RadioVisie

  • .
    .

Wallonië: CSA tikt radiostations op de vingers

Het ‘Collège d’autorisation et de controle’ (CAC) binnen de CSA, de mediaregulator voor de Federatie Wallonië-Brussel, roept vier particuliere radiostations op het matje voor het niet nakomen van hun verplichtingen.

Met name Bel RTL, Sud Radio Belgique, Nostalgie+ en Sud Radio (provincie Henegouwen) moeten het komen uitleggen. Volgens het CAC kwamen ze hun aangegane verbintenissen op vlak van eigen producties of uitzendingen van muziekwerken niet na.

Het CAC merkt in zijn beoordeling van de particuliere netwerkradio’s op dat de oefening “gecompliceerd was voor de hele sector, als gevolg van de gezondheidscrisis die de organisatie en de werking van de programmering beïnvloedde”.

Niettemin weerhield het College vijf grieven, gericht aan vier radiostations. Zo werd Bel RTL in kennis gesteld van het niet bereiken van haar verbintenis van 80 procent eigen productie. Sud Radio Belgique, een station dat alleen via DAB+ uitzendt bleef onder zijn verbintenis van 70 procent eigen productie.

Nostalgie+, eveneens enkel te beluisteren via DAB+, kwam twee engagementen niet na: 46 procent van de uitgezonden muziekwerken moeten in het Frans gezongen zijn (waarvan ten minste 4,5% tussen 6:00 en 22:00 uur) en 6 procent van de muziekwerken moeten afkomstig zijn uit de Federatie Wallonië-Brussel.

Voorts bracht het College ook Sud Radio, de provinciale radiozender van Henegouwen, op de hoogte van het niet nakomen van zijn verbintenis dat 50 procent van de gezongen muziektitels Franstalig zouden zijn.

De radiostations mogen in de komende weken hun argumenten naar voren brengen tijdens een hoorzitting bij het CAC. Pas daarna kan de CSA besluiten tot eventuele sancties.

Waarschuwing voor Arabel

Een paar weken geleden gaf het CAC ook een waarschuwing aan de Brusselse Radio Arabel omdat die de voorwaarden van de vrijstelling die het kreeg van de verplichting om uitsluitend in het Frans uit te zenden, niet nakomt.

In de Federatie Wallonië-Brussel moeten de radiostations in principe al hun programma’s in het Frans uitzenden, maar ze kunnen een vrijstelling aanvragen om ook een of meer andere talen te gebruiken die door hun doelgroepen worden gesproken. Arabel heeft sinds 11 juli 2019 een vrijstelling om onder bepaalde voorwaarden tot 30 procent van zijn programma’s in het Arabisch uit te zenden.

Het besluit volgt op een reeks klachten, waardoor de CSA de programma’s van Arabel ging monitoren in de periode van 7 tot en met 13 september 2020. De CSA geeft geen precieze details, maar het lijkt erop dat Arabel in deze periode de norm van 70 procent Franstalige programma’s niet haalde.

Het is het tweede jaar op rij dat Arabel hiervoor op het matje moest komen, al hield de CSA ook rekening ‘met de initiatieven die sindsdien door de uitgever zijn genomen om de situatie recht te zetten’. Het blijft dus bij een waarschuwing voor Arabel.


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 985: Guus, Axelle en Nostalgie (audio)

• Guus Meeuwis kreeg ‘Top 4000 Oeuvre Award’ • Limburgse Axelle op Waalse Bel RTL Lees verder

Philippe Deraymaeker, Directeur DH Radio, over zijn ‘Music & News’-zender (video)

Philippe Deraymaeker viert binnenkort zijn veertigjarige radioloopbaan. Niet enkel is hij op de Waalse DH Lees verder

Radio Contact laat kinderogen fonkelen 

In Vlaanderen zet Joe zich in voor kansarme kinderen tijdens de komende cadeautjesweken, in Wallonië Lees verder

Blad 981: Telenet, Radio Star & Nostalgie

• Kleine mijlpaal in de televisiegeschiedenis • MFL-radiomarathon bracht al 14.609,50 euro op • Wallonië: Lees verder

Blad 966: Be One, Fun Radio, Magda Maria (video)

• Radio Be One lanceert eigen kerstkanaal, het hele jaar rond • Wallonië: Fun Radio Lees verder

Blad 961: Nostalgie+, Audiodienst en Willy van Praet (audio)

• Wallonië: straatkunstenaar Milan tekende campagne voor Nostalgie+ • Gratis radioservice met uittips • Eresaluut Lees verder

Blad 958: Benelux, Lorali, Spotify, NRJ

• Limburgse radio's Benelux en Lorali ruilen frequenties • Spotify maakte voor het eerst operationele Lees verder

Nog minder reclame bij RTBF?

Waalse overheid zou verlies zelf compenseren Bénédicte Linard (Ecolo) minister van Media van de Franse Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x