RadioVisie

  • .
    .

Wallonië: BX1+ krijgt regionaal plekje op DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Brusselse gesubsidieerde internetradio BX1+, het radiozusje van de Brusselse regionale tv-zender BX1, krijgt een plekje op DAB+ in Brussel en Waals-Brabant. De beslissing werd woensdag genomen door de regering van de Federatie Wallonië-Brussel.

BX1 is sinds 2015 de opvolger van Télé Bruxelles, dat al in 1985 werd opgericht. Het tv-station werkt met subsidies, op basis van een beheerscontract met de Raad van de Franse Gemeenschapscommissie, het zogenaamde ‘Parlement francophone bruxellois’. BX1 startte in 2019 ook met de internetradio BX1+, waarbij het zich inspireerde op het voorbeeld van het Vlaams-Brusselse Bruzz, dat zich de laatste jaren ook steeds nadrukkelijker multimediaal organiseert.

Ook in 2019 deed BX1+ een gooi naar een Brusselse FM-frequentie en een plekje op de Brusselse lokale DAB+, maar het dossier kreeg geen licentie van de CSA. Daarnaast was BX1 ook betrokken in het samenwerkingsproject Nos Radios, dat, eveneens vergeefs, een gooi deed naar een van de Waalse netwerkvergunningen. En dus bleef voor de radioplannen van BX1 voorlopig enkel het internet over.

De Waalse regering heeft de RTBF gevraagd, conform haar beheerscontract, om BX1+ een digitaal plekje toe te kennen in een mux voor de regio Brussel en Waals-Brabant. Dat moet uiterlijk op 27 september het geval zijn, maar wellicht zal dit veel sneller gebeuren. Het is momenteel nog onduidelijk of dat op de mux BXL-BW1 (11D) of BXL-BW2 (6D) zal zijn.

BX1+ is in Franstalig België voorlopig de enige regionale tv-zender die ‘op proef’ een plekje krijgt in de digitale ether, maar de regering houdt de deur op een kier om dit model later uit te breiden naar andere lokale media. BX1 krijgt ook een extra subsidie om die multimedia-aanpak te ondersteunen.

Het nu toegewezen extra plekje op DAB+ is opgenomen in de globale nieuwe overeenkomst die de Federatie Wallonië-Brussel deze week afsloot met 12 lokale media. De nieuwe overeenkomsten, geldig voor negen jaar, versterken de basismissies van de lokale media en geven hen engagementen, onder meer op vlak van digitale ontwikkeling, programmadynamiek, cultuur, maar ook diversiteit en sociale ontwikkeling. Ze treden in werking op 1 januari 2022, met een evaluatie en eventuele aanpassingen halverwege de looptijd.

“Deze beslissing van de Franstalige regering vormt een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van BX1, dat zo een nieuwe dimensie krijgt.” laat Marc de Haan, algemeen directeur van de zender weten.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Brussel: BX1+ is gestart, maar enkel als webradio

Het Franstalige Brusselse tv-station BX1 heeft om 10 uur vanmorgen zijn langverwachte radiostation BX1+ gelanceerd. Lees verder

BX1 start eigen (web)radio voor Brussel (video)

Halfweg december werd het nieuwe beheerscontract tussen de Raad van de Franse Gemeenschapscommissie, ook bekend Lees verder

Blad 1645: Turkuaz FM, Proximus, Obsolete Sounds

• Wallonië: erkenningsprocedure voor eenzame lokale frequentie • Ook Proximus trekt stekker uit 3G • Lees verder

Wallonië: nieuw beheerscontract RTBF in laatste rechte lijn

De regering van de Federatie Wallonië-Brussel beslist volgende maand over het nieuwe (vijfjaarlijkse) beheerscontract met Lees verder

Blad 1634: WorldDAB, DAB+ in UK en Wallonië (video)

• WorldDAB Summit 2022 morgen in Londen • UK: Al 148 lokale radio's via kleinschalige Lees verder

Wallonië: het beste van NRJ nu op het digitale platform van RTBF

De samenwerking mag niet zo verbazen want reclameregie RMB is in beide gevallen de commerciële Lees verder

Blad 1631: Radio Kamiel, Radio 1, Tipik (audio)

• Ook Radio Kamiel is er aan begonnen • Radio 1 sessies maken comeback • Lees verder

Blad 1625: RTL België, Agentschap Telecom, Team Talk (audio)

• Wallonië: Frédéric Herbays terug naar RTL • Nederland: nieuwe naam voor Agentschap Telecom • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Koe
Koe
23 augustus 2022 - 09:30 09:30

BX1 is nu beschikbaar op DAB+ via mux Bxl-BW1

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx