fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Waalse storingen in het Vlaams parlement (video)

Gisteren, donderdag 17 januari, werden opnieuw de Waalse storingen besproken in het Vlaams Parlement. Dat is niet voor de eerste keer. We moeten terug gaan naar begin jaren ’90 om de eerste vragen hierover terug te vinden. Dat is inmiddels ruim een… kwarteeuw geleden.

Telkens wordt er beterschap beloofd, even zoveel keer gebeurt er in de praktijk niets. Ook nu belooft de Minister van Media Sven Gatz dat het allemaal goed komt. Daarmee rekt hij de waarheid behoorlijk op.

Concreet gaat het over Radio RBS in Dendermonde, uitzendend op 103.9 FM. De storingen worden veroorzaakt door RTL op 104.0 FM vanuit Brussel. Op onderstaand  kaartje kun je het wettelijk zendgebied zien van RTL. Je merkt heel duidelijk dat Dendermonde er middenin ligt. Ook de omroep in Gooik, op 103.9 FM bevindt zich in de ‘foute’ zone.

De frequentie van RTL staat op de lijst van zogenaamde ‘bevroren’ frequenties. In de praktijk zijn alle Brusselse frequenties dat. Er is geen enkele oplossing voor deze storingen. Sterker nog; in het samenwerkingsakkoord worden deze storingen definitief voor onbepaalde tijd vastgelegd.

Dat is al bijna drie decennia het geval. Dat weet ook Vlaams volksvertegenwoordiger en deelstaatsenator voor de N-VA Wilfried van Daele. Zijn antwoord aan een ander radiostation, te lezen in deze pdf-file, is duidelijk en eerlijk; ‘Uitzweten tot er een digitale oplossing is’.

Over de publicatie van deze storende frequenties wordt nog wel een proces gevoerd bij de Raad van State. Daarin wordt terecht de vernietiging gevraagd. Voor RBS is het te hopen dat deze procedure gewonnen wordt.

Nieuw element 

Er was gisteren ook een nieuw element te horen. Vlaanderen heeft als enige partij het samenwerkingsakkoord ook echt in behandeling genomen. De andere parlementen zijn… er mee bezig. Dat belooft niet veel goeds. De kans dat er géén samenwerkingsakkoord komt is zeker niet onbestaande. En zo sleept dit dossier zich weer verder.

Het weerhield de overheid desondanks niet om tijdens allerlei processen met de nodige stelligheid te beweren dat het samenwerkingsakkoord bijna rond was. En dat is een broodnodig element om het frequentieplan, op termijn, overeind te houden. De kans dat het herstelbesluit opnieuw zal worden aangevochten is immers levensgroot.

Sommige parlementsleden waarschuwden Sven Gatz eerder al voor de doos van Pandora die open zou gaan. Ze lijken gelijk te krijgen. Wie zelf wil kijken naar de korte vraag kan dit hieronder. Ze wordt gesteld aan het begin van de video-opname. Een stukje onvervalst politiek theater, ook wel lippendienst genoemd… (VO)

° Zie ook: Communautair aspect van het frequentiebeleid


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Mi Amigo 45 vanaf de mv Castor: foto’s en video

In de jachthaven van Blankenberge ligt op dit moment een “echt” zendschip voor anker. Vanaf Lees verder

‘De Wereldtop’ van Radio 1 op Pinkstermaandag

Pinkstermaandag 10 juni zendt Radio 1 van 09:00 tot 13:00 uur ‘De Wereldtop’ uit. Ilse Liebens presenteert Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Italië: RMC Sport gestopt, RMC2 terug

Er is na ruim een jaar alweer een einde gekomen aan het radioproject RMC Sport Lees verder

Dit is Mi Amigo 40. Mijn naam is Ferry (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Bart
Bart
19 januari 2019 - 00:00 00:00

Waalse radio’s moeten gewoon niet te ontvangen zijn in Vlaanderen… wie heeft ooit toegelaten dat BEL RTL tot voorbij Antwerpen te ontvangen is ? Als je niet kan overeenkomen met Wallonie dan moet Vlaanderen ook maar een 20 KW zender op 104 MHz plaatsen… waarom hebben de Walen meer rechten als Vlamingen ?

marc
marc
18 januari 2019 - 18:48 18:48

De Vlamingen zetten radios op freqs die sowieso onbruikbaar zijn, kiezen ervoor om 1x500W op te splitsen in 2×100 of 3x100w, en dus hebben ze meer storingen, die 100W draagt quasi even ver …
En nu maken we een lijst met freqs die zijn toegewezen, maar nog niet in gebruik. Er moest een “wet” zijn daarop, die zowel voor de radio’s als de minister gunstig kan zijn, dus niet louter straffen. (bvb: radio die 1 van zijn freqs afgeeft).

Dimitri
Dimitri
19 januari 2019 - 09:29 09:29
Antwoord aan  marc

Inderdaad op 105.5 had men evengoed één netwerkzender op één locatie kunnen parkeren die zowel Mechelen, Sint-Niklaas als Aalst bereikt. In plaats van 2 verschillende netwerken met één lokale te laten boksen op deze golflengte en dan hadden we er in Dendermonde ook nog iets aan gehad.

Meer in erkenningen, lokale radio, wallonië
Het Avondblad van 17 januari (audio)

Studio Bloema bestaat 50 jaar

Wallonië: Oproep radiokandidaten in Staatsblad

Radio Continu: vanuit Meerle voor Breda (video)

Het Avondblad van 14 januari (video)

Omroep MAX dwingt Radio Max (Aalter) tot naamswijziging

Sluiten