fbpx

Waalse storingen in het Vlaams parlement (video)

Gisteren, donderdag 17 januari, werden opnieuw de Waalse storingen besproken in het Vlaams Parlement. Dat is niet voor de eerste keer. We moeten terug gaan naar begin jaren ’90 om de eerste vragen hierover terug te vinden. Dat is inmiddels ruim een… kwarteeuw geleden.

Telkens wordt er beterschap beloofd, even zoveel keer gebeurt er in de praktijk niets. Ook nu belooft de Minister van Media Sven Gatz dat het allemaal goed komt. Daarmee rekt hij de waarheid behoorlijk op.


Lees verder onder de advertentie


Concreet gaat het over Radio RBS in Dendermonde, uitzendend op 103.9 FM. De storingen worden veroorzaakt door RTL op 104.0 FM vanuit Brussel. Op onderstaand  kaartje kun je het wettelijk zendgebied zien van RTL. Je merkt heel duidelijk dat Dendermonde er middenin ligt. Ook de omroep in Gooik, op 103.9 FM bevindt zich in de ‘foute’ zone.

De frequentie van RTL staat op de lijst van zogenaamde ‘bevroren’ frequenties. In de praktijk zijn alle Brusselse frequenties dat. Er is geen enkele oplossing voor deze storingen. Sterker nog; in het samenwerkingsakkoord worden deze storingen definitief voor onbepaalde tijd vastgelegd.

Dat is al bijna drie decennia het geval. Dat weet ook Vlaams volksvertegenwoordiger en deelstaatsenator voor de N-VA Wilfried van Daele. Zijn antwoord aan een ander radiostation, te lezen in deze pdf-file, is duidelijk en eerlijk; ‘Uitzweten tot er een digitale oplossing is’.

Over de publicatie van deze storende frequenties wordt nog wel een proces gevoerd bij de Raad van State. Daarin wordt terecht de vernietiging gevraagd. Voor RBS is het te hopen dat deze procedure gewonnen wordt.

Nieuw element 

Er was gisteren ook een nieuw element te horen. Vlaanderen heeft als enige partij het samenwerkingsakkoord ook echt in behandeling genomen. De andere parlementen zijn… er mee bezig. Dat belooft niet veel goeds. De kans dat er géén samenwerkingsakkoord komt is zeker niet onbestaande. En zo sleept dit dossier zich weer verder.Het weerhield de overheid desondanks niet om tijdens allerlei processen met de nodige stelligheid te beweren dat het samenwerkingsakkoord bijna rond was. En dat is een broodnodig element om het frequentieplan, op termijn, overeind te houden. De kans dat het herstelbesluit opnieuw zal worden aangevochten is immers levensgroot.

Sommige parlementsleden waarschuwden Sven Gatz eerder al voor de doos van Pandora die open zou gaan. Ze lijken gelijk te krijgen. Wie zelf wil kijken naar de korte vraag kan dit hieronder. Ze wordt gesteld aan het begin van de video-opname. Een stukje onvervalst politiek theater, ook wel lippendienst genoemd… (VO)

° Zie ook: Communautair aspect van het frequentiebeleid

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Communautair aspect van het frequentiebeleid U kunt zich de foto met de gulle glimlach van minister van media Sven Gatz en zijn Franstalige collega Jean-Claude Marcourt van eind vorig jaar nog wel herinneren. Een fotomoment, ...
Het Avondblad van 20 februari (video) Er was vandaag ook een 'Ochtendblad'. Dat kan u hier lezen. Met vele kussen (?) van Ruth en Ayco Radio 1 neemt op 28 februari afscheid, wegens verplicht met pensioen, van ...
Wallonië: toekomstig nieuwskanaal LN24 wil ook radio In Brussel en Wallonië worden sinds enkele maanden ernstige plannen gesmeed om het onafhankelijk 24-uur nieuwskanaal LN24 op te richten, zowel via televisie als online en daar kom...
Het Avondblad van 16 februari (video) Zeg het met Mooye bloemen Ook bij radio MooyZo, in de regio Pajottenland en Dender, hadden ze de kalkoenen prima in de gaten gehouden. Op Valentijn trokken de medewerkers er op...
DAB+ in Wallonië: (nog) onbekend en onbemind Steekproef toont aan dat DAB+ in Wallonië nog ver achterloopt op Vlaanderen Morgen, 15 februari, is het precies drie maanden geleden dat de Federatie Wallonië-Brussel officieel...
Het Avondblad van 13 februari (audio) Telenet zonder decoder Met een nieuwe formule zullen Telenet-klanten binnenkort tv kunnen kijken zonder decoder of afstandsbediening. De bundel YUGO is opgebouwd rond een smart...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

3
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
DimitriBartmarc Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
marc
Gast
marc

De Vlamingen zetten radios op freqs die sowieso onbruikbaar zijn, kiezen ervoor om 1x500W op te splitsen in 2×100 of 3x100w, en dus hebben ze meer storingen, die 100W draagt quasi even ver …
En nu maken we een lijst met freqs die zijn toegewezen, maar nog niet in gebruik. Er moest een “wet” zijn daarop, die zowel voor de radio’s als de minister gunstig kan zijn, dus niet louter straffen. (bvb: radio die 1 van zijn freqs afgeeft).

Dimitri
Gast
Dimitri

Inderdaad op 105.5 had men evengoed één netwerkzender op één locatie kunnen parkeren die zowel Mechelen, Sint-Niklaas als Aalst bereikt. In plaats van 2 verschillende netwerken met één lokale te laten boksen op deze golflengte en dan hadden we er in Dendermonde ook nog iets aan gehad.

Bart
Gast
Bart

Waalse radio’s moeten gewoon niet te ontvangen zijn in Vlaanderen… wie heeft ooit toegelaten dat BEL RTL tot voorbij Antwerpen te ontvangen is ? Als je niet kan overeenkomen met Wallonie dan moet Vlaanderen ook maar een 20 KW zender op 104 MHz plaatsen… waarom hebben de Walen meer rechten als Vlamingen ?

Meer in Actueel
Het Avondblad van 17 januari (audio)
Studio Bloema bestaat 50 jaar
Oostenrijk: versnelde uitbouw DAB+
Het Avondblad van 16 januari (audio)
Sound Forge lanceert Audio Studio 13
Wallonië: Oproep radiokandidaten in Staatsblad
Sluiten