RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Wallonië: DAB+ neemt veelbelovende start

In Wallonië scoort DAB+ “boven verwachting”, zo blijkt uit een nieuwe steekproef bij 1.500 mensen die maRadio – de Waalse tegenhanger van Digitale Radio Vlaanderen – liet uitvoeren door Ipsos.

Amper drie maanden na de operationele lancering van DAB+ in Franstalig België blijkt 68 procent van de Franstalige luisteraars te weten waar DAB+ voor staat. Eind 2018 was dat nog slechts 25 procent. De 68 procent staat voor mensen die spontaan een correct antwoord gaven. Het percentage stijgt naar 75 wanneer de respondenten een toelichting krijgen (52 procent in 2018).

Slechts 9 procent van de (Franstalige) ondervraagden is al in het bezit van een compatibel radiotoestel. Hiervan zegt 93 procent tevreden te zijn met DAB+ en 41 procent zegt klaar te zijn om de overgang naar deze nieuwe distributiemodus aan te bevelen aan de mensen om hen heen. De leeftijdsgroep die het meest ontvankelijk is voor DAB+ is die van 25-44-jarigen. Een op de vier luisteraars die nog niet zijn uitgerust, zegt dat ze binnenkort een digitale set willen kopen.

In luistervolume neemt DAB+ in Wallonië momenteel nog maar 6 procent in van alle beschikbare zendkanalen, maar dat is wel een verdubbeling in een jaar tijd. In de groep 25-44 ligt dat aandeel zelfs al op 11 procent. DAB+ ligt nu globaal op hetzelfde niveau als het luisteren naar radio via digitale televisie, dat het afgelopen jaar stagneerde. Het aandeel van FM daalde van 80 naar 78 procent en opmerkelijk genoeg daalde ook het aandeel van internetradio van 9 naar 8 procent.

Bij de ondervraagde gebruikers die DAB+ in de auto hebben verklaarde 98 procent dat ze er effectief gebruik van maken. Bij de bezitters van een huishoudelijk DAB+ toestel steeg het feitelijke gebruik van 35 naar 70 procent.

In Wallonië zijn momenteel enkel de twee landelijke muxen al actief, samen goed voor 25 radiostations, waarvan vier provinciaal (via de provinciale substructuur voor de tweede mux). In de komende maanden starten ook de 72 regionale radiostations via 12 regionale muxen. Voorlopig valt hierover weinig nieuws te rapen, al zegt maRadio dat de CSA – Conseil Supérieur de l’Audiovisuel, de Waalse mediaregulator – de zendvergunningen intussen heeft uitgereikt.

De enquête werd uitgevoerd in de loop van november en begin december. De volledige presentatie van de onderzoeksresultaten kun je hier downloaden.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx