RadioVisie

  • .
    .

VZW Vierennegentig verliest erkenning

De VZW Vierennegentig, uit Tienen, zal niet het vehikel worden achter een nieuw lokaal radiostation voor Hoeilaart (105.8 FM) en/of Overijse (107.8 FM). De VRM heeft de aangevraagde licenties ingetrokken.

In geval van het ongebruikt laten van de toegewezen zendmogelijkheden of het verkeerd gebruiken er van, kan de algemene kamer van de VRM de erkenning van een lokale radio-omroeporganisatie schorsen of intrekken. Wanneer één jaar na de datum van de erkenning nog niet wordt uitgezonden, stelt men zich bloot aan de ambtshalve intrekking van de erkenning. Een intrekking moet evenwel altijd worden voorafgegaan door een ingebrekestelling die de omroeporganisatie alsnog de kans biedt aan alle voorschriften te voldoen en waarbij er een regularisatietermijn van ten minste een maand is. 

Ondanks uitstel lukte het niet

Bij ministerieel besluit van 30 maart 2018 kreeg de VZW Vierennegentig het frequentiepakket 86, bedoeld voor Hoeilaart (105.8 FM) en Overijse (107.8 FM) toegekend. Uiterlijk op 30 maart 2019 moest men in de lucht zijn. Door de afwezigheid van een frequentieplan tussen 25 oktober 2018 (vernietiging bij arrest van de Raad van State) en 4 april 2019 (inwerkingtreding nieuw frequentieplan), konden er gedurende vijf maanden en tien dagen geen zendvergunningen worden afgeleverd.

De VRM verlengde daarom de decretale termijn van één jaar, met een periode van ongeveer vijf maanden, om na te gaan welke lokale radio-omroeporganisaties nog geen gebruik maakten van de toegewezen zendmogelijkheden. Op 21 oktober 2019 werd een eerste keer vastgesteld dat de VZW Vierennegentig op geen enkele van de toegewezen frequenties uitzendingen verzorgde en ook nog geen enkele zendvergunning had aangevraagd.

Men verkreeg, na een ingebrekestelling, een regularisatietermijn tot 1 mei 2020. Op 10 juni stelde de VRM echter opnieuw dezelfde situatie vast. VZW Vierennegentig kreeg dit keer uitstel tot 1 september 2020 om effectief op beide frequenties te starten. Op 25 juni 2020 deed de VZW een aanvraag voor de frequentie Hoeilaart (105.8 FM), die werd toegestaan op 3 augustus 2020. Bij latere controle, 28 september en 8 oktober, blijkt evenwel dat er nog geen uitzendingen waren.

Niet in Overijse en schrapping

Op 17 augustus werd ook een zendvergunning aangevraagd voor de frequentie Overijse (107.8 FM). Aangezien werd vastgesteld dat de gevraagde licentie niet inpasbaar was in het frequentieplan, werd die niet toegekend.

VRM: “Aan VZW Vierennegentig werden meerdere kansen geboden om aan haar decretale verplichtingen te voldoen en de haar toegewezen zendmogelijkheden volledig in gebruik te nemen. Dit blijkt meer dan twee jaar en zes maanden na de ingang van haar erkenning als lokale radio- omroeporganisatie nog steeds niet het geval te zijn. Ter vrijwaring van de transparantie van het audiovisuele landschap en de optimale invulling van het frequentieplan, wordt de erkenning daarom ingetrokken”. 


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Erkenningsronde 2018: eerste zeven lokale radio’s erkend

Vlaams minister van Media Sven Gatz maakte vanmorgen bekend dat hij opnieuw zeven lokale radio’s Lees verder

Ook Radio Pallieter dient klacht in

Hopelijk kunnen ze het op het Kabinet van Media nog enigszins volgen, want er is Lees verder

Strooit VRM zand in ogen van minister Dalle? (video)

Joe laat al 19 jaar frequentie in Voeren ongebruikt Vraag over Joe-frequentie in VoerenDe bevestiging Lees verder

VRM verlengt tijdelijke zendvergunningen

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft beslist dat voor evenementen die plaatsvinden tussen Lees verder

Blad 979: Radio Noordzee, Tequila, NPO themakanalen

• Ook kerstkanaal van Radio Noordzee keert terug • Jaarlijkse quiz van Radio Tequila afgelast Lees verder

Blad 976: Radio Benelux, NPO Radio 2, Pinguin Radio (video)

• Radio Benelux zoekt (menselijke) versterking • Stemmen voor de NPO Radio 2 Top 2000, Lees verder

Blad 974: Spotify, Alhara, Radio Rand (audio & video)

• Spotify verwijdert shuffle-knop op verzoek van Adele • Radio voor de Palestijnse zaak • Lees verder

Blad 967: Thomas Symons, Su FM, Skyrock

• Oorlogsbrieven herleven als podcast • SU fm op tournee in woonzorgcentra • Frankrijk: Forse Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Matthias
Matthias
26 november 2020 - 10:47 10:47

Geert heeft nog voldoende non-stop pc’tjes draaien doorheen het Vlaemsche land. 🙂

Adriaan
Adriaan
25 november 2020 - 16:58 16:58

Maar deze zender (Radio Druivenland) maakt alles in orde nu om toch beginnen met de uitzendingen! De voorbije dagen was er wel degelijk muziek te horen op 105.8 FM (Hoeilaart)

Marc
Marc
25 november 2020 - 16:08 16:08

Diksmuide in de ether …

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
25 november 2020 - 21:09 21:09
Antwoord aan  Marc

Wat heeft de rand van Brussel en de twee frequenties met Diksmuide te maken ??

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x