fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Goeiedag Radio stapt naar de Raad van State

Als één van de lokale radio’s die uitgerekend op 31 december 2017 de stekker moest uittrekken, is de vzw TROD, de vereniging achter Goeiedagradio Brabant, rechtstreeks betrokken partij in het radiodossier waarin de voorbije weken de beslissingen vielen. Hoewel men rekening hield (moesten houden) met een negatieve uitkomst, er waren voor het bewuste pakket vier gegadigden, startte elk wiskundig met 25% slaagkans.  

Helaas besliste de jury in Brussel dat twee radio’s met heel wat kilometers op de teller (VZW Radio Trod uit Opwijk en VZW Radio Tamara uit Londerzeel) de baan moesten ruimen voor een nieuwkomer in het vak, Familieradio Enjoy FM, toen nog een ‘VZW in oprichting’ uit Meise. Na lang beraad, besliste TROD om alsnog naar de Raad van State te stappen. De VZW legt zelf, in een uitgebreid artikel, het waarom uit.

Procedure kan leiden tot drie zaken

Over de resultaten die de evaluatie van de ingediende dossiers opleverde en de manier waarop de dossiers werden beoordeeld, willen wij het hier niet hebben. Die discussie mondt immers toch uit in een welles-nietes-spelletje, waarbij de partij die beslist heeft uiteindelijk het hoogste woord krijgt. De jury heeft altijd gelijk. Zoiets…

De bekendmaking van de resultaten leidde bij heel wat medewerkers van tientallen radiostations én hun trouwe aanhang tot een mengeling van ongeloof, woede, tandengeknars, verbijstering … Wij weten niet hoeveel ‘verenigingen’ er in gans Vlaanderen precies sneuvelden die dag, maar alleen al in onze dichte omgeving (straal van tien kilometer) was dit het geval voor onszelf, Tamara (Londerzeel), Beiaard (Dendermonde), Avo (Affligem), Katanga (Aalst) en Goeiedag Pajottenland (Asse-Ternat)… Stuk voor stuk gevestigde waarden die – ieder op zijn manier – het begrip lokale radio op een correcte manier invulden. 

In een eerste reactie werden héél wat plannen gesmeed om petities op te starten, illegaal verder te doen, de verantwoordelijke minister eens een lesje te leren, enz… Felle, rauwe, soms gore maar bovenal ook begrijpelijke reacties verschenen op fora allerhande…  

Toen het eerste stof wat was gaan liggen, werd pas echt duidelijk dat de lokale radiowereld een serieuze ‘patat’ had gekregen. De erkenningsronde die officieel tot doel had de lokale radio’s leefbaarder te maken door hen o.a. een ruimer uitzendgebied en zendcomfort te bezorgen (op zich een nobel streven, hoewel lang niet iedereen daar zat op te wachten), bleek veeleer een bijltjesronde te zijn geweest… Overal in Vlaanderen bleven kleine vzw’s of ondernemingen verweesd achter, plots beseffend dat ze hun ‘kindje’ kwijt waren.

“Hoe kunnen we iets doen? Kunnen we helpen? Daar valt toch nog over te discussiëren?”, kregen ook wij talloze keren te horen… Niet dus…  Of toch, je kon de dossiers van uw eigen pakket gaan inkijken op het kabinet of je kon zelfs vragen om ze in uw mailbox te ontvangen. Iets wat we ook deden, maar dat bleek een lachertje… Veel meer dan de gestelde vragen konden we niet terugvinden op de ‘geanonimiseerde’ (= zonder de vertrouwelijke en concurrentiële info) kopieën die enkele dagen later in onze mailbox vielen.

We waren de eersten die in Brussel de dossiers van ons pakket gingen inkijken en dàt bleek wél best leerzaam. Al was het maar om bevestigd te krijgen wat we al eerder vermoedden, namelijk dat ons dossier zeker niet moest onderdoen voor het winnende exemplaar… “Maar mag ik er u op attent maken dat u hiervan absoluut geen foto’s mag maken”, klonk het streng. Geen bewijzen te vergaren, dus…

Maar bon, onder andere een nul op tien voor een deel van ons financieel plan, deed ons de das om. Ook wij zijn inderdaad één van de tientallen sukkels die blijkbaar een boekhoudkundig document niet helemaal in de juiste vorm uploadden. In onze financiële prognose staat nochtans véél meer waardevolle en reële info dan in het document van het winnende dossier.

“Maar op de correctheid van de inhoud mogen wij niet beoordelen, meneer, dat is onze taak niet… Voor ons telt de vorm”, kregen we als antwoord. Deze erkenningsronde was dus een “schoonheidswedstrijd”… De kabinetsmedewerker in kwestie noemde het tot driemaal toe zelf  “a beauty contest”. Dus ja, dàt hadden we bij het opmaken van ons dossier niet helemaal goed begrepen natuurlijk… Anders hadden we wel een flinke hoop ‘lucht’ bij mekaar gepend! 

Veel ruimte voor discussie bleek er daar ook niet in Brussel. Het enige échte weerwoord bij een Ministerieel Besluit kan je halen via een procedure bij de Raad van State. Een moeilijke en vaak langdurige oefening voor echte specialisten/advocaten, waarbij soms één foute komma volstaat om je dossier weer naar ‘af’ te serveren… En wat zulke procedure gaat kosten, ook daar heb je vooraf geen zicht op.

De verantwoordelijke Minister van Media Sven Gatz liet de voorbije dagen optekenen dat het nogal meevalt qua officiële reacties vanuit de lokale radiowereld… Nogal wiedes, denken wij dan, als je als kleine vzw of vereniging, naast wat geroep en getier op sociale media, iets waaraan wij ons liever niet bezondigen, enkel de procedure ‘Raad van State’ als verweermiddel krijgt…

En toch willen wij het proberen…! Wij hebben vrijdagavond opnieuw onze Algemene Vergadering samengeroepen om het hele dossier nogmaals uit te leggen en de vraag te stellen of wij naar de Raad van State kunnen stappen of beter niet… Omdat wij vinden, met de steun van een advocaat die wij inmiddels onder de arm namen, minstens een aantal punten te hebben die in dit dossier niet OK zijn, kregen we het fiat om de stap zetten.

Deze procedure kan leiden tot drie dingen: ofwel tot helemaal niets (RvS geeft ons over de hele lijn ongelijk), ofwel wordt ons pakket voorlopig geschrapt (RvS geeft ons op ‘iets’ gelijk) ofwel komt het hele radiodossier op de helling te staan (RvS geeft ons gelijk op ‘meerdere dingen’ en dan kan dat zijn weerslag hebben op vele gelijkaardige dossiers).

Wij doen dit omdat wij ons niet correct beoordeeld voelen. Deels door de jury die ons pakket behandelde, maar zeker door de manier waarop dit hele dossier is aangepakt. Eerst administratief, later ook in de praktijk, getuige de chaos en de leegte die sedert 1 januari heerst op de Vlaamse FM-band.

Wij hebben € 500 betaald om mee te mogen doen, o.m. ook voor een correcte behandeling van ons dossier. Wij vinden dat wij die niet gekregen hebben (en met ons vele anderen, te oordelen naar de reacties her en der…). “Hadden we ook de inhoud op waarheid moeten controleren, dan hadden jullie nog meer moeten betalen”, luidde het flauw excuus in Brussel nog. Tja…

Misschien verklaren jullie, hiermee kijken we richting alle andere lokale radio’s, niet enkel de ‘verliezers’ , ons gek, misschien vinden jullie dit moedig… In het laatste geval, zouden we het fijn vinden mochten jullie onze stap richting Raad van State officieel willen aanmoedigen. Uw tips, steunbetuigingen, -brieven of -mails zijn welkom via bestuur@radiotrod.be . Misschien zijn we er nog wat mee bij de RvS…!?

We houden jullie op de hoogte van het verdere verloop. Weet dat jullie (en wij) hiervoor het nodige geduld zullen moeten opbrengen…

Met radioactieve groeten,  

Bestuur VZW Radio Trod (Opwijk)


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het niet gesproken Radioblad op dinsdag (video)

Een snotter met een groene fiets en flaporen

RBS pleit voor syndicated programma’s

Sluiten