RadioVisie

  • .
    .

Wallonië: Ricky Fox (64) overleden (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Triest nieuws: zaterdag 1 mei overleed oud-radiopresentator Ricky Fox, zo heeft een familielid zondag bevestigd. Zijn naam doet ongetwijfeld nog steeds een belletje rinkelen bij de oudere generatie luisteraars die aan het einde van de vorige eeuw de opmars van de vrije radio beleefden. Het boegbeeld van Radio Contact, dat niet enkel in Wallonië maar ook in Vlaanderen geliefd was, overleed op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Ricky Fox werd geboren op 2 maart 1957 in Ukkel. Zijn echte naam was Patrick Guzzi. Hij belandde in maart 1980 bij het radioproject van Francis Lemaire, Pierre Houtmans, Freddy Neyts (de echtgenote van de toenmalige PVV-politica Annemie Neyts) en Catherine Servaes. Het werd vrij snel duidelijk dat men, in tegenstelling tot de meeste vrije radio-initiatieven op FM, de zaken grondig aanpakte.

Ricky Fox (links) hier samen met Luk De Groot bij het prille begin van Contact in 1980.
Een radiospotje ingelezen door Ricky Fox

Met de toevoeging van enkele Nederlandstalige dj’s die kwamen overgewaaid van Radio Plus en van Radio Huguette, groeide het in-stereo-uitzendende station uit tot een fenomeen. Fox werd er al heel snel dé ster, dankzij zijn middagprogramma (12-14 uur). Door dit succes nam hij in 1981 zijn eerste single op: ‘Le petit poucet’, met op de B-kant: ‘Le Bateau Pirate’.

Programma’s als ‘Vitamine C’ en ‘Vol de Nuit’ lokten duizenden fans. Tot grote ergernis van verschillende concurrenten die geen enkele kans onbenut lieten om het duidelijk liberale alternatief voor de publieke omroep RTBF te boycotten. De blauwe dolfijn trotseerde al deze obstakels. Ricky Fox gebruikte vanaf 1983 tot 1988 zijn ervaring om als programmaleider het station naar ongeziene hoogtes te tillen. Dat de luistercijfers van toen 500.000 fans lieten optekenen, verbaasde niemand.

Ricky Fox werd ook een bekende tv-persoonlijkheid toen de RTBF hem aanwierf om ‘Chansons à la Carte’ te presenteren. De radio bleef echter zijn grote liefde. In 1988 begon een nieuw hoofdstuk als presentator van verschillende avondvullende shows, als medewerker aan diverse publiciteitsagentschappen en bij het van origine Franse RFM, dat voorzichtig in Wallonië een netwerk had opgericht. 

De lokroep voor een terugkeer naar Radio Contact+, dat in 2001 op 104.3 FM voor de wijde Brusselse omgeving werd ingezet om de buitenlandse ambities van Skyrock te blokkeren, haalde de bovenhand. In 2005 ontwikkelde hij voor Contact “La Radio Chantante” en maakte, samen met de populaire Coco van Babbelghem, regelmatig programma’s, die zelfs tot in de hoogste lokale politieke kringen werden gewaardeerd. Een jaar later ontsloeg de Contactgroep hem, om hem vervolgens een maand later, onder druk van de luisteraars, toch weer terug te halen.

De toenemende onzekerheid over het behalen van een licentie betekende in 2007 het einde van een rijk gevulde carrière. Sindsdien werd van deze sympathieke mediafiguur weinig tot niets meer vernomen. Hij woonde een tijdje in Thailand, maar keerde nadien toch terug naar ons land. De laatste jaren woonde hij in Strombeek-Bever (Grimbergen). (FVM)

Nouvelle Vie Nouvelle Chance [LIVE 1982]

Patricia Lavila dans "Chansons a la carte" Nouvelle vie nouvelle chance ! [ 17-01-1982 ]En remerciement a Jerome Lorenzo et Dennis Costa pour cette vidéo Belge !Liens Youtube : https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=zMcFWMjkBvA

Posted by Patricia Lavila – Officiel on Saturday, May 20, 2017

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
3 mei 2021 - 13:02 13:02

RIP makker, jij was één van de beste Franstalige presentatoren van Radio Contact ooit, zeker in de jaren 80 !

Radiodog
Radiodog
3 mei 2021 - 12:00 12:00

RIP… Grote meneer, grand monsieur….
Doet me terugdenken aan begin jaren 80 toen je voor de grote professionele stations toch wel wat naar Brussel moest kijken

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx