RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Wallonië: lokale radio’s slaken digitale noodkreet

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio Z, een federatie van 46 onafhankelijke radiostations in de Federatie Wallonië-Brussel, lanceerde donderdag de actie #JeVeuxMaRadioEnDABplus. Die heeft tot doel overheden bewust te maken van hun behoefte aan financiële, technische en logistieke ondersteuning om hun digitale transitie te realiseren.

De actie omvat onder meer een online-petitie (www.jeveuxmaradioendabplus.be). Ze vrezen dat meer dan de helft van de onafhankelijke radiostations in Wallonië en Brussel tegen 2030 zou kunnen verdwijnen. Vandaag zijn die onafhankelijke zenders samen goed voor bijna 2.000 medewerkers, freelancers en vrijwilligers en honderdduizenden luisteraars.

Zeer opmerkelijk hierbij is dat ook zowat alle Waalse ketenradio’s openlijk hun steun betuigen aan de actie (zie video onderaan). Dat doen ze door in een video het belang te beklemtonen van de lokale zenders, op te roepen om de petitie te tekenen en de overheid vragen om ook hen te steunen bij de digitale transitie.

“Iets meer dan helft van de radio’s draait met een budget van minder dan 20.000 euro per jaar”, zegt Nicolas Boulart, co-voorzitter van Radio Z. “In sommige regio’s zou het nodig zijn om de inkomsten te verdubbelen om de kosten voor DAB+ te kunnen dekken: elektriciteit, onderhoud en lijnverbindingen, verzekering, infrastructuurbeheer. De Federatie Wallonië-Brussel maakte een budget van één miljoen euro vrij om de basisuitrusting te kunnen kopen, maar de terugkerende kosten zijn erg belangrijk. Deze worden geschat tussen 360.000 en 600.000 euro voor alle onafhankelijke radiostations.”

Een riskante gok

Eenmaal de overstap naar DAB+ is gemaakt, is het onzeker of alles budgettair houdbaar zal blijven, stelt de radiovereniging. In Doornik en Luik durfden onafhankelijke radiostations al de sprong te wagen. Maar het uitstellen van de transitie leidt ook onverbiddelijk tot een verlies van langdurige luisteraars, aangezien het luistervolume in DAB+ al rond de 20 procent ligt, sinds de grote publieke en private spelers drie jaar geleden de overstap maakten.

De wens om koste wat het kost digitaal te gaan stuit ook op moeilijke toegangsvoorwaarden. “Bij FM heeft elk radiostation een eigen antenne”, aldus Boulart. “Met DAB+ moeten radio’s samenwerken als operatoren om het radiosignaal via dezelfde infrastructuur uit te zenden. Er is de regel dat 80 procent van de radiostations moet instemmen met het oprichten van een non-profitorganisatie om de uitzendingen te beheren. Van de 17 radio’s in Brussel zijn er 13 in plaats van 14 en dus hebben we geen DAB+”. Radio Z pleit daarom voor meer flexibiliteit in de regels om zich als DAB+-operator te kunnen profileren.

Een jaarlijkse steun

Radio Z wijst er op dat de Federatie Wallonië-Brussel jaarlijks 309 miljoen euro toestopt aan de RTBF en meer dan 10 miljoen euro aan de lokale televisie en de geschreven pers, terwijl het Fonds d’Aide à la Création Radiophonique (FACR) van de Federatie een veel lagere jaarlijkse subsidie ​​toekent (1,354 miljoen euro in 2021). Die subsidie fluctueert volgens de advertentie-inkomsten van de netwerken.

“De onafhankelijke radio’s vormen een rijkdom op vlak van diversiteit”, besluit Boulart. “We hebben gemeenschapsradio’s, geografische, associatieve of expressieradio’s en thematische radio’s. Nabijheid is ook een grote waarde. Cultureel ondersteunen de onafhankelijke radiostations nieuwe lokale artiesten veel meer dan de netwerken dat doen. Ze ontdekken en ontwikkelen talenten. De eerste radio die Stromae een kans gaf was een onafhankelijke radio”.

Overigens vragen de stations ook een optimalisatie van het Waalse DAB+-frequentieplan, omdat dit vandaag geen correcte dekking zou toestaan aan de onafhankelijke radiostations.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

‘Selfop-tafel’ Hilversum III in ere hersteld

Hulde, de eerste mono-tafel van Hilversum III, die jaren in de kelders stond bij het Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: (proef)kogel is door de kerk

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle heeft dinsdagnamiddag in een zoom-meeting met de Vlaamse lokale Lees verder

DAB+ in Duitsland: de toestand per deelstaat

In Duitsland is het DAB+-landschap nog heel divers. Naast de twee grote Bundesmuxen heeft elke Lees verder

40 Rock Radio voor 40+ luisteraars

Paul Weijenberg, de voormalige eigenaar van de Desmet Studio’s in Amsterdam, heeft het online kanaal Lees verder

Analyse: Studio 100 aast op het vel van Nostalgie

De Vlaamse kranten deden gisteren allemaal hun rondje in de erkenningsprocedure voor de drie landelijke Lees verder

Vier dossiers strijden om drie commerciële FM-pakketten

De strijd om de drie landelijke commerciële FM-pakketten zal uiteindelijk worden beslecht met slechts vier Lees verder

Studio 100 komt piepen op de radio: 100 Crooners op DAB+

Het lijkt er op dat Studio 100 stilaan boven water komt met zijn radioplannen. Op Lees verder

Bulgarije: hoe ambigu kun je zijn tegenover DAB+?

In Bulgarije houdt de telecomregulator CRC tot eind september een openbare raadpleging over de introductie Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx