RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Wallonië: eerste drie lokale muxen in de startblokken

In Wallonië lijken nu toch, ruim anderhalf jaar na de erkenningen, de eerste lokale muxen klaar te geraken om in de ether te komen. Tijdens de Digital Radio Day, een digitale conferentie van maRadio.be die plaatsvond op 11 februari, werden alvast voor drie lokale muxen concrete plannen toegelicht.

Zoals het er nu naar uitziet zal de mux Hainaut Ouest (Henegouwen West, 12B) de race winnen om als eerste lokale Waalse mux in de ether te komen. Het is de bedoeling nog eind deze maand, uiterlijk begin maart te starten in Doornik, in principe de sterkste van de drie geplande zendersites. De overige twee zendersites komen in Comines (Komen) en Quevaucamps (Beloeil). Vijf lokale stations doen mee: Néo Radio, Radio Belœil, Radio Libellule, Radio Loisir Mouscron en Radio Qui Chifel. Met enige meeval is deze mux ook te ontvangen in de regio Ieper-Kortrijk

Voor de mux Luik (12B) wordt 1 april als officiële startdatum aangekondigd. Ook hier zou eerst enkel gestart worden via één zendersite. Het gaat om de pyloon Citadel die momenteel al door 48FM wordt gebruikt. De zendersites van Sprimont en Bassenge volgen pas later. Voor Bassenge zou het gaan om een site in Houtain-Saint-Siméon, waardoor wellicht ook delen in het zuiden van Limburg en Tongeren zullen kunnen meeluisteren.

Theoretisch zijn er voor de Luikse mux tien deelnemers: 48 FM, Div Radio, Equinoxe FM, Panach Radio (Lfm), Radio 4910, Radio Prima, Radio Hitalia, RCF Liège, ROA en Warm. Volgens onbevestigde berichten echter zouden Div Radio en/of Radio 4910 hebben afgehaakt om economische redenen.

De start van de MFN BW Ouest (Waals-Brabant West) is momenteel gepland voor de zomer, uiterlijk begin september. Hier gaat het om zenders in Braine-l’Alleud (7C), Nijvel (12C) en Tubize (9D), wat betekent dat in Vlaanderen ook ontvangst mogelijk zal zijn in het zuiden van het Pajottenland en de Zennevallei. Voor deze mux hebben drie stations een licentie: Émotion, Mélodie FM en Ultrason.

Van de overige negen lokale muxen is er voorlopig nog steeds geen nieuws. Het blijft vooral uitkijken naar de geplande muxen Brussel (12B) en Bergen-Charleroi-La Louvière (11B), waar oorspronkelijk respectievelijk 17 en 15 stations zouden meedoen.

Van de Digital Radio Day zelf zijn momenteel online nog geen audio of beelden beschikbaar gemaakt. (RDS)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Johan
Johan
1 maart 2021 - 19:12 19:12

De mux Hainaut Ouest (Henegouwen West, 12B) is vandaag gestart.
Deze is met een buitenantenne goed te ontvangen in Menen.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx