RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Wallonië: Chérie verliest plekje DAB+ aan NRJ+

We kennen zowel in Vlaanderen als Wallonië al het digitale radioproduct Nostalgie+, de wat oudere versie van Nostalgie. Nu lanceert NRJ op maandag 6 maart in Wallonië ook NRJ+, met de hits van jaren ’90 en de ‘nillies’. Chérie verdwijnt van de Waalse DAB+ en gaat enkel nog online door.

Terwijl het in Vlaanderen nog altijd officieel stil blijft over de doodsstrijd van de netwerkradio NRJ, is er in Wallonië door NRJ vanmorgen een persbericht verspreid dat aantoont dat de ruim veertig jaar oude Franse succesformule van hitradio daar meer dan ooit springlevend is. Dat bewijzen overigens ook de nieuwste luistercijfers voor zuidelijk België.

Voorlopig is het bericht enkel een teaser. De gedetailleerde informatie over het nieuwe NRJ+ wordt pas in de volgende dagen gecommuniceerd. NRJ+ wordt een product voor de jongvolwassenen, de generatie voor wie de muzikale periode van de jaren ’90 en ’00 – de ‘zeroes’ of ‘nillies’ – dierbaar is.

De officiële start is op maandag 6 maart vanaf 5 uur. Aan de context valt echter op te maken dat het niet zomaar weer een non-stopdoos wordt. Ook Nostalgie+ werd in Wallonië bij de lancering al meteen als een behoorlijk volwaardig product in de markt gezet.

Het grote voordeel aan deze NRJ+ is dat ze een publiek willen aanspreken dat ze in feite al zeer goed kennen. NRJ is namelijk een product bij uitstek dat zichzelf continu verjongd, waardoor het steeds nieuwe jonge luisteraars aanspreekt, terwijl de ‘oudere jongeren’ het station na verloop van tijd ontgroeien. Met NRJ+ willen ze nu de luisteraars ‘heraanspreken’ die tien en twintig jaar geleden al verstokte NRJ-fans waren. Die generatie voelt zich vaak nog veel te jong voor Nostalgie.

Het valt nog af te wachten of ze dat ook gaan doen met presentatoren van toen. Zeker langs Franstalige kant waren en zijn presentatoren met een ‘dragende personaliteit’ altijd een essentieel onderdeel geweest van het voortreffelijke imago. Dus gaan ze ook nu vast wat meer moeten doen dan een zoveelste jukebox heruitvinden. Commercieel lijkt dit nieuwe product dus bijzonder goed doorgedacht, maar binnen enkele dagen weten we hierover wellicht meer.

Eén en ander betekent wel dat Chérie de baan moet ruimen op de tweede Waalse DAB+ (6A-6B-6C-6D). Het station viste in augustus 2019 achter het net voor een Waals FM-pakket, maar kreeg wel onmiddellijk een landelijke Waalse licentie voor DAB+. 3,5 jaar later blijkt het product maar erg moeilijk zijn weg te vinden naar de Waalse luisteraar. De stekker gaat er wel niet uit, maar meer dan een stream zit er in de toekomst voor Chérie niet meer in.


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
20 februari 2023 - 12:27 12:27

In dat segment van de jaren 90 tot de nillies is ook een luisterpubliek aanwezig, dat tot op heden in de kou bleef staan, dus lijkt het mij een goede zet om daar op in te spelen !
Chérie is noch in Franrijk noch in Wallonië ooit een trendsetter geweest en bengelt in het
zuiden van het land in het midden van het peloton qua luistercijfers, terwijl de “zwarte panter” in Vlaanderen zelfs na een tweede poging geen voet aan de grond krijgt……

Timo
Timo
20 februari 2023 - 17:10 17:10
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

Ik verwacht op NRJ niet bepaald hoogstaande 90s en 00s muziek, eerder dezelfde eenheidsworst die ze op andere commerciële zenders draaien. Wie wil dat nu horen? Wanneer komt er een ‘ambachtelijke’ radio met muziek van oldies tot het betere nieuwe werk. Op pakweg Radio 2, Joe of Nostalgie… als ze al iets nieuws draaien zijn het altijd supercommerciële of hollandse toestanden ipv degelijke nieuwe releases. Iemand die met Floyd, Beatles, Stones, Led Zep, Cure, XTC, Springsteen,… is opgegroeid wil nieuwe muziek horen in het verlengde van die artiesten. Daar moet je toch met geen infantiele niemendalletjes van Metejoor, Jaap Resema, Regi,… gaan afkomen?

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx