RadioVisie

  • .
    .

Wallonië: Aandeel digitale radio wint opnieuw vier procent

In Franstalig België vertegenwoordigt het luisteren via digitale radio momenteel 42 procent van het volledige luistervolume. Dat is vier procent meer dan een jaar geleden en acht procent beter tegenover twee jaar geleden.

maRadio.be, de coöperatieve die de digitale transitie begeleidt in het Franstalige Belgische radiolandschap, presenteerde vandaag de resultaten van de vijfde jaarlijkse IPSOS-enquête. Voorlopig moeten we het helaas nog stellen met de wat vage algemene cijfers uit het persbericht.

Daaruit blijkt dat DAB+ bij 20 procent van de Franstalige luisteraars de voorkeur geniet, gevolgd door online (16 procent) en luisteren via televisie met 7 procent. Het gaat om afgeronde cijfers, we beschikken momenteel nog niet over de gedetailleerde cijfers na de komma.

Vorig jaar steeg DAB+ 14 naar 19 procent, trappelde internetradio ter plaatse op 13 procent en zakte het aandeel van radioluisteren via digitale televisie van 7 naar 6 procent. In vergelijking maakt internetradio dit jaar een grotere sprong en valt de groei van DAB+ toch flink tegen.

Het luisteraandeel van FM sinds 2018 van 82 procent naar momenteel nog 58 procent. 72 procent stapte over naar DAB+ en 28 procent naar streaming.

De rest van de analyse:

  • 74 procent van de Franstalige luisteraars luistert vandaag al regelmatig digitaal naar de radio, terwijl het publieksbereik bij FM vandaag nog steeds op 84 procent ​ligt.
  • In de Federatie Wallonië-Brussel luistert 84 procent van de Franstalige Belgen wekelijks naar de radio. Bij 66 procent is dat dagelijks, met (volgens CIM RAM) een luisterduur van 3 uur en 8 minuten.
  • De bekendheid van DAB+ is sinds 2018 aanzienlijk gegroeid. Vijf jaar geleden had slechts 25 procent van de ondervraagde luisteraars gehoord van deze digitale standaard. Vandaag weet al 73 procent spontaan wat het betekent. Met enige hulp stijgt dit cijfer zelfs tot 83 procent.
  • 9 op de 10 mensen zeggen minstens één van de digitale technologieën te kennen om naar de radio te luisteren.
  • 92 procent is tevreden over zijn DAB+-radio of -autoradio. Bij de ‘internet-ontvanger’ ligt die tevredenheid zelfs op 96 procent. In beide gevallen zijn de top 3 tevredenheidscriteria geluidskwaliteit, goede ontvangst/verbinding en gebruiksgemak .
  • Terwijl 27 procent van de luisteraars al is uitgerust met digitale ontvangers, moet de snelle verandering in apparatuur voor de rest van de bevolking nog worden ondersteund.


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx