RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Waalse lokale tv’s willen radio maken (met Bruzz als voorbeeld)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Wallonië buigt een comité binnen de CSA, de Waalse mediaregulator, zich dezer dagen over de 123 ontvankelijk verklaarde dossiers voor de nieuwe radiovergunningen, zowel landelijk, regionaal als lokaal en zowel analoog als digitaal.

Vooral de strijd om de twee stedelijke netwerken belooft spannend te worden. De dossiers van DH Radio en Fun, de huidige zendgemachtigden op deze twee pakketten, zullen immers moeten worden afgewogen tegen de dossiers van vijf nieuwkomers: het nieuwsradioprojectLN 24, Mint (uit de RTL Group), Chérie FM en Goldie (allebei uit de N-groep met Nostalgie en NRJ) en tot slot het project Nos Radios. Die laatste gooit nu voor het eerst zijn troeven op tafel.

Achter Nos Radios schuilt de SCRL Socarep (een SCRL is een CVBA) met daarin zes Waalse lokale tv-zenders: BX1, No Télé, Télé Mons Borinage, Télésambre, Matélé et Antenne Centre. Dat is overigens slechts de helft van de twaalf bestaande Franstalige lokale tv-zenders in Brussel en Wallonië, maar de initiatiefnemers benadrukken dat ze ook voor die zes andere tv-zenders de deur open laten om mee te participeren.

Op zichzelf zijn alle Waalse lokale tv’s als vzw’s gestructureerd. Dit jaar (2019) krijgen die 12 lokale tv-stations 7,561 miljoen euro aan (Waalse) subsidies, tegenover 10,837 miljoen euro voor de verzamelde schrijvende Waalse pers.

“Maar ons media-aanbod is hybride. Wij zijn vandaag allemaal ook al actief op het internet. Radio is gewoon een noodzakelijk onderdeel van ons verhaal als publieke dienstverleners. Je moet dat publiek opzoeken waar het aanwezig is. Radio is daarbij heel gegeerd, omdat je het luisteren gemakkelijk kunt combineren met andere activiteiten. Onze media moeten diversifiëren, willen we geen doodgravers worden. Onze radio’s garanderen een ongekend en onafhankelijk lokaal en regionaal nieuwsaanbod in het Franstalige radiolandschap”, stellen de initiatiefnemers.

Nos Radios belooft minimaal 6 uur per dag lokaal te ontkoppelen. In de twee Waalse stedelijke netwerken is ontkoppelen toegestaan maar niet verplicht. Bovendien zal liefst 90 procent van de geprogrammeerde muziek uit de Federatie Wallonië-Brussel afkomstig zijn.

Daarnaast hebben vier van de zes tv-zenders in Nos Radios ook nog eens individueel een dossier ingediend voor een lokale frequentie (analoog en/of digitaal): BX1, No Télé, Télé Mons Borinage en Télésambre. Van BX1 was die radio-ambitie al langer bekend.

“Het gaat om het in evenwicht brengen van het regionale media-aanbood, waarbij we ons graag vergelijken met onze Nederlandstalige tegenhanger BRUZZ”, zegt Marc de Haan van BX1. “Het voorkeursscenario is evenwel het verkrijgen van een netwerk. Dat zou ons een veel grotere slagkracht geven in termen van dekking, productie, schaalvoordelen en bekendheid.” (RDS)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Wallonië: 123 kandidaten ontvankelijk verklaard

De Conseil supérieur de l’audiovisuel (CSA), de Waalse mediaregulator, heeft 123 dossiers ontvankelijk verklaard als Lees verder

Luistercijfers Wallonië: Nostalgie bevestigt, RTBF op ramkoers met CIM

In Wallonië blijft de RTBF op een ramkoers met het Centrum voor Informatie aan de Lees verder

Wallonië: toekomstig nieuwskanaal LN24 wil ook radio

In Brussel en Wallonië worden sinds enkele maanden ernstige plannen gesmeed om het onafhankelijk 24-uur Lees verder

BX1 start eigen (web)radio voor Brussel (video)

Halfweg december werd het nieuwe beheerscontract tussen de Raad van de Franse Gemeenschapscommissie, ook bekend Lees verder

Lokale DAB+ in Wallonië: wat kan Vlaanderen leren? (deel 1)

Nu in Wallonië de langverwachte erkenningsronde voor de radiofrequenties – analoog én digitaal – officieel Lees verder

Lokale DAB+ in Wallonië: wat kan Vlaanderen leren? (deel 2)

Nu in Wallonië de langverwachte erkenningsronde voor de radiofrequenties – analoog én digitaal – officieel Lees verder

Lokale DAB+ in Wallonië: wat kan Vlaanderen leren? (deel 3)

Nu in Wallonië de langverwachte erkenningsronde voor de radiofrequenties – analoog én digitaal – officieel Lees verder

DAB+ in Wallonië: (nog) onbekend en onbemind

Steekproef toont aan dat DAB+ in Wallonië nog ver achterloopt op Vlaanderen Morgen, 15 februari, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx