fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Wallonië: Radio- en tv-reclame in ruil voor aandelen

Reclame maken op landelijke radio en tv en betalen in aandelen in je bedrijf. Dat is het concept dat in Wallonië intussen al drie jaar via de RTBF wordt vormgegeven door Belgian Media Ventures (BeMV) onder de noemer «Media for Equity».

Voor de RTBF was die formule, geïnspireerd op een succesvol Duits voorbeeld, niet altijd een onverdeeld succes. Zo heeft de Waalse openbare omroep recent haar aandelen in het crowdfundingplatform MyMicroInvest, aandelen die ze had via de BMV-constructie, voor een relatieve habbekrats (152.460 euro) verkocht aan Spreds, de opvolger van MyMicroInvest. 

Jonge kmo’s toegang geven tot mediacampagnes op de reclamekanalen van de RTBF (TV, radio en websites) in ruil voor een kapitaaldeelname. Dat is het principe achter «Media for Equity». Een startend bedrijf kan zo tegen een zeer voordelige prijs een mediacampagne voeren en miljoenen consumenten bereiken met een beperkte investering in cash. 

Floating time

Belgian Media Ventures startte in december 2014 als dochtermaatschappij van Régie Media Belge (RMB). RMB plant de advertentieruimtes in «floating time», dus na de planning van de klassieke adverteerders en in functie van de beschikbare ruimte en houdt daarbij zoveel mogelijk rekening met de wensen van de partner. Het initiatief richt zich tot bedrijven die nog niet als adverteerder aanwezig zijn in de portefeuille van RMB.

Jonge bedrijven die een deal aangingen met Belgian Media Ventures zagen direct het positieve effect van de radio/TV-campagne op hun activiteiten: hun verkoopcijfers kregen een boost, maal drie tot maal vier, net als hun naamsbekendheid.

Enkele merken die in Wallonië op deze manier de voorbije jaren bekendheid kregen zijn Acar’Up (anti-mijt producten), Reductin (voedingssupplementen), Localisy (platform van lokale winkels), Localimus (business lunch reserveringen), Mozzeno (leningen tussen particulieren) en June (platform van goedkope energieleveranciers). Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een overeenkomst met Trust-Up, dat beroepen en individuen met elkaar verbindt.

Zalando & Trivago

RMB haalde de mosterd enkele jaren geleden in Duitsland, waar het principe «Media for Equity» al tien jaar een enorm succes is. Het beleggingsmodel zelf kreeg trouwens al in de jaren ’90 vorm via het Zweedse Aggregate Media Funds. Meer dan 400 bedrijven in Europa profiteerden intussen al van Media for Equity om hun groei fors te versnellen.

Hedendaagse kleppers als Zalando, e-Darling en Trivago zijn enkele van de bekendste voorbeelden die het Media for Equity-model met succes toepasten. In 2015 overschreed de Media for Equity-markt in Duitsland 300 miljoen euro. In Frankrijk wordt deze markt voor dit jaar geschat op 160 miljoen euro.

Er bestaan in Europa momenteel twee beleggingsmodellen: directe investeringen geleid door mediabedrijven en een vergelijkbaar maar complexer model van Media for Equity-fondsen. In dit model verbinden verschillende mediabedrijven advertentieruimte aan een intermediairfonds. Deze zogenaamde crossmediale fondsen hebben als voordeel dat ze meerdere soorten media aan één snelgroeiend bedrijf kunnen leveren.

75 procent korting

Terug naar Wallonië: praktisch gaat het daar om een mediacampagne ter waarde van minstens 400.000 euro bruto met een korting van 75 procent, zodat men slechts 100.000 euro netto betaalt. Dit bedrag van 100.000 euro betaalt men voor een deel cash (30%, ofwel 30.000 euro) en voor een deel in kapitaal (70%, ofwel 70.000 euro, in de vorm van een minderheidsbelang in het kapitaal).

Bij de start wordt een waardebepaling van het bedrijf uitgevoerd om het percentage in kapitaal te bepalen. De aandeelhouder behoudt daarbij de mogelijkheid om zijn kapitaal na 5 jaar terug te hebben. De campagne mag worden gespreid over 2 jaar.

Tax Shelter

Nu Spreds, dat zo’n 40.000 vooral kleinere investeerders verbindt, mee de controle heeft over BeMV, wil het crowdfundingplatform de Media for Equity-formule promoten via de zopas gelanceerde «Belgian Media Ventures Tracer».

Als investeerder verzeker je je via die tracer van een plek in de volgende vijf start-ups die in aanmerking komen voor zo’n mediacampagne voor starters.

Een eerste voordeel voor de investeerder is alvast dat die 45 procent van het geïnvesteerde bedrag kan aftrekken van de belastingen via de zogenaamde Tax Shelter. Investeren kan vanaf 2.000 euro per bedrijf (maal vijf, want het gaat om een tracer met vijf starters).


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dossier
Van kabouter tot gigant

De dag dat België de radio uitvond

De dag dat België de radio uitvond (II)

De pre-historie van de hitparade

Hoe de radio het Witte Huis veroverde

Toen radio de muziek uitvond

Sluiten