RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Wallonië: DAB+ zit sterk in de lift

In Wallonië en Brussel luistert al bijna een op de vijf (Franstalige) landgenoten minstens eens of meer per maand naar de radio via een DAB+, hetzij via een gewone ontvanger of een autoradio.

Dat blijkt volgens MaRadio.be, de Waalse zuster van Digitale Radio Vlaanderen, uit de CIM RAM-studie. De luistercijfers onderscheiden sinds begin dit jaar het luisteren via DAB+ en FM. DAB+ haalde in de eerste helft van 2020 een penetratiegraad van 18,8 procent in Franstalig België.

MaRadio.be plaatst dit cijfer naast dat van de tweede golf van de eigen DAB+-studie, uitgevoerd door IPSOS in november-december 2019, die aangaf dat 10 procent van de Franstaligen in de afgelopen maand naar de radio luisterden via DAB+. In november-december 2018, dus bij de proefstart van DAB+ in Wallonië, ging het om 4 procent. “Deze cijfers wijzen op een zeer goede vooruitgang van DAB+ in de Federatie Wallonië-Brussel”, aldus maRadio.be.

In de eerste helft van 2020 was 59 procent van de nieuwe auto’s in België standaard uitgerust met een DAB+-compatibele autoradio en bij nog eens 33 procent was DAB+ een optie. In dezelfde periode in 2019 kwamen 42 procent van de nieuwe auto’s standaard met een DAB+ en was de digitale standaard als optie aanwezig in 47 procent van de nieuwe auto’s (bron: Jato namens WorldDAB).

Zoals bekend vereist een Europese richtlijn dat vanaf 21 december 2020 in elke EU-lidstaat alle nieuwe of leaseauto’s compatibel moeten zijn met DAB+.

DAB+ Award voor Belg Francis Goffin

Francis Goffin

Overigens kreeg de Waal Francis Goffin, voorzitter van maRadio.be tijdens de jaarlijkse WorldDAB General Assembly, die op 2 en 3 november volledig digitaal plaatsvond omwille van corona, de “WorldDAB Award for Outstanding Service”.

Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon die aanzienlijk heeft bijgedragen aan de promotie van DAB+. De officiële lancering 1 jaar geleden van DAB+ in Franstalig België werd internationaal zonder meer als een succes beschouwd.

Goffin werkt al meer dan vier decennia in de radiowereld. Hij heeft de oprichting, het beheer en het advies van meerdere radiostations op zijn naam staan. Sinds 2011 leverde hij talrijke inspanningen geleverd om de spelers in de Belgische Franstalige radio-industrie samen te brengen om de digitale uitzending van radio te promoten, met DAB+ als kern van een hybride multiplatform-strategie.

Onder zijn impuls richtten de RTBF en de belangrijkste private radiostations in 2013 samen MaRadio.be op, een publiek-private alliantie rond digitale radio. Die lanceerde eerder al, in 2014, het platform Radioplayer in Franstalig België. Goffin is al sinds 2013 lid van de stuurgroep van WorldDAB.

Heynen

Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx