RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Wallonië: nieuw beheerscontract RTBF in laatste rechte lijn

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De regering van de Federatie Wallonië-Brussel beslist volgende maand over het nieuwe (vijfjaarlijkse) beheerscontract met de openbare omroep RTBF. In zijn weekendeditie bracht Le Soir een inkijk in het concept dat momenteel op tafel ligt.

Het nieuwe beheerscontract gaat in op 1 januari 2023. De ministerraad moet dus uiterlijk in december de politieke knopen doorhakken. Alle externe belanghebbenden in het media-ecosysteem – persuitgevers, onafhankelijke producenten, de culturele sector, audiovisuele concurrenten – deden al eerder hun duit in het zakje. Die meningen moesten worden afgewogen met de politieke visies, de eigen visie van de RTBF en die van de Franstalige mediawaakhond CSA.

Het kabinet van de minister van Media, Bénédicte Linard (Ecolo) en de RTBF bereikten al een akkoord en die tekst circuleert momenteel op de kabinetten van de partners in de meerderheid (MR en PS). Theoretisch kan die tekst dus nog wijzigen. Het nieuwe contract ondergaat alvast een flinke afslankkuur, van 98 naar 57 pagina’s. In de oude contracten stond veel overbodige en onverteerbare inhoud, wordt als reden gegeven. “Alles is herschreven in functie van de leesbaarheid.”

De andere nieuwigheid is de aanwezigheid van een zestigtal bindende en meetbare “indicatoren” waaraan de RTBF zal worden afgetoetst. Dat moet ook de controletaak van de CSA vereenvoudigen, naast het feit dat de RTBF zelf beter de geboekte vooruitgang zal kunnen meten en eventueel bijsturen.

Limieten op online teksten

Net als in het VRT-beheerscontract wordt ook bij de RTBF de geschreven content online aan banden gelegd, omdat de persuitgevers – die geld moeten verdienen met hun eigen artikels, als onderdeel van de digitale transformatie – dit beschouwen als concurrentievervalsing.

Het huidige beheerscontract stelt al limieten op vlak van geschreven content, maar volgens de uitgevers worden die met de voeten getreden. In het nieuwe contract komt er alvast een verbod op het plaatsen van advertenties in het “informatiegedeelte” van de RTBF-website. De regel dat 51 procent van de door de RTBF gepubliceerde artikels niet langer dan 1.500 tekens mag zijn, wordt herbevestigd. Daar komt bij dat 60 procent van de artikels (70 procent vanaf 2025) uiterlijk binnen de vijftien werkdagen een link naar een audiovisuele stream (video of podcast) moet bevatten.

Daarnaast worden de uitgevers gepaaid met de mogelijkheid om voor één miljoen euro per jaar promotieruimte voor hun digitale abonnementen op te nemen bij de RTBF.

Op vlak van reclame zijn er geen spectaculaire wijzigingen, al wordt het reclameplafond wel met 1,5 miljoen euro verlaagd. De RTBF zal ook geen advertenties meer mogen uitzenden voor fossiele brandstoffen. Op het online-platform Auvio (vergelijkbaar met VRT MAX) mag pre-rollreclame maximum één keer per sessie van 10 minuten. Bij live-televisie via online wordt pre-rollreclame verboden. Het voorstel van de CSA om pre-rollreclame te kunnen skippen na enkele seconden (zoals op YouTube) stootte op fel verzet van de RTBF en wordt niet weerhouden.

Meer muziek van vrouwen

Het budget dat de RTBF moet toewijzen aan onafhankelijke producenten zal op vijf jaar cumulatief stijgen met 32 miljoen euro. Voorts worden op tv de uitzendquota voor Europese en Franstalige werken verhoogd, net als de quota op de radio voor artiesten van de Federatie Wallonië-Brussel. De RTBF zal ook niet zomaar openbare tv-programma’s met weinig kijkers mogen ‘degraderen’ naar Auvio. De omroep zal dat telkens tegenover de CSA moeten verdedigen met een impactstudie.

Tot slot bevat het concept van beheerscontract nogal wat regeltjes die de RTBF tot ‘voorbeeld’ moeten maken op vlak van diversiteit en duurzaamheid. De vertegenwoordiging van vrouwen – zowel journalisten als geïnterviewden – in nieuwsprogramma’s moet 45 procent bedragen in 2025 en 50 procent in 2027.

Op de radio (uitgezonderd Classic 21, Musiq3 en Viva+) moet de RTBF vanaf 2025 minimaal 30 procent vrouwelijke artiesten uitzenden (muziek van bands telt niet mee). Ook moet de globale CO2-uitstoot tegen 2030 met 33 procent verminderen (ten opzichte van 2022).


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx