RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
Heynen

Wallonië: komst van DAB+ zorgt voor spanning

CSA, dat is de Waalse tegenhanger van de VRM schat dat acht van de tweeënzeventig onafhankelijke radiostations zouden kunnen verdwijnen in het zuiden des lands. Veel heeft te maken met het gebruik van  de nieuwe technologie (DAB+) die niet in het voordeel van de lokale zenders is. De krant Le Soir heeft er een bericht over.

Het aantal onafhankelijke radiostations, lokale zenders met slechts één enkele frequentie en bedoeld voor een beperkte entiteit, dat in de Federatie Wallonië-Brussel in de ether is, bedraagt 72.  In 2009 waren dat er nog  87. En dat aantal zou opnieuw kleiner kunnen worden. Net die kleine projecten zorgen voor een pluralistisch radio-aanbod naast grote spelers als VivaCité, Bel RTL of Nostalgie.

DAB+ is duur

De toekomst van de kleinere zenders wordt bedreigt door de introductie van DAB+ die over enkele jaren de FM zal gaan vervangen. Lokale radiozenders willen niet verdwijnen, noch op kosten gejaagd worden. Er wordt hen evenwel een reddingsboei toegeworpen door de Federatie Wallonië-Brussel die toegezegd heeft financieel bij te springen. Het gaat om een bedrag van 10.000 euro per zender. De voorbije maanden werden diverse DAB+-testen uitgevoerd door TVV Sound, waarna duidelijk werd dat de materiële kosten zouden kunnen oplopen tot 40.000 euro. Eén van de komende dagen zal een rapport met alle details worden overhandigd aan de Waalse minister van Media Jean-Claude Marcourt (PS). 

In dichtbevolkte stedelijke gebieden kan een investering van 40.000 euro nog verantwoord worden door enerzijds de betere kwaliteit van het signaal, maar zeker omdat tot twaalf verschillende kanalen kunnen worden uitgezonden op één ‘ensemble’.  Omdat de prijs steeds dezelfde blijft, wordt het verhaal helemaal anders als het om nog slechts één enkel radiostation  gaat dat voor een veel kleiner publiek in de lucht is. Bovendien zijn er nog meer kosten; elektriciteit, huur voor locaties… Haalbaar als de factuur kan gedeeld worden door twaalf, heel moeilijk als je het alleen moet doen.

Nog meer problemen

Er doemen evenwel nog twee andere problemen op. Het CSA blijkt aanstalten te maken om het aantal beschikbare plaatsen voor dat soort lokale radio’s tot 65 te reduceren. En tot slot, mogelijk is dit nog het grootste euvel, er blijkt weinig belangstelling te zijn voor digitale radio bij alle actoren. Veel van de actuele lokale projecten zijn ontstaan uit de vrije radio-beweging van de jaren 80, van de vorige eeuw. Ze worden nog vaak geleid door dezelfde mensen, meestal op vrijwillige basis. Maar die generatie haakt stilaan af en er staan niet echt vervangers klaar bij de jeugd.

Guillaume Abgrall is één van de huidige younsters die voor het Brusselse project Radio Maritime werkt. Ook hij merkt op dat de overgang van FM naar DAB+ absoluut geen prioriteit is. “In plaats daarvan verdedigen we FM dat gratis beschikbaar is voor iedereen, zonder dat luisteraars moeten investeren in een nieuwe ontvanger. Bovendien zal DAB+ niet overal te beluisteren zijn, wat in strijd is met het principe van de lokale radio. We krijgen een instrument aangeboden dat niet in verhouding staat tot onze missie”.

“Eerlijk gezegd lijkt dit in de eerste plaats een technologie om het aanbod van particuliere radiostations te vergroten. Ook weet niet iedere luisteraar hoe hij via computer naar zijn favoriete radio kan luisteren. We willen het liefst experimenteren met één digitaal ‘ensemble’ voor alle vrije radiostations in Brussel. Misschien moeten we niet mee genomen worden in hetzelfde grote pakket van particuliere en publieke operatoren”.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
23 februari 2018 - 13:17 13:17

Je ziet dat DAB+ ondanks een capacteit van 56Mhz (175-230mhz) tegen 20 voor de FM (88-108mhz) al tekort schiet … Wat dan nog? Mocht er een gelijkenis zijn tussen het “merk” dab, en een ander merk waar je niet over mag klagen … (t zal wel de Kerk niet zijn, waarover je niet mag kalgen?).

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx