RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Wallonië: onafhankelijke radio’s vrezen corona-bloedbad

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Fédération RadioZ, dat een dertigtal onafhankelijke lokale en regionale Franstalige radio’s verenigt, publiceerde de resultaten van een ledenbevraging en slaat alarm over het voortbestaan van deze radio’s. Door de coronacrisis zullen sommige niet kunnen overleven, terwijl andere zich voornemen om DAB+ te laten voor wat het is.

“Covid-19 veroorzaakt ernstige moeilijkheden die de levensvatbaarheid van een zeer groot aantal onafhankelijke radio’s in gevaar brengt”, waarschuwt de Fédération RadioZ (waarbij de Z trouwens staat voor Zorro, een verwijzing naar de dagelijkse strijd die de onafhankelijke radio’s moeten voeren).

Het jaarinkomen van deze stations – dat varieert tussen 10.000 en 400.000 euro – is sterk afhankelijk van de verkoop van advertentieruimte, de organisatie van evenementen of de verkoop van lidmaatschapskaarten, activiteiten die onder druk staan vanwege de corona-lockdown. Sommige stations kunnen daarnaast rekenen op subsidies van gemeenten, provincies of universiteiten.

Volgens de Fédération RadioZ kampen de onafhankelijke radiostations met een terugval van hun inkomsten met 50 tot 80 procent. De ‘radios associatives’ – een reeks stations die een speciaal statuut genieten als community-radio – vrezen daarnaast voor de jaarlijkse subsidie ​​van ongeveer 20.000 euro die ze krijgen van de Federatie Wallonië-Brussel. Dat bedrag wordt uitgekeerd via het fonds FACR en wordt berekend op basis van een percentage van de advertentie-inkomsten van de RTBF en particuliere netwerken, die eveneens zwaar onder druk staan ​​door deze gezondheidscrisis.

De federatie verheugt zich wel in de aankondiging door de Waalse minister van Media die een ondersteuningsplan tot drie miljoen euro aankondigde om de media te steunen wiens levensvatbaarheid wordt bedreigd door Covid-19, maar ze vreest dat dit bedrag niet zal volstaan.

Ze vraagt ​​daarom dat de subsidies voor de ‘radios associatives’ minstens gelijk blijven, ongeacht de advertentie-inkomsten van de RTBF en particuliere netwerken. Voor niet-associatieve radio’s vraagt RadioZ de “garantie van een terugkerende jaarlijkse subsidie ​​van 10.000 euro (…) om hen in staat te stellen een deel van de basiskosten te dekken die essentieel zijn voor hun voortbestaan ​​en zo de diversiteit van het radiolandschap te garanderen”.

Start lokale DAB+ in gevaar

De federatie maakt zich ook zorgen over de toekomst van DAB+ in Wallonië. De invoering van deze nieuwe technologie brengt kosten met zich mee, die in deze tijd van crisis niet kunnen worden gedragen. 50 procent van de reagerende radio’s zegt dat ze het zich momenteel niet kunnen veroorloven om hun DAB+ te lanceren. 42 procent is wel van plan om te starten, maar houdt er rekening mee dat ze mogelijk een stap terug zullen moeten zetten als hun financiën hen niet langer in staat stellen de vaste kosten voor DAB+ te blijven dekken.

De Waalse overheid plant wel een subsidie ​​ voor de initiële investeringen, maar die is nog niet uitbetaald. RadioZ vraagt ​​ook ondersteuning voor de vaste jaarlijkse vergoedingen, “zodat onafhankelijke radiostations de noodzakelijke overgang naar DAB+ kunnen maken”.

“De Covid-19-crisis mag de opstart van DAB+ niet verder vertragen of niet beletten dat bepaalde radio’s kiezen voor DAB+ als de nieuwe standaard door de Federatie Wallonië-Brussel”, zegt Philippe Sala, woordvoerder van de Fédération RadioZ.

In Wallonië vertegenwoordigen de onafhankelijke radiostations ongeveer 12 procent van het radiopubliek.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Wallonië: DAB+ neemt veelbelovende start

In Wallonië scoort DAB+ “boven verwachting”, zo blijkt uit een nieuwe steekproef bij 1.500 mensen Lees verder

Franse Gemeenschap snelt media ter hulp

De regering van de Franse Gemeenschap keurde een ondersteuningsplan voor de media en journalisten goed Lees verder

RadioRand, vanaf zaterdag de ‘klank van het Pajottenland’

In het Pajottenland, de westkant van de Vlaamse Rand, gaat zaterdag 9 oktober de nieuwe Lees verder

DAB+ in Tsjechië: openbare omroep trekt de kar

In Tsjechië ondertekende president Miloš Zeman donderdag een wijziging van de elektronische communicatiewet. Die maakt Lees verder

Podcast: waarom klinkt radio zoals het klinkt?

In de eerste aflevering van de Nederlandse zevendelige NPO Radio 2-podcast 'Keihard De Beste' vindt Lees verder

Monaco: Lucien Allavena leeft voort op de zendersite Madone (video)

De historische zendersite van Radio Monte Carlo op de col de la Madone, in de Lees verder

BBC Radio 1 volgde Britse offshore radio op (audio & video)

Bazen bevreesd voor de komst van… vrouwelijke dj’s BBC Radio 1 en BBC Radio 2 Lees verder

Italië: Rehabilitatie wenkt voor historische Palazzina Marconi

Het Italiaanse Pisa is dan wel wereldberoemd voor zijn scheve toren, maar de stad krijgt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rudy Van Calster
Rudy Van Calster
12 mei 2020 - 00:27 00:27

In Wallonië vertegenwoordigen de onafhankelijke radiostations ongeveer 12 procent van het radiopubliek… En daarvan is maar een deeltje lid van fed Z.

Eddy van poppel
Eddy van poppel
11 mei 2020 - 13:55 13:55

jammer de de lokale radio niet op dab plus mogen ik bedoel de fm goud en fm goud plus en radio lrm ald dat kan graag snel

PVM
PVM
10 mei 2020 - 23:18 23:18

Hoe zou het trouwens zijn met de lokale radio’s hier in Vlaanderen? Kunnen zij het nog aan? Ik vrees dat ze ook veel publiciteit verloren hebben door de corona-crisis.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx