RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Wallonië: DAB+ blijft de sterkste groeier, zegt nieuwe Ipsos-enquête

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Wallonië gebeurt 38 procent van het radioluisteren via digitale weg. Dat is vier procent meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit een nieuw Ipsos-onderzoek, waarvan maRadio.be, de Waalse tegenpoot van Digitale Radio Vlaanderen, gisteren de resultaten bekendmaakte.

De jaarlijkse Ipsos-enquête naar de stand van zaken van digitale radio vond blijkbaar voor het eerst niet meer tegelijk plaats in Vlaanderen en Wallonië. De Vlaamse peiling gebeurde in september en oktober 2021 en de resultaten werden bekendgemaakt bij de start van de Week van de Digitale Radio.

In Wallonië gebeurde de telefonische bevraging dit keer tussen 22 november en 31 december 2021, bij een representatieve selectie van 1.501 Franstaligen van 12 jaar en ouder. De studie maakt duidelijk dat in Franstalig België de bekendheid van DAB+ al is gestegen naar 78 procent. Met een beetje hulp stijgt dit percentage zelfs naar 86 procent van de luisteraars.

Momenteel zegt 46 procent van de Franstalige bevolking naar de radio te luisteren op een van de digitale platformen: internet, digitale televisie en DAB+. Dat is merkwaardig genoeg een daling ten opzichte van de 51 procent van 2020. Wellicht heeft de lockdown de cijfers van 2020 sterk beïnvloed, want in 2021 is vooral het luisteren via internet en digitale televisie afgenomen. Enkel het luisteren via DAB+ nam toe, naar 22 procent.

In luistervolume uitgedrukt – de combinatie van het aantal luisteraars en de luistertijd op elk platform – is FM nu gezakt naar 62 procent, tegenover 38 procent voor de digitale platforms. DAB+ is hierbij de enige echte winnaar met een stijging van 14 naar 19 procent. Internetradio trappelt ter plaatse (13 procent) en het aandeel van radioluisteren via digitale televisie zakt van 7 naar 6 procent.

De verkoop van DAB+-compatibele thuisontvangers steeg in 2021 met 13 procent, genoeg om de verkoop van analoge FM-ontvangers, die met 7 procent daalde, te compenseren. Gemiddeld was 45 procent van de in 2021 in België verkochte (huishoudelijke) ontvangers uitgerust met DAB+ (bron: Gfk, Monitoring van de verkoop van radio-ontvangers 2021).

In de auto maakt DAB+ dankzij een Europese richtlijn nu deel uit van de standaarduitrusting: het totaal aantal autoradio’s met DAB+ in nieuwe voertuigen stijgt tot 98 procent (bron: Jato Dynamics, DAB+ studie H2-2021). België is ook het land met de hoogste penetratie van DAB+-compatibele autoradio’s.

93 procent van de bezitters van DAB+ ontvangers is tevreden, zeer tevreden of zelfs zeer tevreden met hun toestel. Bij autoradio’s bedraagt die tevredenheid 95 procent, bij de huishoudelijke radiotoestellen is dat 91 procent.

De belangrijkste reden voor tevredenheid (49 procent) is een goede geluidskwaliteit, een forse stijging ten opzichte van vorig jaar. Als tweede komt de goede ontvangst, gevolgd door het feit dat er meer kanalen zijn. De verrijking van het aanbod met exclusieve DAB+ radioproducten en de komst op DAB+ van de eerste onafhankelijke lokale radio’s in bepaalde delen van het land is “duidelijk voelbaar”, aldus maRadio.be.

De enquête bevestigt ook dat de luisterfrequentie via FM en DAB+ bijna identiek is. De luisteraar gebruikt beide zeer intensief en voor DAB+ zelfs nog iets vaker per dag. Daarentegen ligt de gebruiksfrequentie van internetradio en radio via digitale televisie een heel pak lager.

Volgens Eric Adelbrecht, gedelegeerd bestuurder van maRadio.be, bevestigen de nieuwe cijfers van de maRadio.be/Ipsos-enquête opnieuw de digitale transitie van radio. De presentatie van de resultaten kun je hieronder herbekijken.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Chérie: A jingle package to cherish (audio)

Het Hilversumse PURE Jingles, tekende voor de productie van de vormgeving van het Waalse soft Lees verder

Blad 1517: Viva Sport, Johan Derksen, Wim Chielens (audio)

• Viva Sport is klaar voor de Tour • Johan Derksen krijgt (muziek)programma bij Veronica Lees verder

Luistercijfers Wallonië: VivaCité springt over Nostalgie

VivaCité onttroont in Wallonië Nostalgie dat twee jaar lang de marktleider was.

Blad 1506: Voicemod, TIPIK, GOD Radio

• Voicemod: spreek eens met een andere stem • PURE stak TIPIK in een nieuw Lees verder

Brussel: RTBF gaat lokale (Franstalige) DAB+ exploiteren

Er is eindelijk een doorbraak geforceerd in de al bijna drie jaar aanslepende kwestie rond Lees verder

Blad 1497: DPG Media, Toon Smet, Nostalgie

• De duistere dividendendans van DPG Media • Toon & Kirsten: een MNM-huwelijk • Wallonië: Lees verder

Wallonië: hoe lief zijn de radiostations voor hun eigen artiesten?

Volgens een uitgebreid onderzoek van Le Soir houden Classic 21 en Radio Nostalgie zich niet Lees verder

Blad 1496: Roparunradio, Vrije Radio Belsele, Contact

• Roparun (en Roparunradio) blijven dit jaar in Nederland • Vrije Radio Belsele kan eindelijk Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx