RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Wallonië: radioglorie S.I.S. werkt aan een comeback

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Franstalig Brussel wordt achter de schermen hard gewerkt aan de comeback – na ruim 30 jaar – van een oude bekende: S.I.S. De motor achter het initiatief is de toenmalige SIS-oprichter en radiopionier Michel Brunelli, alias ‘Lucifer’. De officiële start is gepland op 17 januari 2021 om 13 uur.

Het in 1980 opgerichte SIS – wat destijds stond voor Station Independent Satellite – verdween in 1988 in de Belgische radio-analen. Maar het station liet wel een stempel na in het Waalse radiolandschap, dankzij namen als Daniel Weekers, Stéphane Rosenblatt, Jean-Jacques Deleeuw en Claude Moniquet, die allemaal hun eerste radiostapjes zetten bij SIS. Ook oprichter Brunelli bleef actief bij onder meer TOP FM, Nostalgie en recenter BXFM.

“SIS werd destijds geboren uit een groep van mensen die al samenwerkten in de muziek- en evenementensector. We zijn altijd in contact gebleven, ook al ging ieder van ons sindsdien verder op zijn eigen terrein”, liet Michel Brunelli optekenen in Le Soir. “Daarom dachten we: laat ons dit radiostation, dat een geest had, een toon die de mensen waardeerden omdat het geen strikt format was, opnieuw doen. Tegenwoordig hebben de radiostations allemaal een zeer rigide structuur en zijn ze vaak niet meer in staat om te innoveren, om echt met mensen te praten, om meer artistiek en minder technocratisch te zijn.”

De comeback wordt echter geen nostalgisch radioproject. “We gaan ons niet opsluiten in de jaren tachtig. We zullen transgenerationeel zijn, van vintage tot modern. Een geest heeft geen leeftijd. Ons verlangen om te ontdekken is niet aangetast. SIS in 2020 zal klinken alsof we nooit zijn gestopt”, aldus Brunelli. Zelfs zijn nog maar 13-jarige zoon zal meedoen.

Het SIS van 2021 wil een “360° multimediaplatform” worden, met een website en stream, een YouTube-kanaal, een Facebook-pagina, een podcast en een mobiele app. “Vandaag de dag is geluid niet meer genoeg. We investeerden evenveel middelen in de beeldstudio als in de geluidsstudio, met camera’s en greenkeys voor het filmen van akoestische sessies, interviews op groot formaat of het organiseren van Zoom-sessies met artiesten in het buitenland.”

Op FM zal SIS voorlopig echter niet te horen zijn, maar Brunelli maakt er geen geheim van dat hij de ambitie heeft om volgend jaar een gooi te doen naar de Brusselse frequentie 104.3 mHz. Die is nu nog van BXFM, maar die licentie loopt af op 30 januari 2022. Het is de verwachting dat de CSA, de Waalse mediaregulator, in de loop van 2021 een nieuwe erkenningsronde zal opstarten voor deze en nog een handvol andere Waalse frequenties.

Voorts wil SIS een gooi doen naar het resterende 18de plekje op de Brusselse regionale DAB+, al blijft het voorlopig nog steeds wachten op de start van die mux. In de tussentijd sluit Brunelli niet uit dat SIS-programma’s zullen opduiken op regionale radiozenders die niet verplicht zijn om 100 procent eigen programma’s te verzorgen.

“SIS is een merk”, benadrukt de oprichter. Het project heeft een financieel plan voor een jaar, zonder reclame. Afgaand op de wachtpagina op de website hoort daar ook een crowdfunding bij. “Geld is altijd een gevolg geweest van wat we deden en niet het uitgangspunt, anders hadden we het niet gedaan.”


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
14 december 2020 - 17:07 17:07

Waar is de tijd, was één van de beste Brusselse radio’s uit de jaren 80, toen ging ik nogal wat platen kopen bij “Ginger Joe”, die in die jaren een kleine platenwinkel had in de buurt van de Brusselse beurs…….
Weet er iemand, wat er inmiddels van hem is geworden ??

Geert
Geert
14 december 2020 - 20:37 20:37
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

Idd Claude en dat was een heel leuke radio en bijzonder krachtig in de Brusselse ether …heel wat Nostalgie komt terug – SIS radio Capitale – FM Brussel – Radio Plus – Radio 104 en Radio Huguette Internationaal en Radio Seven …Ik luisterde regelmatig naar SIS : ik denk Loufman Show , Stephane Show , enz…. gewoon het was leuk 🙂 dan vergeet ik nog Radio Fantastiek en Maeva Radio

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
15 december 2020 - 09:15 09:15
Antwoord aan  Geert

De meest populaire dj’s waren Ginger Joe en zijn vriend Lucifer en er was ook nog eentje die de naam droeg van Stéphane Shaw de rest waren meestal”residentdeejays” uit toenmalige Brusselse discotheken die de dienst uitmaakten.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx