RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Wallonië: regionale DAB+ wacht op minister

De Waalse krant La Dernière Heure vroeg zich af, naar aanleiding van de Week van de Digitale Radio die ook simultaan in Wallonië loopt, hoe ver het staat met de al vorig jaar aangekondigde regionale DAB+ muxen in het zuiden van ons land. Zelf brachten we hierover de voorbije maanden al enkele korte berichten.

Het is overigens – als we goed hebben opgelet – nog maar de eerste maal dat een Waalse krant aandacht besteed aan de regionale DAB+ in Wallonië. Een diepgravend stuk kun je het evenwel niet noemen. De krant sprak enkel met Philippe Henry, voorzitter van de vzw RDM (Ramdam Musique), een van de 15 stations die zouden moeten starten op de regionale mux Mons-Charleroi-La Louvière (11B).

“Aanvankelijk moesten de 15 radio’s voor de regio’s Charleroi, La Louvière en Mons het eens worden over dezelfde operator. We hebben een gemeenschappelijke vzw opgericht die operator wordt. Nu moeten we wachten om te zien of de mediaminister ons de bedragen zal uitkeren die waren beloofd om de infrastructuur te financieren”, zegt Henry.

Het gaat om een bedrag van 90.000 euro. Momenteel hebben de betrokken onafhankelijke radiostations nog geen reactie ontvangen van hun minister. Al schrijft de krant er wel niet bij dat de aanvraag pas redelijk recent (oktober) werd ingediend.

De landelijke radio’s kregen al een budget van ongeveer 500.000 euro om in de kranten en op televisie reclame te maken voor hun aanwezigheid op DAB+. Henry vindt dat discriminerend. “Je moet weten dat de nationale radio’s momenteel gehost worden door de DAB+ van de RTBF. Dat wil zeggen dat ons land vandaag de voorkeur geeft aan buitenlandse radio’s.” Henry doelt hier op het feit dat het grootste deel van de landelijke private radio’s in Wallonië wordt aangestuurd vanuit Frankrijk of Luxemburg.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
20 november 2020 - 17:34 17:34

Als de minister voor de 15 muxen in Wallonie 90.000 euro veil heeft, dan verdwijnt die 500.000 euro reclamegeld in het niets … Waarmee nog maar s is bewezen: radiomilieus en jaloezie: “zie je gie jaloes op mien geld op rtl – ngroup – bertelsmann”?

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx