Tijdens de lockdown nam in Franstalig België het online naar de radio luisteren, zowel naar de private stations als de openbare radio, toe met gemiddeld met 26 procent. Voor sommige kanalen bedroeg de toename zelfs 46 procent, zo blijkt uit cijfers van maRadio.be, de Franstalige tegenhanger van Digitale Radio Vlaanderen en medeaandeelhouder van de radioportal Radioplayer.be.
De studie vergeleek het gebruik van internetradio in de eerste maand van de (Belgische) lockdown (16 maart tot 12 april) met de maand ervoor (17 februari tot 15 maart). Jam, een in september 2019 gelanceerd RTBF-product voor jongvolwassenen, en Nostalgie+ registreerden een toename van 46 procent van het online-publiek.
Met 32 procent volgen Pure en Viva+, 31 procent voor La Première en Musiq’3, 26 procent voor Mint en Bel RTL, 25 procent voor Nostalgie, 24 procent voor Chérie FM en NRJ, en respectievelijk 23 en 22 procent voor Classic 21 en Radio Contact. Must FM en Maximum FM (17 procent) liggen onder de 20 pc, net als Vivacité, Tarmac en Fun Radio met respectievelijk 16, 15 en 14 procent.
“De lockdown versterkte het luisteren naar internetradio, wat voor veel Belgen een reflex is geworden. Het is bemoedigend voor digitale internetradio dat, naast DAB+, geleidelijk de plaats van FM inneemt”, zegt Eric Adelbrecht, algemeen directeur van maRadio.be. “Online naar de radio luisteren begint deel uit te maken van onze nieuwe gewoonten. Het is een evolutie die we in heel Europa zien.”
Maandag werd een nieuwe versie van Radioplayer.be gelanceerd, dat gratis toegang biedt tot “alle” Belgische radiostations. “De update van de app richtte zich op de ergonomie, voor een maximaal gebruikerscomfort. Het doel is dat iedereen op elk moment gemakkelijk toegang heeft tot zijn favoriete radiozender(s) én tot het herbeluisteren van duizenden radioprogramma’s”, aldus Adelbrecht.
Opmerkelijk is alvast dat er vanuit Vlaamse hoek hierover (nog) geen enkel persbericht kwam.
Vlaamse hoek? Gelukkig is er nog Wallonië daar is er nog tenminste radio. Mss kunnen de dikke Vlaamse radionekken eens naar de Walen afzakken en dan kijk ik graag naar een nieuwe versie van “Bienvenue chez les Ch’tis”