Stadsradio Vlaanderen krijgt twee maanden de tijd om zich in regel te stellen met het mediadecreet. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) gaf de vierde netwerkradio een waarschuwing na klachten van Club FM. Stadsradio moet voor 15 september al zijn zenders opstarten, moet het format van 30% Nederlandstalige muziek respecteren en live-uitzendingen brengen, zoals in het ingediende erkenningsdossier werd beloofd.
De VZW Radio Club FM legde bij de VRM negen klachten neer tegen de netwerkradio-omroeporganisatie BG Consulting NV (de rechtspersoon achter Stadsradio Vlaanderen). Dit omdat Stadsradio Vlaanderen zich volgens Club FM, die vorig jaar naast een erkenning greep, niet aan de ingediende erkenningsofferte zou houden. Club FM was van oordeel dat door de inbreuken de erkenning van Stadsradio Vlaanderen moest worden ingetrokken. Maar zover komt het niet. Van de negen verschillende klachten werden er door het VRM uiteindelijk drie ontvankelijk en gegrond verklaard, die we hieronder één voor één in detail overlopen.
Technische uitrol
In het aanvraagdossier had Stadsradio Vlaanderen beloofd om de volledige uitrol van het netwerk te doen in het eerste kwartaal van 2018 terwijl ze op het moment van de klacht slechts uitzenden via vijf frequenties (van de veertien). De omroeporganisatie kreeg de erkenning op 15 september 2017 en beschikte volgens Club FM over voldoende tijd voor de aanvraag van de verschillende zendvergunningen. Volgens de regelgeving heeft men één jaar de tijd maar Stadsradio Vlaanderen heeft ervoor gekozen om uit te rollen in het eerste kwartaal om met die garantie meer punten te scoren in de vergelijkende test.
De VRM stelde in haar onderzoeksrapport inderdaad vast dat enkel de frequenties te Antwerpen (107.4 MHz), Kruibeke (107.2 MHz), Mechelen (105.5 MHz), Leuven (105.6 MHz) en Gent (103.8 MHz) in dienst werden gesteld. Volgens de onderzoekscel strookt de vastgestelde situatie niet met de in de offerte vooropgestelde timing dat Stadsradio Vlaanderen de uitzendingen onmiddellijk na de aflevering van de zendvergunningen kan starten. Stadsradio Vlaanderen kreeg voor dit onderdeel 9.33 op 10 punten (Club FM kreeg 7.86).
° Conclusie: Stadsradio Vlaanderen overtrad artikel 143/3, § 2, van het Mediadecreet.
Actief live programma-aanbod
In het aanvraagdossier werd door radiobaas Geert Bollé beloofd om vanaf de eerste dag een actief live programma-aanbod te brengen tussen 06:00 en 23:00 uur. Club FM klaagde dat Stadsradio Vlaanderen enkel non-stop programma’s en vooraf opgenomen programma’s uitzond die zich beperkten tot voice-tracks.
De onderzoekscel van de VRM heeft bij het luisteronderzoek van de online-uitzendingen van Stadsradio Vlaanderen op dinsdag 24 april 2018 tussen 14:00 uur en woensdag 25 april 2018 tot 14:00 uur vastgesteld dat er geen live-uitzendingen werden verzorgd maar waren samengesteld met behulp van voicetracks. Er is volgens VRM op de onderzochte data geen sprake van een actieve dagprogrammering. Stadsradio Vlaanderen kreeg voor het onderdeel inhoud en diversiteit van de programma een score van 19.25 op 25 tegen 17.0 voor Club FM.
° Conclusie: VRM stelde andermaal inbreuk vast op artikel 143/3, § 2, van het Mediadecreet.
Aandeel Vlaamse en Nederlandstalige muziekproducties
In het aanvraagdossier beloofde Stadsradio Vlaanderen vanaf dag 1 dertig procent Vlaamse muziek te brengen.
Uit het luisteronderzoek van de onderzoekscel, uitgevoerd op dinsdag 24 april 2018 tussen 14:00 uur en woensdag 25 april 2018 tot 14:00 uur, blijkt dat er op 24 uur in totaal 42 – zijnde 11 % als je uitgaat van zestien platen per uur – Vlaamse/Nederlandstalige muzieknummers werden uitgezonden waarbij er gedurende vier uitzenduren geen enkel dergelijk nummer werd uitgezonden.
° Conclusie: de VRM stelde een derde inbreuk vast op artikel 143/3, § 1, van het Mediadecreet.
Op basis van deze inbreuken geeft de Vlaamse Regulator een waarschuwing aan BG Consulting NV, met de verplichting zich uiterlijk tegen 15 september 2018 aan het Mediadecreet te conformeren. Stadsradio Vlaanderen kan tegen deze beslissing nog beroep aantekenen bij de Raad van State.
Stadsradio komt voorlopig goed weg: de netwerkradio krijgt enkel een waarschuwing en mag zijn erkenning behouden. In het voorjaar verloor een andere netwerkradio nog zijn licentie omdat in het dossier onwaarheden stonden. Vraag blijft of je op twee maanden tijd de resterende zenders allemaal opgestart krijgt: vergunning, materiaal, geschikte locatie. En live gaan uitzenden tussen 06:00 uur en 23:00 uur? Er zijn zelfs nationale spelers die daar niet in slagen omdat het een te dure uitgavepost is. We zijn ook benieuwd hoe men het zelf opgelegde quotum van 30% Nederlandstalige muziek gaat halen zonder afbreuk te doen aan de eigenheid van het station.
Het volledige klachtendossier kan je hier nalezen.
@Chris Aerts, voor welke omroep ook geldt nu niet meer ‘Rome is ook niet in één dag gebouwd’. Er zijn dossiers ingediend met concrete plannen, die moeten nu gewoon uitgevoerd worden! De netwerkradio’s hebben trouwens al een erkenning van in september vorig jaar, er kon al heel wat voorbereiding gebeuren in de bijna drie maanden tot 1 januari.
Ik vraag me vooral af hoe rendabel het hele verhaal is.
Stadsradio Vlaanderen is drie maanden geleden gestart met uitzenden hier in Hasselt. Maar dat is nooit op enige manier gepromoot. Er is quasi geen reclame te horen op de zender. Een blik op hun “website” nodig nu ook niet echt uit om te gaan adverteren.
Geen reclame? Stem eens af op 105.5 Mechelen. Horendol wordt ik er van, tot s’avonds laat. Ik heb een alternatief gevonden: de frequentie 107.9 Brussel, redelijk te ontvangen in Mechelen zuid en je hoort er hooguit enkele minuten reclame per uur. Aangekondigde muziek wordt hier wel helemaal gespeeld.
Hasselt is Mechelen niet. Buiten reclame voor het W-Fest heb ik op de Hasseltse frequentie zo goed als geen reclame gehoord. De RDS heeft begin deze maand voor het eerst aangestaan, maar die ligt er na tweeënhalve week ook alweer uit.
Rome is ook niet in één dag gebouwd. Men is pas van januari begonnen en dit kost een bom geld om al die zenders aan te zetten en een gepaste locatie te vinden,en ja er zitten nog wat schoonheids foutjes in maar dit zal wel goed komen. Sorry dit is mijn mening hierover.
2 maten en gewichten.. Blijft een merkwaardig station.
brolradio vlaanderen noem ik het!
Meteen is gebleken dat het hele Stadsradio Vlaanderen gebaseerd is op gebakken lucht en verzinsels. Al was dat al heel lang geweten.
Vandaag loopt het geluid op de verschillende frequenties nog niet eens gelijk.