatie Wallonië-Brussel keurde vorige week het advies hierover goed. Van het uitdoven van DVB-T(2) is in dat ontwerp totaal geen sprake. Meer nog: het stipuleert letterlijk dat “de DVB-T2-uitzendingen van de RTBF zeer effectief zullen zijn”.

Conclusie: het is dus vrij zeker dat de RTBF-televisie nog tot minstens eind 2027 blijft uitzenden via de digitale ether, zij het dan vanaf maart 2023 in DVB-T2. Over de verdere toekomst kun je vandaag onmogelijk speculeren. Het is immers algemeen bekend dat de EBU, de Europese lobby van omroepen, al enkele jaren een bikkelharde strijd levert tegen de Europese lobby van telecomoperatoren omdat die laatste graag ook de 600 MHz-band – waar het kanaal 42 zich bevindt – wil inpalmen voor mobiel gebruik. Het verdict hierover valt in principe in 2023.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Brussel: RTBF gaat lokale (Franstalige) DAB+ exploiteren

Er is eindelijk een doorbraak geforceerd in de al bijna drie jaar aanslepende kwestie rond Lees verder

RTBF start ‘nieuwsradio’ voor Oekraïense vluchtelingen

RTBF Ukraine - Україна, zoals het station zal heten, komt op DAB+ in de plaats Lees verder

Telecomwereld aast steeds meer op televisiebanden

De Vlaamse Regering heeft vrijdag principieel beslist om de televisiekanalen 49, 53 en 59 (in Lees verder

Blad 1645: Turkuaz FM, Proximus, Obsolete Sounds

• Wallonië: erkenningsprocedure voor eenzame lokale frequentie • Ook Proximus trekt stekker uit 3G • Lees verder

Wallonië: nieuw beheerscontract RTBF in laatste rechte lijn

De regering van de Federatie Wallonië-Brussel beslist volgende maand over het nieuwe (vijfjaarlijkse) beheerscontract met Lees verder

Blad 1634: WorldDAB, DAB+ in UK en Wallonië (video)

• WorldDAB Summit 2022 morgen in Londen • UK: Al 148 lokale radio's via kleinschalige Lees verder

Wallonië: het beste van NRJ nu op het digitale platform van RTBF

De samenwerking mag niet zo verbazen want reclameregie RMB is in beide gevallen de commerciële Lees verder

Blad 1631: Radio Kamiel, Radio 1, Tipik (audio)

• Ook Radio Kamiel is er aan begonnen • Radio 1 sessies maken comeback • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Eb
Eb
26 juli 2022 - 02:29 02:29

Het is inderdaad bedroevend/schandalig dat de VRT niet FTA is in eigen regio via DVB-T. Er zijn (EU)landen met minder inwoners die via SAT een alternatief hebben. Hier steekt men zich weg achter besparingen, maar telkens die opgelegd worden, heeft de VRT wel een nieuw jingle pakket voor radio en/of TV. Over de verloning van de (al dan niet pseudo-) vedetten heb ik het dan nog niet. Onlangs zijn de reclame blokken bij oa Radio 2 aangepast: men kan er nu nog méér reclame inpersen. Wat betreft R2 WV zat deze al bomvol: het is er echt niet niet op verbeterd. Concurrentie vervalsing ten top!!
En voor er iemand over valt: ja, R2 heeft wel degelijk een reden om te ontkoppelen, maar dat ze het wat deftig houden qua reclame: ’t is nu nog slechter dan een commerciële radio (die het enkel van reclame moet hebben, geen overheidssteun).

Marc
Marc
25 juli 2022 - 23:29 23:29

Wat is daar nu niet komiek aan: Je kunt beleggen op telecom, en de wetgever zal je mooi belonen met een wet die “digitaal dividend” noemt. Als je met deze lichte vorm van corruptie geen pensioen kunt krijgen, weet ik het ook niet meer! Digitaal dividend? Tweede digitaal dividend!

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
25 juli 2022 - 17:13 17:13

De RTBF zorgt tenminste dat hun (eigen) kijkers gratis en voor niks en dus zonder enig abonnement kunnen kijken (digitaal en in HD) naar hun eigen ‘Waalse nationale zender’!
In Vlaanderen is men verplicht om een of ander abonnement te nemen bij een provider wil men naar zijn eigen nationale zender kijken. Men betaald dus 2x…eenmaal via de belastingen (kijk- en luistergeld is dus niet afgeschaft zoals men zou denken) en eenmaal via een provider. Tja…moet de RTBF niet besparen? Jawel dus, maar blijkbaar op een heel andere manier.

Lionel3200
Lionel3200
25 juli 2022 - 16:01 16:01

De RTBF-mast van Doornik ligt in deelgemeente Froyennes.

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx